Betegségek és megelőzésük

Kis gyógynövény lexikon

Aloe vera

Noha kaktuszra hasonlít, az aloe vera mégis a liliomfé­lékhez tartozik. Eredetileg Afrikából származik, de ma Dél-Ameri­kában és az Egyesült Államok szubtrópusi területein termesztik. Az aloe vera leveleinek sűrített levét egyaránt használják a természet­gyógyászatban és a kozmetikában is. Az aloe vera gélt külsőleg bőr ápolására és regenerálására szokták használni. Anyagai, főleg a szaponinok, az illóolajok és a szalicilsav, gyulladásgátló hatást fej­tenek ki és hidratálnak is. Az ekcéma és a sebek gyorsabban gyógy­ulnak, és a bőr megint puhább lesz.

Az aloe vera belsőleg is alkalmazható. Ez a gyógynövény erősíti az immunrendszert, élénkíti az emésztést, és jól hat székrekedés ellen.

Arany vessző

Az aranyvessző lágyszárú növény, amely főleg erdei tisztásokon és erdők szélén nő. Európában, valamint Észak-Af­rikában és Észak-Amerikában nagyon elterjedt. Az aranyvessző flavonoidokat, szaponinokat, keserűanyagokat és katechineket tar­talmaz. Ezek az anyagok anyagcsere-serkentő, valamint húgyhajtó hatásúak, de enyhe gyulladásgátló és vízhajtó hatásuk is van. Ez a gyógynövény ezért reumatikus panaszok esetén segít az anyagcse­re harmonizálásában, de csillapítja a hólyaggyulladásokat, valamint a bőrirritációt is.

Árnika

Aromás, illatos növény, pompás, sárga virágokkal. Illó­olajokat, flavonoidokat, cseranyagokat és számos más hatóanyagot tartalmaz. Szárított virágait főleg sérülésekre, pl. zúzódásokra vagy húzódásokra, valamint a száj és a gége irritációi esetén öblítésre használják.

Árvácska

Jól ismert dísznövény a különböző színű kerti árvácska, emellett a népi gyógyászatban is fontos gyógynövény. Az árvácska leveles szára szalicilsav-vegyületeket, flavonoidokat, cseranyagokat, keserűanyagokat és szaponinokat tartalmaz. Ezek az anyagok külö­nösen a hörgők száraz köhögéssel járó, lázas fertőzése ellen váltak be. De az árvácskakivonat hatásosan alkalmazható külsőleg bőr­problémákra, pl. krónikus ekcémára vagy pattanásra is.

Bodza

Cserje, amely gyakran fordul elő nálunk az erdőkben, de kerti dísznövényként is. A bodzára jellemzőek az apró, sárgásfehér virágok, valamint a feketéslila kis bogyók. Virágzásának fő időszaka a június-július. A bodza illóolajokat, valamint flavonoidokat tartal­maz. A bodzatea, amelyet lehetőleg forrón kell inni, izzasztó hatást fejt ki, és a lázas meghűlés kezdetén fokozhatja a szervezet ellenálló képességét, Így gyorsítva a regenerációt.

Borsmenta

A zöldmenta és a vízi menta keresztezése. Német­országban ezt a növényt kb. 300 éve termesztik, és az egyik leg­jobban bevált szer a népi gyógyászatban. A borsmenta nagyon sokoldalú gyógynövény. Tea formájában szabályozza az emésztő -funkciókat. Oldja a görcsös gyomor- és bélpanaszokat, továbbá enyhíti a puffadást és a hasmenést. Fejfájás és migrén esetén a borsmentaolaj a halántékra és a homlokra kenve úgy hat, mint egy jó fájdalomcsillapító tabletta. A borsmentaolaj alkalmas in­halációra is. Fellazítja a légutak beszorult váladékát, és gyorsítja a nátha gyógyulását.

