Egészségmegőrzés

Ritkán iszom vizet – mennyire káros?

A kár

Aki alig iszik vizet, könnyen kiszáradhat, míg a cukros üdítők több száz kalóriával terhelik a szervezetet. Az enyhe mértékű kiszáradás fáradékonyságot, székrekedést, hosszú távon szívrohamot okozhat, mert kellő folyadék-utánpótlás nélkül a vér besűrűsödik, tehát megnő a vérrögképződés kockázata. Aki has- vagy vízhaj tót szed, annak különösen fontos a rendszeres folyadékpótlás, hogy a szervezet vízháztartása egyensúlyban maradjon. A kiszáradás veszélye időskorban nagyobb, mert az öregedő test körülbelül 10 százalékkal kevesebb vizet tartalmaz.

Jóvátehető? Igen, azonnal.

Nincs más teendő, mint az eddiginél jóval több vizet inni. A megnövelt folyadékbevitel pozitív hatása szinte rögtön érezhető lesz.

A változtatás további előnyei

A szervezet hidratálásával megszűnik a zavartság, a szédülés, javul az állóképesség és az egyensúlyérzék, az emésztés, csökken a szívbetegség kockázata.

A gyógyulás útja

Ajánlott folyadékbevitel

Naponta két-három liter folyadékot kell magunkhoz vennünk ahhoz, hogy sejtjeink „jól érezzék” magukat. Az ideális mennyiséget részben az étkezéssel, levessel, gyümölccsel visszük be, a fennmaradó részt ital – napi 5-6 pohár víz, citromos ásványvíz, herbatea vagy cukormentes, természetes gyümölcslé – formájában kell elfogyasztanunk.

A gyümölcs is számít

Együnk sok lédús gyümölcsöt – görögdinnyét, narancsot, őszibarackot. Minél több levet tartalmaznak, annál jobb.

A vizelet ellenőrzése

Ha vizeletünk halványszínű és majdnem szagtalan, valószínűleg megfelelő a folyadékbevitel. Ha sötétsárga és bűzös, illetve ha ritkán vagy kevés ürül, akkor többet kell inni.

Víz reggel, délben, este

Reggelente kezdjük egy pohár vízzel a napot. Ha az étkezésekkel egy időben fogyasztjuk, úgy az étkezés után érdemes innunk, hogy ne hígítsuk fel a gyomor emésztőnedveinek koncentrációját, s ne csökkentsük az emésztés hatékonyságát. Ne várjuk meg, míg szomjasak leszünk – a szomjúságérzet 60 éves kor felett gyengül, noha a folyadékszükséglet nem változik, sőt fokozódhat. Az ajánlott napi mennyiséget egyenletesen elosztva érdemes inni, nem egyszerre megterhelve vele a tápcsatornát. Munkába vigyünk magunkkal 1,5 literes palackban vizet vagy teát, és a munkaidő végére iszogassuk el. Ezt este, az étkezésnél még kiegészíthetjük, így szervezetünket megfelelő mennyiségű folyadékhoz juttatjuk.

A kiszáradás figyelmeztető jelei

Ezek közé tartozik a hirtelen fellépő szomjúságérzet, a fáradtság, a fejfájás, a szájszárazság, az izomgyengeség és a szédülés.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.