Betegségek és megelőzésük

Szociális szolgáltatók Parkinsonos embereknek

Milyen szolgáltatásokat nyújtanak a szociális osztályok?

A szociális osztályok az önkormányzatok részét képezik, és azért felelősek, hogy különféle szociális és jóléti szol­gáltatásokat biztosítsanak azoknak, akiknek szükségük van erre. Az ügyfelük többsége idős vagy olyan ember, akinek fizikai, mentális vagy tanulási problémái vannak.

A szociális szolgáltatási osztályok biztosítanak (vagy ma­napság egyre inkább megszervezik a hozzájutást) étkeztető klubokat, napközi központokat és bentlakásos otthonokat; gyakorlati segítséget otthon, mint például otthoni segítőt, házi gondozót és házhoz szállított étele­ket, valamint átalakító és speciális felszerelést, ami lehetővé teszi az embereknek, hogy saját otthonukban maradjanak.

A szociális szolgáltató osztályok informáci­óval, tanáccsal és tanácsadással is szolgálnak azoknak, akik öregek vagy rokkantak és a gondozóiknak. A helyi telefonkönyvnek tartalmaznia kell a helyi szo­ciális szolgáltató osztály elérhetőségeit. Ha mégsem, a háziorvosi rendelőben meg kell tudni adni az elér­hetőségeket.

Idős édesanyám hozzám költözik, mivel már nem boldogul egyedül.

Hogyan tudhatom meg, milyen ellátási szolgáltatások érhetők el a körze­temben?

Fel kell vennie a kapcsolatot a szociális szolgáltató osz­tállyal és a háziorvossal. Feladatuk, hogy információval lássák el a szolgáltatásaikkal és azzal kapcsolatosan, hogy mely emberek felelnek meg nekik. Tanácsot tudnak adni az édesanyja szükségleteinek a felmérésére vonat­kozóan, és el kell látniuk Önt a felmerülő költségekkel, kapcsolatos információval is.

Átalakítás és elhelyezés

Az édesanyám egyedül él, de nagyon nehezen megy fel a lépcsőn. Milyen lehetőségei varrnak arra, hogy fenntartsa a függetlenségét? Sok különböző lehetősége van a kívánságaitól, bevéte­létől, s attól függően, hogy a ház átalakítható-e igényei­nek megfelelően, és a szociális és lakásosztálytól helyileg kapható szolgáltatásoktól is függ.

Először le kellene ülnie vele, és megbeszélni, ő való­jában mit akar. Ha az otthona minden tekintetben meg­felelő, kivéve a lépcsőket, akkor úgy dönthet, hogy az al­só szinten lakik (ha van hely, és földszinti WC és tisztál­kodási felszerelések), vagy megfontolhatja egy lépcsőlift beépítését. Ha úgy tűnik, előnyösebb egy másik házba költöznie, akár azért, hogy közelebb kerüljön a segítség­hez, akár mert a jelenlegi házának a lépcsőkön kívül más hátrányai is vannak, mérlegelnie kell, hogy folyamodik-e áthelyezésért, vagy eladja a házat és vesz egy alkalma­sabb ingatlant.

Hozzáállás és kapcsolatok

A Parkinson-kór valós, fizikai betegség, de ez olyan is, amit inkább az ember „ural”, mintsem az „uralja” embert. Bár néha nehéz lehet pozitívnak maradni, az ember vi­selkedésmódja és szemlélete a betegség kezelésével kap­csolatosan nagy különbséget jelenthet abban a vonatkozás­ban, hogy miként érez önmagával és Parkinsonos életével kapcsolatosan.

Ezt hangsúlyozták azok a Parkinsonos em­berek, akik megírták tapasztalataikat. Sidney Dorros, egy amerikai, aki könyvet írt Parkinson: egy beteg véleménye címmel, s aki szeretett a „kiszolgáltatás nélküli szállásról” beszélni, emlékeztetett egy régi mondásra – „Ha citromot kapsz, készíts limonádét”! Egy másik, dán pszichológus,

Híres emberek tanácsai

Svend Anderson leírta a Parkinsonnal kapcsolatos tapasz­talatait, és hangsúlyozza a hozzáállás fontosságát az Az egészség a kezedben van: életmód krónikus betegséggel együtt című könyvben. Michael J. Fox, a népszerű kanadai filmszínész is azt tárgyalja a Szerencsés ember és a Mindig felfelé tekints! című könyveiben, hogy hogyan segített neki a pozitív gondolkodás abban, hogy együtt tudjon élni a Parkinsonnal.

Világossá válik, hogy sok múlhat azokon a magatartásformákon, amelyeket az első hetekben és hónapokban alakítanak ki a diagnózis felállítását követően, és az emberek azon hajlandóságán, hogy átbe­széljék a nehéz helyzetüket, s ha szükséges, segítséget kér­jenek.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.