Citromfű

Kb. egy méter magasra nő, és júniustól augusztusig vi­rágzik. Levelei és apró, sárgás vagy kékesfehér virágai citromszerű illatot árasztanak. A citromfű különböző illóolajokat, valamint cser­és keserűanyagokat tartalmaz. Ezek egyrészt görcsoldó hatásúak, másrészt nyugtatják az idegeket. A citromfű különösen hatásosan segít alvászavaroknál, ideges szív- és gyomorpanaszoknál, valamint fejfájásnál.

Csalán

A csalánfélék családjához tartozik; Közép-Európában szinte mindenhol megterem, és általában gyomnövénynek számít. A népi gyógyászat azonban egészen különleges gyógyhatásókat tulajdonít neki. Főleg vértisztításra szolgál: a csalánlevelek flavonoidokat, ás­ványi sókat és kovasavat (szilikátot) tartalmaznak. Ezek az anyagok húgyhajtó hatást fejtenek ki, serkentik a máj és az epe működését, gyorsabban mossák ki az anyagcsere salakanyagait, és Így kíméle­tesen tisztítják a vért. A csalán karotinoidokban és C-vitaminban gazdag. Ezek az anyagok távol tartják a testtől az ún. szabad gyökö­ket, és erősítik a szervezet ellenálló képességét. Immunerősítéshez különösen jól alkalmas a csalánlékúra.

Édesgyökér

Ez az erőteljes növésű, lágyszárú növény főleg keleten terjedt el. Fő hatóanyagai a szaponinok, glükozidok és flavonoidok. Az édesgyökeret sokféleképpen alkalmazzák. Mivel nyálka- és görcsoldó hatású, főleg görcsös köhögésnél válik be. Az édesgyökér csillapíthatja a gyomor és a hólyag fájdalmas gör­cseit is.

Édeskömény

Elterjedt és népszerű, ízletes zöldség. Ez a kb. két méter magas, fűszeres-aromás, lágyszárú növény a természetgyógy­ászatban is jól bevált gyógynövény. Gyógyászati célra az édeskö­mény érett termését használják, amelyek különleges illóolajokat tartalmaznak, és emésztési problémáknál, főleg felfúvódásnál, valamint görcsös gyomor-bél problémáknál nyújtanak hatékony segítséget.

Fehérmályva (orvosi ziliz)

A mályvafélék családjához tartozik. Ez a növény a Fekete-tengertől származik, és előszeretettel választja élőhelyül a nedves réteket és a tengerparti vidékek sós talaját. A fe­hérmályva nyálka- és cser anyagokban gazdag. Ezeknek az anyagok­nak a fő hatása azon alapszik, hogy a gyulladt nyálkahártyát egy­fajta „védőréteggel” vonják be, és Így megóvják a baktériumok vagy vírusok további támadásától. Ezért a fehérmályva a száj és a garat nyálkahártyájának gyulladásánál és száraz, kaparó köhögés esetén enyhítő hatást fejt ki.

Fekete nadálytő

Gyógyászati célokra a lágyszárú növény gyökerét használják. Főleg alkaloidákat, nyálkaanyagokat, valamint illóolajat tartalmaz. Pépes borogatás formájában a fekete nadálytő jó gyógy­szer zúzódásokra, húzódásokra és vérömlenyekre.

Golgotavirág

Dísznövényként, Brazíliából érkezett hozzánk. Felkapaszkodó kúszócserje, halvány krémszínű virágokkal. A ter­mészetgyógyászatban „enyhe nyugtatószerként” tett szert jelentő­ségre. A golgotavirág leveles szára egy sor hatóanyagot tartalmaz, amelyek közül csak néhány ismert, pl. a flavonoidok, glükozidok és a kumarinok. Ezek az anyagok nyugtató hatást fejtenek ki ideges, iz­gatott állapotokban, és segítenek az elalvási zavaroknál is.

