Gyógyító természet

A golyva és Basedow-kór természetes gyógymódja

Golyván a nyak első részén elhelyezkedő pajzsmirigy megnagyobbodását értjük. A betegség kórokozóját pedig még mindig nem sikerült felfedezni, Vannak bizonyos golyvás területek, különösen hegyes vidéken, ahol az ivóvíz élvezete okozza a gyakori megbetegedést. Itt azt tételezik fel, hogy a vízből hiányzik egy igen fontos anyag, a jód, amelynek hiánya a golyva oka.

Érdekes régi feljegyzésekből tudjuk, hogy az egyiptomiak golyva ellen a nyakat többször naponta tengervízzel dörzsölték be, amely köztudomás szerint magas jódtartalmú. Az indiánok szintén alkalmaztak jódtartalmú tengeri növényeket.

A jód szerepe

Amióta tudjuk, hogy a pajzsmirigynek is magas jódtartalma van (hét mg), viszont testünk minden egyes szervé tartalmaz minimális mennyiségű jódot, és a vérnek bizonyos állandó jódtartalma van, megértjük, amit egyes tudósok már évszázadokkal ezelőtt sejtettek, de amit a 19. század tudósai immár véglegesen megállapítottak, hogy a pajzsmirigy egyik legfontosabb szerepe, hogy gondoskodik a vér jódszintjének állandóságáról. A pajzsmirigy befolyásolja a csontképződést, a nemi szerveket, az egész anyagcserét, de különösen a vérképződést. Az orvosi kutatómunka felderítette, hogy a pajzsmirigy-megbetegedésben csökkent és fokozott működést különböztetünk meg.

Pajzsmirigy működésének megváltozása

Golyva

A pajzsmirigy csökkent működése, ha például golyvaműtétnél az egész pajzsmirigyszövetet eltávolítjuk, súlyos megbetegedést idéz elő. A beteg nehézkes lesz, elbutul (kretenizmus!). A pajzsmirigy tehát olyan anyagokat ad a vérbe, amelyek az életfolyamatokhoz feltétlenül szükségesek. A lel ki folyamatokra tehát nem kizárólag az ágy, hanem a pajzsmirigy is hatással van. A golyva magában nem egységes megbetegedés, amennyiben a golyva nemcsak csökkent pajzsmirigy-szövetműködéssel jár (amint ezt gyulladás által elpusztult vagy daganattal járó esetben láthatjuk), hanem épp ellenkezőleg, sok golyva a mirigyműködés fokozódásával jár, ami a pajzsmirigy egyensúlyi helyzetét felbillenti.

Basedow-megbetegedés

A pajzsmirigytúltengés a „Basedow-megbetegedés” jellegzetes kórképéhez vezet. E betegséget felfedezőjéről, von Basedow német orvosról nevezték el. A betegségnek vannak bizonyos jellegzetes tünetei, ami azonban nem jelenti azt, hogy valamennyi tünet mindig jelen van. A pajzsmirigy megduzzad, megnövekszik, golyva keletkezik. A szemek kidüllednek és szapora a szívműködés. A Basedow-nál a pajzsmirigy jódszegény.

A Basedow-beteg legtöbb panasza ideges természetű

A betegek sajátságos nyugtalanságról, álmatlanságról, ingerlékenységről, bágyadtságról, fejfájásról panaszkodnak. Erősen izzadnak, hajuk kihull, kezük, lábuk reszket, hideg, ugyanakkor a fejüket hőhullám lepi el. Érverésük nagyon szapora, vérnyomásuk emelkedett. A női nemnél menstruációs zavarok lépnek fel, egyenetlen, csökkent vérzés, feltűnő idegesség. Feltűnő, hogy a Basedow-kór nők közt tízszer gyakoribb, mint férfiak körében. A legjellegzetesebb az idegrendszer fokozott ingerlékenysége, valamint a lelki behatásokkal szembeni csökkent ellenálló képesség.

Ha mindezeket a tüneteket és kiváltó okokat, amelyeket itt dióhéjban felsorolunk, tekintetbe vesszük, máris érthetővé válik, hogy a Basedow-kór kezelésében milyen döntő szerepet játszanak a természet gyógytényezői, hiszen az idegen befolyásokat és az idegrendszert a legcélszerűbben e gyógyeljárásokkal tudjuk irányítani és edzeni. „Az egész embert kell mindig nézni és kezelni, nem pedig az egyes tüneteket!” Ez a természetes gyógymódok vezérelve, amely aranyszabály ugyanúgy vonatkozik e betegségre is.

A vízgyógyászati szabályok közül a következők jönnek számításba:

Naponta hidegvíz-kúrás eljárás, óvatos és fokozatos módon, amelynek keretében először langyos fürdőkkel kezdjük, amelyeket fokozatosan hűtünk le. Göngyölések hideg vizes ruhában, ugyanakkor a szívre szívhűtő, utána enyhe zuhanyozás. Félperces kádfürdő. Váltakozó hideg-meleg lábfürdő. Évszakok szerint harmatos fűben való taposás, télen a friss lehullott hóban való járás, de az egyszerű mezítláb járás is kitűnő eredményekhez vezethet. A Basedow-kórban szenvedők a hidegvíz-kúrás eljárásokat, ha azokat türelemmel, fokozatosan erősítjük, kiválóan tűrik, ellenben a meleg és forró kezelési eljárásokkal szemben túlérzékenyek.

Basedow-kór diétája, étrendje

Nagy szerepet játszik a basedow-os kezelésekor az alkalmazandó diéta. A koszt fehérjében szegény legyen, főleg vegetáriánus étrendet adjunk. Gyümölcs és főzelék, korpás kenyér legyen az élelmezés gerince. Kerüljük a fűszeres, sós és nehezen emészthető, puffasztó, nehéz ételeket. Babkávé, orosz tea és kakaó mellőzendők. A húsleves káros. Alkohol és dohány élvezete nem engedhető meg. Igyekezzünk a beteget egyszerű és természetes életmódra nevelni, gondoskodjunk mérsékelt testi mozgásról, használtassunk vele lég- és pihenőkúrákat, de elsősorban kapcsoltassuk ki a lelki izgalmakat.

Egyáltalában a baj lelki befolyásolására és kezelésére nagy súlyt kell fektetni. A fürdőkezelés, gyógyvizek ivása, valamint éghajlati kúrák csak mint segédgyógymódok alkalmazhatók. A jód kis adagban, rövid ideig a Basedow-kór sok esetében jó hatású, más esetekben azonban a jód túladagolásával rossz eredményeket látunk. A jódterápiában különösen beválik a jódos vizek adagolása. A jódos források környéki jódos levegő beszívatása is fokozza a beteg gyógyulási hajlamát.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.