Gyógynövények

Orvosi zilíz, a természetes köhögéscsillapító

Orvosi zílizMás néven fehérmályva. A mályvafélék (Malvaceae) családjába tartozik. Európán kívül Ázsiában és Afrika északi részein fordul elő. Nedves réteken, folyók, csatornák mentén, ártereken gyakori. Egynyári növényként termesztik is, jó vízellátású, laza, tápanyagdús talajt igényel.

Gyökere 40-50 cm hosszú, 2-3 cm átmérőjű, karó alakú, hengeres. Színe kívül szürkésbarna, belül fehér. Törése rostos, szálkás. Szára 1 m-nél magasabbra is megnő, merev, alul elfásodó, elágazó, molyhosan szőrös. Levelei szórt állásúak, tojásdadok, 3-5 karéjúak. A levélváll egyenes vagy ék alakú. A levélszél csipkés vagy fűrészes. A levéllemez kb. 10 cm hosszú, zöldesszürke színű, molyhos. Virágai a levelek hónaljában csomókban állnak. Kettős csészekörük van, a sziromlevelek száma 5, színe fehér, rózsaszín vagy lilás. A nagyszámú porzó csővé összeforrt. Júniustól szeptemberig virágzik. Termése korongszerű, maradó csészelevelekben jön létre. Éretten 10-20 karéjra esik szét.

A növény gyökerét, levelét és virágát gyűjtik. A gyökér novembertől tavaszig gyűjthető, mert a nyári gyökér hatóanyagokban szegény. Hántolás után 5 mm-es oldalú kockákra vágják, majd szárítják. Mindhárom drog szagtalan, nyálkás. Több hivatalos gyógyszerkönyvben is szerepel a drogja.

Az Althaea officinalis L. az ókor óta gyógynövényként ismeretes, elsősorban emésztési problémák és torokfájás kezelésére alkalmazták. A legenda szerint a zilizkivonatot tar­talmazó krém megvéd az égési sérülésektől, ezért az istenítéletre ítéltek az ún. tűzpróba előtt zilizkrémmel kenték be a kezüket Az orvosi ziliz gyökerének kivonatából állították elő a mályvacukorkát, azonban a napjainkban ilyen néven forgalomban lévő édességek nem tartalmazzák a növényt.

A rómaiak, szíriaiak, görögök és örmények ínyencségnek tartották, és gyakran ezen éltek, ami bőséggel volt akkor is, amikor más nem termett. A franciák a zsenge, fiatal növényt nyersen ették salátákban, mint tavaszi frissítőt.

A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben az orvosi ziliz gyökere és levele (Althaeae radix, Althaeae folium) szerepel hivatalos drogként.

Konyha

A „papsajtként” ismert terméséből a magvakat salátákra szórhatjuk. Tegyen egész virágokat díszítésként a salátára. A leveleket tehetjük salátákba vagy olajokba és ecetekbe. Leveléből készítsünk főzeléket. A gyökereket először főzni kell, hogy megpuhuljon, majd vajon megsüthetjük.

Gyógyászat

Az orvosi ziliznek gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatása van. Mivel nyálkaanyag-tartalmú növény, hörghurut, szamárköhögés, továbbá emésztési problémák kezelésére használják. Külsőleg bőrgyulladás, rovarcsípés és felrepedezett bőr esetén ajánlott. Porrá tört gyökeréből gyógycukorkát készítenek, ebből lett a mai édesség.

Kozmetika

A gyökérből és a levelekből arcmaszk, illetve nyugtató főzet készül száraz kézre, napégés­re, töredező hajra.

Háztartás

Gyökereit emulgeáló tulajdon­ságának köszönhetően a Közel-Keleten perzsaszőnyegek tisz­títására használják, mivel meg­őrzi a növényi festék színét.

Jellemző vegyületek, hatóanyagok

A gyökér és a levél hasonló kémiai összetételű. A lcvéldrog 5-10% nyálkát (galakturo-noramnánok, glükánok. arabinogalaktánok), pektint, keményítőt, kisebb mennyiségben flavonoidokat. kumarinokat és aromás savakat tartalmaz. A gyökér nyálka- (10-20%), pektin- és keményítőtartalma magasabb. A gyógyászati felhasználás szempontjából a dro­gok poliszacharidtartalmának van jelentősége.

