Egészségmegőrzés

Étvágycsinálás – tippek étvágytalanság esetén

Időről időre bárki elveszítheti érdeklődését az ételek iránt, és ez nem okvetlenül valamilyen baj jele. Jól ismert hogy a szerelmes ember semmivel nem törődik, még az étkezéssel sem. Ám bármi legyen is az oka, hogy nem táplálkozunk rendesen, fontos, hogy étvágyunkat helyreállítsuk.

Jó étvágy az élet egyik legnagyobb adománya. Ugyanakkor megbízhatóan jelzi azt is, ha valaki jó egészségben van. Ha valaki hirtelen elveszti érdeklő­dését az evés iránt, jogos az aggo­dalom.

Az egészséges étvágy

A táplálkozási ingert a hipotalamuszban lévő éhségközpont sza­bályozza. Ez az agyterület a vérben lévő cukor és aminosavak szintje, valamint a gyomorfal feszülését ér­zékelő receptorokból származó in­formáció alapján határozza meg, hogy az illető éhes vagy jóllakott.

Néha az étvágy a nem megfelelő étrend, betegség, érzelmi vagy hor­monális tényezők miatt megváltoz­hat. A rövid ideig tartó étvágyvesz­tés ritkán ad okot aggodalomra, de ha a tünetek hetek múltán is fenn­állnak, orvoshoz kell fordulni.

Mit tegyünk az étvágytalanság ellen?

  • Kálium: Együnk káliumban gaz­dag élelmiszereket, mint a banán, a burgonya, az aszalt gyümölcsök, az avokádó, a dió- és mogyorófé­lék, magvak és hüvelyesek.
  • Magnézium bőven van a teljes kiőrlésű gabonákban, a dió- és mogyorófélékben, a hüvelyesekben a szárított fügében és a leveles Zöldfőzelékekben.
  • A tökmag hasznos cinkforrás vegetáriánusok számára. A cink­hiány csökkenti az étvágyat. A sovány vörös húsok, a tengeri rákok, a szardínia, a vadhús, a szárnyashús, a rizs, a hüvelyesek, valamint a dió- és mogyorófélék szintén gazdagok cinkben.
  • C – és B- vitaminok Együnk naponta zöldséget, gyümölcsöt.

Mi befolyásolja étvágyunkat?

Még egy enyhe megfázás vagy gyo­morrontás is járhat néhány napi étvágytalansággal. A súlyosabb emésztőszervi betegségek, mint az irritábilis vastagbél szindróma vagy a fekély, gyakran okoznak rossz közérzetet és fájdalmat, és ez az étvágyra is kihat.

Ilyen esetekben könnyű, rend­szeres, tápanyagokban gazdag ét­kezés javasolt. A gyógyteák és bi­zonyos fűszerek, mint például a borsmenta, az édeskömény, a fa­héj, a kamilla és a gyömbér, jóleső megkönnyebbülést hozhatnak, az élőflórás joghurt pedig helyreállít­ja az emésztőrendszer bélflóráját.

Érzelmi tényezők

A stressz, a szorongás és a depresszió étvágycsökkenéssel, ül. az étkezések rendszertelenné válásával járhat. Bár ahhoz, hogy a szervezet le­győzze a stresszt, kiadós és tápláló étkezésekre volna szükség, érzelmi problémákat tapasztalva sokan el­vesztik érdeklődésüket az evés iránt. Segíthet az étvágy vissza­nyerésében, ha többször eszünk keveset.

Stimulánsok és drogok

A ciga­retta, a kávé és az alkohol elveszik az étvágyat. Ez részben az általuk okozott csökkent íz- és szagérzéke­léssel magyarázható, másrészt az­zal, hogy hatásukra átmenetileg jóllakottnak érzi magát az ember. A gyógyszerek is okozhatnak ét­vágytalanságot, különösen, ha emésztőrendszeri mellékhatásuk is van. Drogok hatása alatt az étvágy­talanság miatt nő a tápanyaghiány veszélye, ami miatt tovább csök­ken az állóképesség.

Vitaminok és ásványi anyagok

Ha már több mint két hete étvágy­talanok vagyunk, fokozzuk a cink-, magnézium- és káliumtartalmú élelmiszerek fogyasztását. Együnk naponta C- és B-vitaminokban gaz­dag élelmiszereket. Ezek a vitami­nok nem raktározódnak a szerve­zetben; hamar kiürülnek, így rendszeresen pótolni kell őket.

Gyakran és keveset!

Próbáljunk meg naponta ötször vagy hatszor enni kevesebbet. Étrendünk álljon elsősorban összetett szénhidrátok­ból. Ha lehetséges, mindig együnk reggelire valamit, még akkor is, ha ez csak egy tejes turmix és egy szem gyümölcs, például egy banán. Már ennyi energiával is szem­be tudunk nézni az előttünk álló nappal.

Bár a magas rosttartalmú élel­miszerek értékesek, ha egy ideje kevés ilyen ételt fogyasztottunk, előfordulhat, hogy fokozott bélgázképződést, haspuffadást okoznak. Próbáljunk meg kisebb adagokat fogyasztani, míg az étvá­gyunk rendbe nem jön. Helyette együnk könnyen emészthető, rost­ban gazdag élelmiszereket, mint például burgonyapürét és más gu­mós zöldségféléket, zöldséglevest, érett banánt és rizst.

Mi az, amit kerüljünk?

A szén­savas és cukrozott italok, a tea és a kávé elveszik az étvágyat. Ne igyunk alkoholt üres gyomorra, hanem inkább étkezésekhez, és ne igyunk többet a javasolt mennyi­ségnél. Próbáljuk kerül­ni a cukrozott és túlfinomított éte­leket, ezek energiában gazdagok, viszont tápanyagban szegények.

Alapvető élelmiszerek. A világ népességének fele számára a vízzel elárasztott földeken termesztett rizs a fő táplálékforrás. Kellemes íze és megnyugtató hatása miatt az étvágytalan emberek számára ajánlott. Tápláló és könnyen emészthető étel.

Egyéb lehetőségek

A régi kínai orvosok lucernaleve­lek szedését ajánlották számos emésztési zavar kezelésére és az ét­vágy serkentésére. Ezt a gyakorla­tot átvették az ájurvédikus termé­szetgyógyászok is. Étvágygerjesztő színek. Az étvágy szempontjából nagyon fontos a látvány. Jobb étvággyal látunk neki a látványos, gusztusos falatok­nak. Például a sima joghurtot tálal­juk egy kanálnyi bogyós gyümölcs­csel.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.