Egészségmegőrzés

A kevés zöldségevés hatásai

A kár

Aki nagy ívben kerüli a salátákat, vagy félretolja a tányérján a borsóköretet, rostoktól, folsavtól, vitaminoktól és antioxidánsoktól fosztja meg a szervezetét – csupa olyan anyagtól, amely védelmet nyújt például a szívbetegség, a cukorbaj és a gutaütés ellen. Annak, aki a zöldségek rovására több krumplit, kenyeret és rizst eszik, számolnia kell az elhízással, sőt az inzulinrezisztencia – a cukorbajt megelőző állapot – kialakulásának kockázatával is.

Jóvátehető? Teljes mértékben.

Fedezzük fel az ínyünkre való zöldségeket – megéri, mert a rendszeres zöldségfogyasztás hatására csökken a vérnyomás, lejjebb megy az úgynevezett „rossz” vagy LDL-koleszterin, kiegyenlítetté válik a vércukorszint, és javul az emésztés. Gondos vizsgálatok eredményei szerint ezek az élettani előnyök már egy hónap után jelentkeznek. A szívroham kockázatát legalább 4 százalékkal, míg a stroke veszélyét 3-5 százalékkal csökkenti minden egyes zöldségadag, mellyel a napi étrendet kiegészítjük.

A változtatás további előnyei

A rendszeres zöldségfogyasztás a felsoroltakon túl csökkenti az amnézia kialakulásának esélyét, erősíti a csontokat, véd a rosszindulatú daganatos betegségektől – és feszesebbé teszi a bőrt!

A gyógyulás útja

Nyers bevezető

Ha elkezdünk rágcsálni valamilyen jóízű nyers terményt, például sárgarépát, karalábét vagy kígyóuborkát, hamar megkedveljük a zöldségeket. Ha ez szokássá válik, szinte biztos, hogy a párolt, főtt vagy sült zöldségeket is meg fogjuk szeretni.

Salátát minden étkezéshez

Egy finom házi készítésű öntettel meglocsolt friss, ropogós saláta még a finnyásokat is leveszi a lábáról. Két előnye is van annak, ha minden étkezést salátával kezdünk: részben jóllakunk, tehát a főétel fogyasztása során nem eszünk annyit, másrészt növeljük a szervezet számára oly fontos zöldségbevitelt.

Több zöldséget az ételekbe

Bátran tegyünk kiadósabbá és ízletesebbé egy jó levest, ragut vagy pörköltet több zöldséggel, például darabolt sárgarépával, zellerrel, paprikával, hagymával, paradicsommal vagy zöldbabbal.

Ízesítés, tápértéknövelés

Javítja a főtt brokkoli, paraj, zöldbab, tök vagy más főzeléknövény zamatát, ha kerül rá pár csepp olívaolaj, kiskanálnyi vaj vagy margarin, esetleg némi reszelt parmezán. Zsiradék jelenlétében a tápanyagok is könnyebben fölszívódnak a bélből.

Folyékony zöldségek

A zöldségitalok, például a paradicsom, vagy a sárgarépáié, étrendi szempontból egy adag zöldségnek számítanak. Alacsony sótartalmú, hozzáadott cukor nélküli, adalékmentes fajtát válasszunk, lehetőleg valamilyen ízletes hazai fajtát.

Több zöldséget a szendvicsekbe

Használhatunk erre a célra felkarikázott paradicsomot, hagymát, retket, uborkát, paprikaszeleteket, salátalevelet. A sötétzöld fejessaláta, a borsmustár (rukola) és a zsenge parajlevél tápláló, és karakteres ízzel gazdagítja a harapnivalót.

Kényelmes megoldás

Ha nincs időnk előkészíteni a zöldségeket, vásároljunk a hipermarketben konyhakész fajtát, például reszelt sárgarépát, tisztított hagymát, gyalult káposztát stb. Használjuk ki, hogy a kezünk alá dolgozik egy láthatatlan konyhalány!

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.