Farmakológia, gyógyászati alkalmazás

Hagyományos alkalmazás

A népi gyógyászatban az orvosi ziliz drogjait belsőleg hasmenés csillapítására, külsőleg gyulladásos bőrpanaszok és rovarcsípés kezelésére használják. Sokfelé torokfájás enyhíté­sére alkalmazzák a növény vizes kivonatát.

Preklinikai vizsgálatok

A drog gyulladáscsökkentő és immunstimuláns hatását in vitro és állatkísérletes adatok igazolják (gyorsította a kísérletesen előidézett gyomorfekélyek gyógyulását, mérsékelte a bőrgyulladást). A gyökér vizes kivonata fokozta a fagocitózist, elősegítette az oxigén szabadgyökök és leukotriének felszabadulását humán neutrofil sejtekből in vitro. Az izo­lált poliszacharid intraperitoniálisan adagolva egerekben több mint kétszeresére növelte a makrofágok fagocitotikus aktivitását.

Per os adagolva a gyökér vizes kivonatából izolált poliszacharidfrakció macskáknál csök­kentette a mechanikai irritáció által kiváltott köhögés intenzitását és gyakoriságát. A poli-szacharidfrakció köhögéscsillapító hatása (50 mg/ttkg) nagyobb volt, mint a prenoxdiaziné (30 mg/ttkg).

Az orvosi zilizben található poliszacharid állatkísérletben csökkentette a vércukorszintet.

Humán bizonyítékok

Az orvosi ziliz drogjainak gyógyászati alkalmazása a tradíción, a tapasztalaton és a prekli-nikai vizsgálatok során nyert tudáson alapul, a modern humán bizonyítékok hiányoznak.

Indikációk, adagolás

Száj- és garatnyálkahártya-gyulladás esetén az orvosi ziliz vizes kivonata a gyulladásos nyálkahártya bevonására, a gyulladás mérséklésére és a köhögés csökkentésére alkalmazha­tó. Gyomor- és bélhurut, gyomorfekély esetén a standard terápia kiegészítésére, külsőleg borogatás formájában furunkulus és bőrgyulladás kezelésére használható. A levél napi adagja 5 g, 1-2 g drogból készíthető 1 csésze forrázat. A gyökér napi dózisa 6 g, amelyből hideg vagy langyos vízzel készítendő kivonat (mivel a gyökér sok keményítőt és pektint is tartalmaz, a meleg- vagy forróvizes kivonat csirizes lesz).

Nemkívánatos hatások, ellenjavallatok, interakciók

Más gyógyszerekkel való egyidejű alkalmazása csökkentheti azok felszívódását. Cukorbe­tegek esetén óvatosságra int az állatkísérletben megfigyelt hipoglikémizáló aktivitás, bár ilyen jellegű nemkívánatos hatását humán körülmények között nem figyelték meg.

Orvosi zilíz

Kémiai alkotórészek:

mindhárom drog fő alkotórésze poliszacharid (nyálka; a gyö­kérben 10-20%, a levélben 6-10%, a virág­ban 5-9%]. A gyökérdrog a nyálkán kívül ke­ményítőt, pektint, cukrot, aszparagint, cser­anyagot, zsíros olajat, lecitint; a levéldrog a nyálkán kívül flavonoidokat, kevés illóola­jat; a virágdrog a nyálkán kívül antociánokat (festékanyagok), illóolajat tartalmaz.

Hatás:

köhögési inger-csökkentő, köhögéscsillapító.

Alkalmazás:

Mindhárom drog teáját a man­dula, a torok, a húgyutak gyulladásos meg­betegedéseikor fogyasztják. Légzőszervi hu­rutok, görcsös köhögés, rekedtség, torokszá­razság esetén nyálkás bevonószerként mű­ködik, ezáltal csökken a köhögési inger. Gyomornyálkahártya-gyulladás, gyomorsav-túltengés ellen is használják bevonószerként.

Újabb vizsgálatok szerint a nyálkatartalom miatt immunstimuláló hatást is tulajdonítanak a növénynek. Vizes kivonata bőrápolásra is alkal­mas.

Mindhárom drognál hideg vizes áztatással készítik a teát. 2 teáskanál drogot áztatnak 150 ml vízben. A népi gyógyászat borogatószerként is ismerte, keléseket, szemgyulladást kezeltek vele. Dísznövényként is ültethetjük.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.