Betegségek és megelőzésük

Távollátás és kezelése

A távollátók csak a távolabb levő tárgyakra tud­nak fókuszálni, a közel levőket nem látják éle­sen, így különösen nehézkessé válik az olvasás. Időseknél gyakoribb, mert a lencsék ekkor már kevésbé elasztikusak. Távollátást (hypermetropia) okozhat a szemgolyó alaki eltérése, ha a fókusztávolság vagy a szemgolyó túl rövid, vagy a szaruhártya és a lencsék közös hibája, amennyiben nem képe­sek a fényt a retinára irányítani. Domború (konvex) lencsékkel korrigálják ezt a fénytörési hibát.

Öregkori messzelátás

A távollátás egyik formája, amikor a len­csék merevebbek, és nem képesek a köze­li tárgyakra fókuszálni. Az életkor előre­haladtával egyre gyakoribb probléma az akkomodáció csökkenése így aztán 40 éves kor felett már igen sokan használnak olvasószemüveget.

Néni olvas

(Kép fent) Idősebb korban a szem fókuszáló képes­sége romlik, de megfelelő lencsék segítségével még súlyosabb fénytörési hibák is javíthatók.

Szemvizsgálatok

A szemészorvos vagy az optometrikus által végzett rendszeres szemvizsgálat nagyon fontos a szem üvegviselők szá­mára. Egy rossz szemüveg rendelése fejfájást, migrént, látászavarokat is okozhat. Ha valaki még nem visel szem­üveget, akkor is legalább kétévente érdemes szemvizsgálatot végeztetnie, mert a látásélesség fokozatosan romlik. A látásélesség autóvezetőknél például létfontosságú!

A szemvizsgálat alkalmával a szem egészségi állapotát érintő többféle fontos vizsgálat is történik.

Vizsgálatok:

  • Látásélesség vizsgálata – a két szem együttes látásélességének mérése Snellen-táblával vagy foropterrel.
  • Szemvizsgálat – a lencsék, a retina és a látóideg vizsgálata. Ezzel a vizs­gálattal korán felderíthető a retina bármely zavara, pl. a cukorbetegek retinopátiája, a magas vérnyomásból eredő károsodás vagy a sárgafolt­-elfajulás
  • Nyomásvizsgálat – tonométerrel mérik a szemgolyó belső nyomását. Az emel­kedett szembelnyomás zöldhályogra (glaukóma) utal. Ez azonnali kezelést igé­nyel, mert ha további károsodás éri a lá­tóideget, látásvesztés következhet be.
  • Réslámpás vizsgálat – a szempilla, szemhéj és szaruhártya vizsgálata
  • Látómező-vizsgálat – annak mérése, hogy az ú perifériás látásban van-e esetleg olyan kieső terület, ahová a látás nem terjed ki.

Cukorbetegek számára évente kötelező a szemészeti vizsgálat; ha már van ismert szemelváltozásuk, akkor még gyakrabban. Ez a vizsgálat pupillatágítással történik, amit speciális gyógyszerrel érnek el; a tágult pupillán át vizsgálható a szemfenék.

A szem betegségei, működészavarai annál jobban kezelhetők, minél hamarabb kerülnek felismerésre. Ezért, ha bármely szokatlan tünetet észlelünk, érdemes a szemorvost vagy optometrikust minél előbb felkeresni.

Asztigmia

A normális szaruhártya gömbfelülethez hasonlóan görbül, de kóros esetben laposabb részek is lehetnek rajta. Emi­att alakul ki az asztigmia jelensége, azaz vagy csak függőleges, vagy csak vízszintes irányban képes a szem fókuszálni, egyszerre mindkét (merő­leges) irányban nem. Ez megfelelően kialakított (ún. cilinderes) lencsékkel korrigálható.

Távollátó fókuszálás

Távollátás

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.