Egészségmegőrzés

Mosolyogjon!- egészségessé teszi

A mosolygás minden mástól függetlenül javítja a hangulatát. Maga a mosolygás folyamata ugyanis fájdalomcsillapító és közérzetjavító hatású endorfinok és szerotonin felszabadulásával jár. Egyébként is könnyebb mosolyogni, hiszen ahhoz csak tizenhét izom munkájára van szükség, míg a bosszús arckifejezéshez negyvenhároméra.

Csináljuk azt amihez kedvünk van!
Csináljuk azt amihez kedvünk van!

Hódoljon a szenvedélyeinek!

Olyan tevékenységeket válasszon, amelyeket nem fog hamar abbahagyni és amelyek nem túl nehezen kivitelezhetőek. Hetvenévesen például inkább ne kezdjen már el ejtőernyőzni, hanem járjon el pilates-foglalkozásokra vagy csatlakozzon egy tánccsoporthoz a helyi közösségi házban!

A remény és a derűlátás igen fontos erők az életünkben. Sok más dologhoz hasonlóan itt is igaz, hogy amit gondolunk, az meghatározza, mit tapasztalunk – jót-e vagy rosszat. Ez sehol nem annyira igaz, mint az egészségünk kérdésében. Az, hogy hiszünk-e az egészségünkben, vagy sem, nagyon sokat számít abban, egészséges-e a testünk. Ha őszintén hisszük, hogy lehetünk egészségesebbek, akkor – igen, kitalálta – azok is leszünk.

Kísérleti eredmény: Az elképzelést ellenőrző legérdekesebb kísérletek közé tartoznak azok a vizsgálatok, amelyekben a tényleges egészségügyi problémákkal küszködő résztvevők a tudtukon kívül nem valódi, csak placebo kezelést kapnak, mégis arról számolnak be, hogy állapotuk ugyanannyit javult, mint a valódi kezelésben részesülőké. A placebo hatás a pozitív meggyőződésen alapul.

De vannak példák a negatív meggyőződés erejének igazolására is!

Ezek közül az egyik leghíresebbet 1974-ben írták le, amikor Sam Londe-nál nyelőcsőrákot állapítottak meg. A diagnózis akkoriban egyet jelentett a halálos ítélettel, így senki sem csodálkozott, amikor néhány héttel később a kezelés ellenére is meghalt. Az viszont mélységesen megdöbbentette az orvostársadalmat, hogy a boncolás során kiderült: a férfinak egyáltalán nem volt nyelőcsőrákja. Lehetséges volna, hogy azért halt meg idő előtt, mert azt gondolta, hogy menthetetlen?

Mindig legyünk optimisták és pozitívak!
Mindig legyünk optimisták és pozitívak!

Még ma is sokat vitatkoznak azon, hogy ez az immár legendásnak számító történet minden részletében igaz-e, ám akadnak más hasonló – bár tudományosan nem dokumentált – esetek is, amelyek a gondolatok rendkívüli erejét látszanak igazolni. A magam részéről óriási különbséget látok a pácienseim állapotának alakulása között attól függően, hogy hisznek-e magukban, vagy sem.

A klinikai vizsgálatokban általában jobb eredményeket tapasztalnak azoknál, akik optimista természetűek. Ha úgy gondolja, hogy romlik az állapota, szenvedés vár önre, s hamarosan meg fog halni, akkor könnyen lehet, hogy valóban áldozatául esik ennek az önbeteljesítő jóslatnak. De ugyanígy ha az a meggyőződése, hogy az esélyek ellenére is meggyógyul, és hosszú életet él, azzal növeli annak valószínűségét, hogy így lesz.

Szemlélje pozitívan az életet!

Sokféle módszer van a pozitív szemlélet erősítésére. Képesek erre a szervezett vallások éppúgy, mint a világi hitrendszerek. A lényeg az, hogy olyan rendszerre van szüksége, amelynek segítségével még a leírhatatlan szenvedést is képes tágabb összefüggéseiben szemlélni, és magasabb szinten válik öntudatossá. Az efféle rendszerek emellett fokozzák a közösséghez tartozás érzését és erősítik a másokkal való kapcsolatát is, ami már önmagában is gyógyító hatású.

Derítse ki, mely tevékenység vagy testmozgás megy önnek rosszul, és összpontosítson arra!

Olyan nincs, hogy ne lehetne tovább fejlődni. Ez a testét és az agyát is olyan módokon fogja serkenteni, amelyek egészségesek lehetnek. Hajlamosak vagyunk ragaszkodni a megszokott tevékenységeinkhez, amelyekhez már a testünk is hozzászokott. Az új kihívások azonban szellemileg frissebbé, testileg pedig edzettebbé tesznek bennünket. Ha olyan tevékenységekre kényszerítjük rá magunkat, amelyekhez nem vagyunk hozzászokva, azzal intenzívebb munkára késztetjük az agyunkat, a testünket pedig a megszokottól eltérő körülményekhez való alkalmazkodásra kényszerítjük.

  • Rosszul megy az úszás? Menjen el az uszodába, és nézze meg, le tud-e úszni néhány hosszt ma, holnap pedig többet! Ez serkentően fog hatni a testére és megdolgoztat egy sor eddig tétlen izmot.
  • Soha nem főzött még komplett vacsorát egy tízfős társaság számára úgy, hogy semmit sem vett készen? Iratkozzon be egy főzőtanfolyamra!
  • Nem tudja megérinteni a lábujjait vagy nem képes fél lábon egyensúlyozni? Végezzen nyújtógyakorlatokat és fejlessze az egyensúlyérzékét!Ahogy idősödik, szüksége lesz a hajlékonyságra és az egyensúlyozási képességre, máskülönben a normális tevékenységeket is egyre kevésbé lesz képes elvégezni.

A problémás tevékenységek azonosításával fejlesztheti teste gyenge pontjait, s közben olyan élvezetes időtöltéseket ismer meg, amelyeket akár meg is kedvelhet.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.