E-számok

Veszélyesek az E-számok a csecsemőkre és a kisgyerekekre?

A csecsemők és kisgyermekek rendkívül veszélyeztetettek az adalékanyagok használata és hatásai miatt. A szakemberek sok­szoros szűrőt alkalmazva kialakították azoknak az adalékoknak a listáját, amelyek felhasználhatók a gyermektápszerekben.

Mindenképpen üdvözlendő, hogy a tápszerekben csak igen kevés fajta adalékanyag használata engedélyezett, azonban -a korábban leírtak fényében – elgondolkodtató pl. a citromsav, a citrátok, a guargumi és gumiarábikum, a foszforsav és a foszfá­tok használata. Bár ezek felhasználására vonatkozóan komoly mennyiségi korlátozások vannak érvényben, időnként mégis ké­tely merül fel tisztaságukat és hatásaikat illetően.

A tapasztalatok eddig nem mutattak bizonyítható elváltozásokat a szabványban szereplő mennyiségek mellett, így a szakemberek biztonságos­nak tartják ezeket az anyagokat. A csecsemő- és gyermektápsze­rek, illetve az elválasztási élelmiszerek valóban a jó minőségű termékek közé tartoznak. A nyersanyagátvétel szabályai szigo­rúbbak, és a hozzáadott anyagok köre is kisebb.

Alapanyag tekintetében általában a sertéshús és legfőképpen a sertésmáj alkalmazása tekinthető kérdésesnek, ismerve a sertések tenyésztési körülményeit és a húsukkal kapcsolatos aggályokat.

A sertésmájban található hasznos zsíroldható vitaminokról, a B-­vitaminról és az ásványokról sokszor szó esik, de a mérleg másik serpenyőjében a máj mint méregtelenítő szerv által kiválasztott káros lebontású termékek, transzformált intermedierek (átalakí­tott és raktározott köztes termékek) és felhalmozódó kémiai ve­gyületek találhatók. Ez utóbbi tényező nem elhanyagolható szempont egy csecsemő vagy kisgyermek számára, ezért ma már sokan mellőzik a sertéshús és sertésmáj alapú készítményeket.

Ismeretlen szennyeződések jelenléte

Az egészséges, 6 hónaposnál idősebb csecsemők tápszereiben a karragén (E 407), a szentjánoskenyérmag-liszt (E 410) és a pektinek (E 440) is engedélyezettek. Ezek közül a karragének esetében merül fel az esetleges ismeretlen szennyeződések jelenlétének veszélye.

Az egészséges csecsemők és kisgyermekek elválasztási élelmi­szereiben engedélyezett adalékanyagok köre már jóval szélesebb.

Kibővült a savak köre (pl. tejsav, almasav), megjelentek a lúgok (E 524-526), a xantangumi (E 415), az oxidált módosított keményítő (E 1451) és számos érdekes ké­miai nevű észter. Mivel alkalmazásuk a gyermektápszerekben nem tekint vissza nagy múltra, így hatásaikkal kapcsolatban egy­előre ártalmatlanságról lehet beszélni.

A különleges táplálkozási célokra készített élelmiszerekben engedélyezettek az alginátok (E 401, E 405), a szentjánoskenyér­mag-liszt (E 410), a guargumi (E 412), a xantangumi (E 415), a pektin (E 440), egyes cellulózok (E 466), a mono- és digliceridek (E 471) és egy keményítőszármazék (E 1450) használata. A glu-ténmentes gabona alapú élelmiszerekben a megfelelő állományt xantangumi és pektin alkalmazásával alakítják ki.

Mesterséges adalékoktól mentes étel készítése

A gyermekek számára készülő élelmiszerekbe tilos mestersé­ges színezékeket, aromákat és édesítőszereket tenni, a mestersé­ges adalékok nagy részét a természetes anyagok kémiai átalakí­tással nyert formái jelentik. Bár a csecsemők és kisgyermekek kö­zött is növekszik az allergiások száma, mégsem bizonyítható egyértelműen, hogy ezek összefüggésben volnának az előbbiek­ben leírt és alkalmazott adalékanyagokkal.

Mindenesetre – az elővigyázatosság kedvéért – érdemes e vegyületek használatát is minimálisra leszorítani a tápszerek gyártásakor

A gyermekélelmiszerek területén is – bizonyos mértékig – a gyártó lelkiismeretére, tisztességes magatartására és a gyerme­kek egészségének védelmére irányuló erkölcsös hozzáállására vagyunk utalva, hiszen utólag meglehetősen nehéz egy „pépből” kimutatni, hogy valójában milyen „váratlanságok” rejlenek ben­ne. Megjegyzendő azonban, hogy a lelkiismeretesség – a jelek szerint – nagyobb mértékű e készítmények gyártóinál, mint a fel­nőttek számára tömegételeket előállítók körében.

A kisgyermekek számára a legnagyobb egészségügyi kockázatot az jelenti, amikor már nem adalékanyag-mentes, frissen készített ételeket kapnak, hanem a felnőttek ételeit fogyasztják pépesített vagy apróra összevágott formában. A család asztalára kerülő felvágottakban, ömlesztett sajtokban, fűszerezett levesek­ben, feltétekben, péksüteményekben, tortákban és egyéb ízesített termékekben ugyanis már olyan adalékanyagok is előfordulnak, amelyek még a felnőtt szervezet számára is kockázatot hordoz­nak.

Ebből adódóan tehát két lehetőség javasolható: vagy készít­sünk külön a gyermekek részére adalékanyag-mentes ételt, vagy az egész család számára készített fogások legyenek mentesek az „E-számoktól”, így még a legifjabb családtag is nyugodtan meg­eheti a mama főztjét. Természetesen a kiemelt alkalmak, ünne­pek során nehezebb ezt a tanácsot átültetni a gyakorlatba, azonban napi szinten, életmódszerűen megszívlelendő, ha a háziasszony szeretné megvédeni gyermekeit az allergiás betegségektől.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.