Gyermekláncfű

Széles körben elterjedt mezei növény élénksárga vi­rágokkal, amelyek virágzási ideje áprilistól június elejéig tart. Gyógyá­szati célra a gyermekláncfű gyökerét és leveles szárát használják. Gaz­dagon tartalmaz keserűanyagokat és cseranyagokat, amelyek kiválóan alkalmasak az emésztés szabályozására és az anyagcsere serkentésére. A gyermekláncfű „salaktalanító kúrához” is alkalmazható, aktiválja a májat és a vesét, serkenti az epekiválasztást, és segít az emésztési panaszoknál.

Gyömbér

Ez a trópusi gyökér főleg az ázsiai konyhában kedvelt fűszernövény, de gyógyereje az indiai szanszkrit iratokban már több mint háromezer éve szerepel. Ma tudományosan bizonyított tény, hogy a gyömbér kiválóan alkalmas főleg az emésztés szabályozására, emellett aktiválja az anyagcserét és a vérkeringést, valamint meg­szünteti a gyomor-bél problémákat is.

A gyömbér stimulálja az emésztőnedveket, miáltal fokozza az ét­vágyat és a táplálék hasznosítását, ezenkívül enyhíti a felfúvódást, a teltségérzetet és a bélgörcsöket.

Izlandi zuzmó

Botanikailag a zuzmófélékhez tartozik. Ezek a növé­nyi keverékek gombák és moszatok szimbiózisát alkotják. Az izlandi zuzmó különböző anyagokat tartalmaz, amelyek gyógyító erővel bírnak, többek között néhány antibiotikus hatású keserűanyagot, valamint vitaminokat. Az izlandi zuzmó erős ingercsillapító hatású megfázásos betegségeknél, a felső légutak hurutjánál, a krónikus bronchitisnél és száraz köhögés esetén.

Ez a gyógynövény szabályoz­za a gyomor-bél tevékenységet, és csillapítja az olyan emésztési prob­lémákat is, mint a hasmenés vagy a szélrekedés. Az a képessége, hogy csillapítja a gyulladásokat és gyorsítja a nyálkahártyák regenerációs folyamatát, különösen a zuzmósavak antibiotikus hatására vezethető vissza.

Kakukkfű

Erősen aromás, bozontos törpecserje, amelynek leveles szára illóolajban (thymol), valamint keserűanyagokban és cseranya­gokban gazdag. A gyógynövény nyálkaoldó és gyulladáscsökkentő hatású, ezért különösen bronchitis és száraz köhögés esetén segít.

Kasvirág (Echinacea)

A kasvirágkivonatok erősítik az ellenálló képességet, Így főleg a megfázások ellen jól bevált növényi szer. Ez a kedvelt gyógynövény jó hatását az indiánok fedezték fel. Az indiá­nokjavasemberei többek között rosszul gyógyuló sebekre, a regene­ráció serkentésére és a gyógyulás gyorsítására alkalmazták.

Komló

Kúszónövény sötétzöld, szőlőlevélszerű levelekkel és vastag tobozokkal. A malátával és más növényi anyagokkal együtt nagyon jelentős a sörfőzésben, de gyógynövényként is régóta fontos szerepet játszik.

A komló fő hatóanyagai a gyanták, keserűanyagok, flavonoidok és illóolajok. Ezek az anyagok nyugtató és idegerősítő hatásúak, ezért alkalmas a komló az elalvási zavarok, idegesség, nyugtalanság és eny­he depresszió kezelésére.

Emellett a komló magas keserű- és cseranyag tartalma folytán haté­kony szer az ideges gyomor-bél problémákra és étvágytalanságra. Az olyan hagyományos alkalmazások, mint a tea, a tabletták vagy a tinktúra és a különböző kombinált készítmények mellett a komlópárna is javasolható az elalvás segítésére. Ehhez a szárított komlótobozt egy kispárnahuzatba kell tölteni. Amikor az ember ráfekszik, a test mele­ge aktiválja a tobozok hatóanyagait, amit belélegzünk, és ily módon fejtik ki jótékony hatásukat.

