Egészségmegőrzés

A gyermek fejlődését segítő ételek

A gondos szülő már korán megszeretteti a kicsivel az egészséges, tápláló ételeket. Ennek a legjobb módja, ha a család rendszeresen együtt étkezik. Ha a gyerek időnként mégsem tud ellenállni a silány ételeknek, akkor sem kell aggódni – az étkezésbeli jó ízlés egy életen át megmarad.

Vonjuk be őket!

Ha szeretnénk gyermekünkben fel­kelteni az érdeklődést az ételek iránt, vonjuk be a családi menü megtervezésébe, a bevásárlásba és természetesen magába a főzésbe is. Élvezni fogja, ha megpróbálkoz­hat a könnyen elkészíthető ételek­kel, például a paradicsomos spa­gettivel. Engedjük, hogy ő tegye rá a paradicsomszószt, és hagyjuk, hadd próbáljon meg palacsintát vagy pogácsát készíteni.

Csokoládéláz

Közismert a tele­vízió hatása a gyerekek ételválasz­tására. A vakáció idején megszapo­rodnak a zsíros, cukros készítményekről szóló hirdetések, s ezeknek bizony nehéz ellenállni. Próbáljuk meg lebeszélni gyerme­künket arról, hogy tévézés közben egészségtelen csipsszel és édesség­gel tömje magát, ám legyünk belátóak – ő is csak ember.

Ha a gyerek szereti a hambur­gert, készítsük el otthon, egészsé­ges alapanyagokból. Próbálkoz­zunk meg a vegetáriánus hamburgerrel olasz módra  vagy a hagyományos változat­tal, de a legjobb minőségű húsból, és tegyük teljes kiőrlésű lisztből készült cipóba ropogós, friss salá­tával. Ezt a gyerekek önállóan is szívesen elkészítik.

Az erőltetésből baj származhat. Hagyjuk a gyerekre, hadd döntse el ő, mikor lakott jól – mivel növe­kedésük szakaszos, lökésszerű, ét­vágyuk is változó. Azok a gyere­kek, akiket a szülők arra kényszerítenek, hogy mindent me­gegyenek, ami a tányérukon van, később sem tudják az étvágyukat szabályozni, és ez könnyen elhí­záshoz vezethet.

Szilárd alapok

A gyerekek és serdülők kiegyensú­lyozott táplálkozása – akárcsak a felnőtteké – az öt élelmiszercso­porton , illetve ezek megfelelő arányán alapul. A növés­ben lévő gyerekekre vonatkozó ál­talános kalóriaértékeket kell figyelembe venni, amikor összeállítjuk az ét­rendjüket.

A kenyér, a tészta és a burgo­nya legyen minden kisebb és na­gyobb étkezés alapja. A kisgyere­kek naponta körülbelül öt adag keményítő alapú táplálékot – kenye­ret, gabonapelyhet és tésztát – fo­gyasszanak el; a serdülőknek ennél többre van szükségük. Ezekben az élelmiszerekben sok a növekedés­hez nélkülözhetetlen B-vitamin. Serdülő fiúknak olykor napi 10-12 adagra is szükségük lehet.

Zöldség, gyümölcs. A legjobb, ha ezekből napi öt adag kerül az asztalra. Ne adjunk egyszerre so­kat, inkább törekedjünk a változa­tosságra. Ha a gyerek nem akar zöldséget enni, mert éppen válogatós korszakában van, ne bonyolód­junk kilátástalan küzdelembe, ha­nem állítsuk össze a napi öt ada­got kizárólag gyümölcsből. Közben azért próbáljuk megszerettetni vele a zöldségeket úgy, hogy ötletesen készítjük el – például serpenyőben pirítva, vagy minestrone levesbe té­ve.

Tej és tejtermékek

Ügyeljünk arra, hogy gyermekünk a legjobb minőségű tejet kapja. Ötéves kor alatti kisgyerekek mindig fölözetlen (zsírdús) tejet igyanak, nekik ugyanis nagy szükségük van a többlet energiabevitelre és a zsíroldékony vitaminokra. Ötéves kor után áttérhetünk a félzsíros tej­re, de az átlagosnál kisebb súlyú gyermeknek adjunk továbbra is teljes tejet. A testsúlyukra nagyon ügyelő kamasz lányok ihatnak fö­lözött (sovány) tejet, de azért nem árt, ha a szülő diszkréten figyeli, hogy megfelelően fejlődnek-e.

A napi három adag tejet és tej­terméket változatos módokon állít­hatjuk össze:

 • Az első adag legyen egy pohár (200 ml) tej.
 • A második adag lehet joghurt, krémsajt, túró, tejbegríz vagy -rizs.
 • A harmadik adag álljon sajtból, melyet szendvicsre, pizzára vagy főtt tésztára teszünk.

Ez eggyel több adag, mint amennyi a felnőtteknek javasolt, hiszen a gyerekek fejlődésben lévő csontozata több kalciumot igényel. A tizenéves fiúk viszont olyan gyorsan nőnek, hogy nekik gyak­ran legalább négy adag tejtermék­ről kell gondoskodnunk.

Fehérjedús élelmiszerek

A fehérjét tartalmazó táplálékok­ból napi két adag elegendő fehérjét és ásványi anyagot biztosít a növekedéshez és a szövetek regenerálódásához. Törekedjünk ezek minél változato­sabb összeállítására, és lehetőség szerint válasszuk a legjobb minő­ségű fehérjedús élelmiszereket. Adjunk a gyereknek friss húsokat és halat. Ne feledjük, hogy a hüvelyesek, például a bab is kitűnő fehérjeforrás.

