Betegségek és megelőzésük

Parkinson-gyógyszerek és azok mellékhatásai

Mik azok az antikolinerg gyógyszerek?

Az antikolinerg gyógyszerek egy régebbi gyógyszercso­port, melyet a Parkinson-kór kezelésére használnak. Ugy működnek, hogy lecsökkentik egy másik vegyi köz­vetítőnek (neurotranszmitternek), az acetilkolin nevű anyagnak a mennyiségét, ezáltal kissé növelik a dopam/n-aktivitást. Bár egyesek az egyik fajtát vagy már­kát alkalmasabbnak találhatják, mint a másikat, általá­ban véve egyetlen konkrét gyógyszer sem emelkedik ki közülük jobban, mint a többi.

Manapság is használják ezeket a gyógyszereket?

Ma már nem alkalmazzák őket olyan sokszor, mint a levodopa felfedezése előtt, és nem adják idősebbeknek, mivel olyan mellékhatásokat okozhatnak, mint a zavart­ság, szájszárazság, és vizeletürítési zavarok.

Néha alkalmazzák őket magukban, mielőtt egy levo­dopa készítmény szükségessé válna, de gyakrabban hasz­nálják őket a levodopa kezelés kiegészítéseként. Az antikolinerg szerek hasznosak lehetnek a remegés vagy a mozgás meglassúbbodásának az ellensúlyozására, és amikor a nyáladzás (túl sok nyálképződés) a probléma. Nem jó ötlet hirtelen abbahagyni az antikolinerg gyógy­szereket bármely okból, többek között műtét miatt, mi­vel ez komoly „lefagyási” eseményhez vezethet, amely­ben a beteg leáll – mintha földbe gyökerezett volna a lá­ba, és a járás nehézzé válik számára.

Mik az amantadin-származékok?

Az amantadin egy régi antiparkinsonos gyógyszer, mely­nél kimutatták, hogy jótékony hatással van az önkénte­len mozgások csökkentésére, és ezért nemrég újból megkezdek a gyártását.

Hogyan használják a MAO-B-gátlókat a Parkinson kezelésére?

A monoamin-oxidáz-B-gátlók olyan gyógyszerfajták, amelyek az enzim monoamin-oxidáz-B-t (MAO-B) blokkolják, ami lebontja a dopamint az agyban.

Parkinson-kór esetén selegilint vagy razagilint írhat­nak elő, hogy a levodopa hatását meghosszabbítsák vagy lecsökkentsék a szükséges mennyiséget. Segíthetnek a levodopa hatékonysága ingadozásának a csökkentésé­ben, ami néhány, már több éve Parkinsonos betegnél fel­merül. Újonnan diagnosztizált Parkinsonosnak önmagá­ban is felírhatnak selegilint

Bárkinek, aki selegilint vagy razagilint szed, és később szüksége lesz depresszió elleni kezelésre, meg kell kérnie az orvosát, hogy olyan antidepresszánst kapjon, ami mel­lett a MAO-B-gátlók használhatók, mivel néhányat nem tanácsos egy időben vagy néhány héten belül szedni.

Jegyezzük meg! Fontos az is, hogy aki selegilint szed, és általános érzés-telenítőre van szüksége, egyeztessen neurológusával és sebészével minden szükséges ideiglenes és gyógyszeres kezelést illetően.

Mik a COMT-gátlók?

A COMT (katekol-O-metiltranszferáz)-gátlók viszony­lag új gyógyszerosztályt jelentenek a Parkinson-kór ke­zelésében. Inkább úgy működnek, mint a Selegilin abban a vonatkozásban, hogy leblokkolják a szer hatását, ami lebontja a dopamint. E lebontást meggátolva az agyban rendelkezésre álló dopamin mennyisége fokozódik, és a blokkolás vegyi melléktermékének a mennyisége csökken, ami önmagá­ban gátolja a dopamin hatását. Remélik, hogy ezen új gyógyszerek (amelyeket együtt használnak a levodopával) segíteni fognak azoknak, akiknél késői levodopa-mellékhatások jelentkeztek (gyógyszerhatás-rövidülés vagy ON-OFF [be-ki] jelenség).

Mire jó még a tabletta?

Az első COMT-tabletta a tolcapon volt, s bár nem mindenkinek használt, aki kipróbálta, néhányan nagyon jó eredményekről számoltak be. így csalódást jelentett, amikor a rákövetkező év vége felé visszavonták Európa-szerte. Ez az eljárás három hepatitisben (fertőző máj­gyulladásban) megbetegedett ember halálát követően történt, akik szedték a gyógyszert.

Az esetek következté­ben a kezelés első hat hónapjában a májműködés gondos megfigyelése fontos irányelv lett. 2005-ben azonban a tolcapont ismét bevezették Európában, miután teljesen áttekintették a felírási eljárásokat és a betegeknek adott tájékoztatót. Csak szakorvosok írhatják fel, és mindenki­nek, aki tolcapont szed, rendszeres orvosi ellenőrzésen és a májműködést ellenőrző vérvizsgálaton kell részt vennie.

A COMT-gátlók csoportjában időközben kifejlesztet­tek egy másik gyógyszert is, az entacapont, melynél jobb hatékonyság és kevesebb mellékhatás fordul elő. Az entacapont /evodopa-kombinációban adják abból a cél­ból, hogy a /evodopaszint-ingadozással járó tüneteket csökkentsék és, a levodopa hatását kiterjesszék.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.