Kömény

Az ernyősvirágúak családjából származik. Kb. egy méter magasra nő, májustól júliusig virágzik, érett magjait júliusban és augusztusban gyűjtik. A kömény a népi gyógyászatban jól bevált gyógyszer emésztési problémákra. A kömény oldja a görcsös gyomor-és bélpanaszokat és enyhíti a felfúvódást. Ezenkívül fokozza az étvá­gyat, és enyhén antibakteriális tulajdonsága révén erősíti a gyomor és a bél ellenálló képességét.

Körömvirág

A körömvirág (latin neve Calendula) régóta hasz­nálatos gyógynövény, de sokszor dúsan virágzó dísznövényként is ültetik a kertekben. Kenőcsök, tinktúrák vagy más gyógyszerek elő­állításához élénksárga virágát használják. A körömvirág hatóanyagai gyulladásgátló és sebgyógyító hatásúak, ezért a körömvirág-kivo­natokat sebek kezelésére, a bőr és a nyálkahártyák regenerációjára, főleg külsőleg használják.

Közönséges orbáncfű

Ez a lágyszárú növény és magas száron növő, sárga virágai bizonyítottan hangulatjavító hatásúak, és dep­resszív hangulatzavaroknál segítenek. Alkotórészei – flavonoidok, illóolaj, cseranyag és főleg az orbáncfű festékanyaga, a hypericin -enyhén nyugtató, ugyanakkor az alvást elősegítő hatást fejtenek ki. Ez a hatás úgy jön létre, hogy a gyógynövény beavatkozik a neuro-transzmitterek anyagcseréjébe, és gondoskodik arról, hogy a két hírvivő anyag, a szerotonin és a noradrenalin hosszabb ideig hasson az idegi kapcsolóhelyeken. Ezáltal összességében javul az idegi tevékenység, ami pozitívan hat a kedélyállapotra.

Lándzsás útifű

Európa és Ázsia rétjein elterjedt. Leveles szára nyálkaanyagokat, keserűanyagokat, cseranyagokat, flavonoidokat és glükozidokat tartalmaz. A nyálkaanyagok óvják a garat nyálkahár­tyáját, és elősegítik a gyulladásos folyamatok gyógyulását. A lándzsás útifű hatékony gyógyszer a légutak hurutja, valamint bronchitis és köhögés ellen.

Levendula

A kellemesen illatozó, lila levendulavirágok alkotórészei különböző értékes gyógyhatásokkal bírnak. Az illóolaj és a cser­anyagok képesek oldani a gyomor-bél traktus görcseit, serkenthetik az epekiválasztást, nyugtatják az idegeket és elősegítik az alvást. A levendulából készült teát este lehet fogyasztani, és a komlóhoz hasonlóan levendula zsákocskákat lehet a fejpárna mellé tenni, hogy elalváskor belélegezhessük a növény megnyugtató illatát.

Macskagyökér

Kb. egy méter magas, lágyszárú növény, amelynek a gyökere értékes anyagokat, illóolajokat, valerénsavat és olyan tipi­kus keserűanyagokat tartalmaz, mint a valepotriátok. Ezek az anya­gok nyugtatóan hatnak a központi idegrendszerre. Az újabb ismere­tek szerint szabályozzák a melatoninreceptorok aktivitását, amelyek a harmonikus alvás-ébrenlét ritmus fenntartásában játszanak jelen­tős szerepet. Az ideges szívdobogás, nyugtalanság, vizsgadrukk és főleg az alvászavarok is pozitívan befolyásolhatók macskagyökérrel.

