Egészségmegőrzés

Nem alszom eleget – Az alváshiány hatásai

A kár

Komoly bajok származhatnak abból, ha a szervezet nem pihenheti ki magát, akár álmatlanság miatt, akár azért, mert alvásidőben próbálunk behozni valami lemaradást (munka, tévézés, internetezés). Számos kutatási eredmény jelzi, hogy 6 óránál kevesebb alvás esetén – ha ez rendszeresen fennáll – fokozódik a cukorbetegség kialakulásának veszélye.

Alvási apnoe

És ez nem minden. Aki ébredéskor úgy érzi, alig aludt valamit, s a hálótársa szerint horkol, az valószínűleg alvási apnoéban (időnkénti hosszabb légzéskimaradás alvás közben) szenved. Ez a légzési rendellenesség azért veszélyes, mert magas vérnyomást, szívrohamot és agyérgörcsöt (stroke) okozhat, sőt a franciaországi Angers klinikáján végzett vizsgálatok eredményei szerint cukorbajt is kiválthat.

Az alvásmegvonás hatására mindezek mellett eltompul a gondolkodás, lassul a reakcióidő, sőt egyeseknél szorongás, depresszió is fellép.

Jóvátehető? Igen.

Már egy vagy két kiadós, pihentető alvás is javítja a közérzetet, frissíti az elmét – olyan, mint egy univerzális orvosság.

A változtatás további előnyei

A megfelelő mennyiségű alvás hatására javul az erőnlét, a kedélyállapot, tisztul az elme. A pihentető alvás az apnoéval összefüggő szívbetegség, cukorbaj kockázatát is csökkentheti, a magas vérnyomás visszaáll a normál értékre.

A gyógyulás útja

Vacsora után igyunk herbateát! Mondjunk nemet a kávéra, a kólára és a normál (fekete) teára, melyek gátolják az álomhozó vegyületek termelődését az agyban.

Alvás előtti program

Közvetlenül lefekvés előtt ne dolgozzunk, és ne nézzünk idegeket borzoló filmet vagy weboldalt. Vegyünk inkább meleg fürdőt, vagy űzzünk nyugtató hatású elfoglaltságot.

Kapcsoljuk ki időben a komputert

A számítógépes munka befolyásolja a szervezet alvási-ébrenléti ciklusát és biológiai óráját, ezért este, a lefekvési idő közeledtével álljunk fel a monitor mellől.

Cseréljünk ágyat

A horkoló személlyel alvó nők körében háromszor gyakoribb az álmatlanság, mint csendes hálótárs esetében (feltehetően a férfiakra sem hat pozitívan egy horkoló szobatárs – bár erről nincs tudományos kimutatás).

Horkolásra orvos

Lehet, hogy egyszerű a megoldás, de beutalót is kaphatunk az esetleges alvási apnoe kivizsgálására.

Alvászavart okozó állapotok

Melléküregek (arc-, homlok-) gyulladása, emésztési vagy gyomorpanasz, légzési probléma esetén menjünk orvoshoz.

Gyógyszerek mellékhatása

Nézzük át az orvossal gyógyszereinket. Legalább nyolcféle gyógyszercsoport okozhat átmeneti vagy tartós álmatlanságot (antidepresszánsok, vérnyomáscsökkentők).

Rejtsük el az órát

Ne legyen világító számlapos óra az ágy mellett, mert akkor folyton az időt nézzük, és ez akadályozza az elalvást.

A szervezet jelzései

Aki álmos, kapcsolja le az olvasólámpát, tévét, rádiót, zenegépet, és térjen aludni. Aki még nem álmos, lefekvés helyett olvasson, kössön, vegyen forró fürdőt stb., ha pedig már fekszik, de nem tud elaludni, keljen föl. Az alvásszükségletet a biológiai óra diktálja, nem az a tudat, hogy „most aludnom kell”.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.