Bőrápolás

Ön tudta milyen zsírokra van szüksége bőrünknek?

A bőr létfontosságú zsírjai: az esszenciális zsírsavak

Magvak a jótékony zsírok!
Magvak a jótékony zsírok!

Talán meglepően hangzik, hogy a zsírnak jótékony hatá­sa is van. Valójában mind egészségünk, mind pedig bőrünk feszességének és nedvességtartalmának megőrzése érdekében elengedhetetlenül fontos, hogy szervezetünk hoz­zájusson a megfelelő zsírokhoz. Ha nem teszünk meg min­dent annak érdekében, hogy megfelelő, zsírban gazdag élelmiszereket is fogyasszunk (például halat, dióféléket és különféle olajos magvakat), szervezetünket éheztetjük, hi­szen nem adjuk meg számára a létfontosságú, „jótékony” zsírokat. A nyugati világban a legtöbb ember túl sok telített zsírsavat fogyaszt, és túl kevés esszenciális zsírsavat, ami nél­kül nincs tiszta és egészséges bőr.

A telített zsírsavak és az egyszeresen telítetlen zsírsavak nem létfontosságú tápanyagok, vagyis nyugodtan kihagy­hatjuk őket étrendünkből annak ellenére, hogy a szervezet képes energiát nyerni belőlük. A többszörösen telítetlen zsír­savak vagy olajok azonban létfontosságúak. Napjainkban a legtöbb szaktekintély egyetért abban, hogy teljes zsírbe­vitelünknek legfeljebb egyharmada állhatna telített zsírsa­vakból, egy további harmadnak viszont többszörösen telí­tetlen zsírsavakból kellene állnia. Ezzel az aránnyal bizto­síthatjuk ugyanis szervezetünk számára a két esszenciális zsírsavat: a linolsavat (más néven lenolajsav vagy  omega-6), illetve az alfa-linolsavat (omega-3).

Nemsokára bővebben is szólunk ezekről a zsírsavakról. Az sem mindegy, hogy e kétféle zsírsavból mennyi jut szervezetünkbe: a leg­jobb, ha hozzávetőleg azonos mennyiség, a legtöbben azon­ban kevesebbet fogyasztanak  omega-3 zsírsavakból, mint omega-6-ból.

Megavasodhat a zsír?

Igen. Ezek a zsírok könnyen megavasodnak.

Az avasodás valójában az oxidációs folyamatok egy típu­sa. Az esszenciá­lis zsírsavak (EFA-k, az angol Essential Fatty Acids kifejezés rövidítése) szerkezete hő, illetve fény hatására könnyen meg­változik, és elveszti szervezetünk számára hasznos tulaj­donságait. Ekkor ezeket már „transz”zsíroknak (trans fats) nevezzük.

Ilyenkor már egészségünket is veszélyeztetik, mivel az EFA-k működését is megzavarják. Számos készételt szán­dékosan ilyen zsírok felhasználásával állítanak elő, mivel ez a szerkezeti tulajdonság hosszabb eltarthatósághoz vezet. Az ilyen ételek fogyasztása sejtmembrán-károsodáshoz, a máj méregtelenítő funkciójának túlterhelődéséhez, a szív­roham kockázatának növekedéséhez, az immunrendszer gyöngüléséhez és számos más káros folyamat kialakulásához vezet. Ezért fontos kerülni az ilyen ételek fogyasztását.

Omega-3 zsírsav

A prosztaglandinok nélkülözhetetlenek az agy haté­kony működéséhez, beleértve a látás, a tanulás, a koordiná­ció és a hangulatszabályozás folyamatait. Csökkentik a vér sűrűségét, szabályozzák a vér koleszterin-, illetve zsírszint­jét. Emellett erősítik az immunrendszert, segítik az anyag­csere-folyamatokat, hozzájárulnak a vízháztartás egyensú­lyának fenntartásához, és gyulladáscsökkentő hatásuk is van.

Hiányában bőrszárazság, többféle gyulladásos megbe­tegedés és fertőzés, vizesedés, magas vérnyomás vagy ma­gas trigliceridszint állhat elő, a végtagokban bizsergés, szúró fájdalom, az agyban memória- és tanulási zavar, a koordiná­ciós képesség csökkenése, látásprobléma, illetve gyermekek esetén lassult növekedési folyamat fordulhat elő.

Halolaj kapszula
Halolaj sokkal hatékonyabb ómega-3-forrás!

Az omega- 3 zsírsavak leggazdagabb forrása a hal és a lenmag. A lenmag, illetve a belőle sajtolt olaj jóval kevésbé ha­tékony, mint a halolaj. A halolaj ugyanis jelentős mennyi­ségű EPA-t és DHA-t tartalmaz készen, és szervezetünknek nem kell külön energiát fordítania kinyerésükre. Lenmagolajból egy evőkanálnyira van szükségünk naponta, vagy pedig hat evőkanál lenmagra. A lenolajhoz étrend-kiegészítő kapszula formájában is hozzáférhetünk: ez általában 500 vagy 1000 mg-os kiszerelésben kapható.