Mályva

Széles körben elterjedt növény szív alakú levelekkel és jel­lemzően halványrózsaszín virágokkal. Útszéleken, kertekben és szán­tóföldeken nő. A mályva nyálka- és cseranyagokat, valamint néhány illóolajat tartalmaz. Ezeknek az anyagoknak a fő hatása azon alapul, hogy főleg a légutak nyálkahártyáját egyfajta „védőréteggel” vonják be, és Így óvják a baktériumok és vírusok támadásától. A mályva különösen a meghűléses köhögésnél hatékony, de segít a garat irritációja és torokfájás esetén is.

Mezei zsurló

Széles körben elterjedt szántóföldi és réti növény. Gyógyászati célokra a mezei zsurló fiatal hajtásait használják. Ezek főleg kovasavban, valamint káliumban és flavonoidokban is gazda­gok. A mezei zsurló enyhén vizelethajtó, és ezért jól átöblíti a szer­vezetet hólyagirritációk és húgyúti fertőzések esetén. Ezenkívül reumatikus panaszoknál, valamint enyhe bőrkiütések esetén is gyógyító hatást fejt ki.

Nyírfa

Gyulladásos húgyúti megbetegedések esetén az egyik leg­jobban bevált gyógynövény. Főleg a leveleit, ritkábban a kérgét vagy a fatörzs belsejéből nyert levét alkalmazzák. A nyírfalevelek flavonoidokat, cseranyagokat, keserűanyagokat, illóolajokat és C-vi­tamint tartalmaznak. Ezek az anyagok vizelethajtó hatást fejtenek ki, de enyhén gyulladásgátló, valamint vízhajtó hatással is bírnak.

Torma

Ez az erőteljes lágyszárú növény Dél-Oroszországból szár­mazik, és húsos, fehér gyökere csípős-fűszeres íze miatt nagyon népszerű fűszer. A torma mustárolajai antimikrobiális hatást fejtenek ki, és Így segítenek a lég- és a húgyutak fertőzéseinek csillapításában. Ezenkívül a tormának a test ellenálló képességét fokozó, valamint a megfázásoktól védő hatást is tulajdonítanak.

Tölgykéreg

A kocsányos tölgy kérge magas cseranyagtartalmú. Ezeknek az anyagoknak a hatására a nyálkahártyák összehúzódnak (adsztringens) és gátolják a gyulladásokat. Ezért a tölgykéregkivonat készítményei jól bevált házi szerek minden gyulladásos folyamatnál, főleg a száj a garat, valamint a bőr gyulladása esetén.

Tövises iglice

Kb. 60 cm magas cserje, világosbíbor virágokkal. Ná­lunk a réteken és erdőszéleken nő, és júniustól szeptemberig virágzik. A természetgyógyászati kezeléshez kizárólag a gyógynövény gyökere használatos, amely számos illóolajat, szaponinokat, flavonoidokat, valamint cseranyagokat tartalmaz. Ezek az anyagok nagyon alkalma­sak hólyagfertőzések kezelésére, ezenkívül megelőzik a vesekőképző­dést is. Serkentik a veseműködést, és „átöblítő” hatásúak, ezenkívül aktiválják az anyagcsere-funkciókat, és Így salaktalanító hatást fejte­nek ki.

Zsálya

Régi fűszernövény, amelynek több mint 500 faja főleg a trópusokon és szubtrópusokon fordul elő, de nálunk is termesztik a kertekben, sőt néhol vadon is megterem. A zsálya levelei nemcsak ízletes konyhai fűszerként népszerűek, hanem számos gyógyhatással is rendelkeznek: cseranyagokat tartalmaznak, amelyek gátolják a kór­okozók élettevékenységét és csillapítják a nyálkahártyák gyulladásos folyamatait.

Főleg a száj és a garat gyulladásai (fogíny-, mandula­gyulladás, torokfájás) enyhíthetők nagyon jól zsályaoldatos garga­rizálással. A zsályakészítményeknek fájdalomcsillapító és görcsoldó hatása is van, Így segítenek a gyomorfájdalmak, a puffadás és bélgör­csök csillapításában.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.