Halolajból ennél kevesebb is eléri hatását, mivel a hal, il­letve a halolaj sokkal hatékonyabb omega-3 forrás. A halolajban az alfa-Iiponsav már átalakított, „fogyasztóbarát” formában van jelen, vagyis mint EPA, illetve DHA. Ha tehát halat vagy halolajat fogyasztunk, szervezetünk kihagy­hat egy lépcsőfokot az átalakítási folyamatban. Azon né­peknél, amelyek sok halat fogyasztanak, például a japánok, az emberek testzsírja körülbelül háromszor, a vegetáriánusoké, akik az átlagosnál több olajos magot és diófélét fo­gyaszthatnak, hozzávetőleg kétszer annyi omega-3 zsírsavat tartalmaz, mint egy átlagos amerikaié.

Noha a leggazdagabb omega-3 zsírsavforrás a tőkehal­máj, jobb, ha a tőkehalnál zsírosabb halakat fogyasztunk, például makrélát, heringet vagy lazacot. Az ideális napi be­vitel 500 és 1000 mg között mozog, ha azonban gyulladá­sos betegségben vagy szív- és érrendszeri megbetegedésben, illetve hozzá társuló mentális zavarban szenvedünk, két­szer ennyi az ajánlott napi adag.

Jó tanács: Hal helyett fogyaszthatunk EPA, illetve DHA tartalmú étrend-kiegészítőt is: a minőségi tőkemájolaj koncentrátumoknak 400 mg, míg a legmaga­sabb koncentrátumú kapszuláknak 700 mg az EPA, illetve a DHA-tartalma. Ha például ízületi gyulladásban szenvedünk, naponta három kapszulát kell elfogyasztanunk.

Mit okoz az omega-6 zsírsavak hiánya?

Az omega-6 zsírsavak hiányának jelei a magas vérnyo­más, a premenstruális szindróma vagy a fájdalom a mellben, az ekcéma, a bőrszárazság, a szemszárazság, a gyulladásos betegségek (pl. ízületi gyulladás), a cukorbetegség, a sclerosis multiplex, a mentális zavarok, továbbá a túlzott szomjúság­érzet.

A zsíroknak ezt a fajtáját kizárólag magvakból lehet ki­nyerni – pontosabban a magvakból sajtolt olajokból. Kiváló ómega-6-zsírsavforrás a kendermag-, a tökmag-, a naprafor­gó-, a szezám-, a kukorica-, a dió-, a szója- és a búzacsíra­olaj. A bennük található zsíroknak mintegy fele tartozik az ómega-6-családba, főképp linolsav formájában. Szerve­zetünknek körülbelül egy kiskanálnyi olajra van szüksége naponta, vagy pedig egy evőkanál nyers magra.

Zsírok a tiszta bőrért

Arcmosással segíthetünk bőrünknek!
Arcmosással segíthetünk bőrünknek!

A zsírsavak teszik a sejt­falat rugalmassá és simává, ami elengedhetetlen feltétele annak, hogy a sejt ellenőrizni tudja, mit enged be, illetve bocsát ki magából. Ha a membrán nem tartalmaz elegen­dő mennyiségű zsírsavat, a sejtből túl sok víz távozik, a sejt pedig „lefogy”.

Számos kutatás bizonyította, hogy ha kísérleti állatokon esszenciális zsírsavhiányt idéznek elő, az állatok bőre ki­szárad, viszketni kezd, száraz és gyulladt lesz, és fokozódik a bőrfertőzések kockázata. Ezen kívül lassul a sebgyógyu­lás folyamata, a bőr alatti kapillárisok fala gyengül, a faggyú-mirigyek pedig megduzzadnak. Amint azt korábban már kifejtettük, az EFA-k gyulladáscsökkentő hatásúak, és hoz­zájárulnak többek közt a megfelelő vérkeringés, valamint a hormonháztartás egyensúlyának biztosításához.

Összegezve a következőket tehetjük, hogy szervezetünk elegendő mennyiségű esszenciális zsírsavhoz jusson:

  • Fogyasszunk sok esszenciális zsírban gazdag ételt, például ha­lat, dióféléket, olajos magvakat, illetve azokból készült olajokat. Ha salátát készítünk, szórjuk meg magvakkal, vagy a magvakat ledarálva adjuk müzlikhez, joghurthoz, levesekhez.
  •  Diót és magvakat csak frissen fogyasszunk. A dióféléket, mago­kat és olajokat mindig légmentesen záródó, lehetőleg sötét falú edényben tároljuk, hogy ne avasodjanak meg.
  •  Ha az esszenciális zsírsav-hiányállapot tüneteit fedezzük fel magunkon, szedjünk ilyen tartalmú étrend-kiegészítőt.
Izabella Langh

Szerző: Langh Izabella

Gyakorló természetgyógyász vagyok. Táplálkozási és  életmód specialista is vagyok, immár 12 éve próbálom az embereket egy egészségesebb életforma felé terelni, egyre több sikerrel.