Cukor és zsír

Mindkettőnek megvan a maga helye a gyermekek étrendjében. A vaj és a tejszín biz­tosítja példának okáért az esszen­ciális zsírsavakat. Vigyázzunk azonban a hizlaló póttáplálékokra, a csipszekre és más rágcsákra, mert ezek nemcsak túl zsírosak, hanem nagyon sok sót is tartal­maznak, értékes tápanyagokból vi­szont alig van bennük. Fogyasztá­sukat korlátozni kell, különösen, ha gyermekünk hízni kezd. A cu­korkák, csokiszeletek és más édes­ségek, bár energiát biztosítanak, tápanyagban ugyancsak szegé­nyek.

Nem érdemes azonban az édességek teljes eltiltása miatt állandóan csatározni, a gyerek na­gyon zokon veheti, ha látja, hogy más gyerekek vígan tömik maguk­ba az édes falatokat.

Népszerű kombinációk

A ki­sebb és nagyobb gyerekek általá­ban kifejezetten szeretik azokat a fogásokat, amelyek két vagy több táplálékcsoportba tartozó élelmi­szerek kombinálásával készülnek. Ilyen például a krumplis tésztából darált hússal készült lepény, ami még zöldséget is tartalmaz, ha a húshoz hagymát vagy gombát adunk. Az olaszos ételek, pl. A hú­sos lasagne vagy a sonkás-szalámis pizza ugyancsak rendkívül népsze­rűek a gyerekek körében – mind­kettőben van egy-egy adag a négy fő élelmiszercsoportból.

Nő, mintha húznák

Tízéves korukig a gyerekek növe­kedése többé-kevésbé egyenletes. Ezután a fejlődés hirtelen felgyor­sul – ez a fiúknál rendszerint 13-16, a lányoknál 11-15 éves kor között következik be.

Ebben a periódusban a napi energia- és tápanyagszükséglet jelentősen megnő: a lányok 1845-2110, a fiúk 2220-2755 kcal energiát igényelnek naponta. Ter­mészetesen a megnövekedett táplá­lékigény kielégíthető kiegyensúlyo­zott étrenddel, csakhogy ez a gyors növekedés éppen abban az életkor­ban következik be, amikor a kama­szok lázadni kezdenek – és ez a táplálkozásban, az ételek megvá­lasztásában is megnyilvánulhat. Egyes tinédzserek rengeteg csipszet, rágcsát, csokoládét, ham­burgert tömnek magukba, és állan­dóan szénsavas üdítőt isznak.

Megnövekedett igények

A fiúk energiaszükséglete a hirtelen növe­kedés időszakában nagyon nagy, és étvágyuk láttán sok szülő szinte kétségbeesik. Ilyenkor gyakrabban kell bevásárolni, és lehetőleg tart­sunk otthon magas energiatartal­mú, laktató, gyorsan elkészíthető élelmiszereket, valamint a szoká­sosnál több kenyeret, tejet és sajtot is, hogy a gyereknek legyen mit be­kapni, ha hirtelen rátör az éhség -amely egy kiadós étkezés után már egy-két órával megtörténhet.

Működésben a kalcium

A növekedésben lévő csontozatnak sok kalciumra van szüksége. A bőséges kalciumkészlet akkor is létfontosságú, amikor a gyerek növekedése lelassul, majd megáll, hiszen a lerakódás a csontokban tovább folytatódik. Ez a folyamat egészen a huszonéves kor elejéig Tart. Minél több kalcium rakódik le a csontba fiatalkorban, annál ki­sebb a csontritkulás kialakulásá­nak veszélye időskorban.

Kalciumgazdag kombináció

A burgonya C-vitamint, béta-karotint és sok káliumot tartalmaz, de kalciumban is gazdag. Nagyon jól illik más kalciumban gazdag élelmiszerekhez – igen ízletes például, ha sült krumplira egy kanál tejfölt vagy joghurtot teszünk, vagy ha a burgonyapürébe egy kis tejszínt keverünk. A szezámmag (fent jobbra) ugyancsak jó kalciumforrás, akár egészben, akár őrölve – ez utóbbi formában (tahini) a hummúsz egyik lényeges hozzávalója.

Erős, egészséges csontok. Azt, hogy a tej és a tejtermékek sok kalciumot tartalmaznak, sokan tudják. Azt már kevesebben, hogy ez az értékes tápanyag más élelmiszerekben is jelen van. Rengeteg kalcium van a fagylaltokban, például eper- és narancssziruppal leöntött vaníliafagylalt-kehelyben (balra), amit ráadásul diódarabokkal szórunk meg, ezzel még több kalciumot adva hozzá.

Szuper táplálék: A tej!

A tej nagyszerű, tápláló ital: tele van értékes vitaminokkal és ásványi anyagokkal, és könnyen emészthető. Jó fehérjeforrás, a benne lévő kalciumot pedig a szervezet könnyen fel tudja dol­gozni. A tej és a tejtermékek adják a legtöbb kalciumot a szer­vezetnek. E létfontosságú tápanyag nélkül a növésben lévő gyermek csontjai és fogai nem lesznek erősek, egészségesek.

A tejben esszenciális aminosavak és B-vitaminok is vannak, to­vábbá foszfor és cink (ez utóbbi igen hasznos az immunrendszer számára). Az ötévesnél kisebb, egyévesnél idősebb gyerekeknek csak teljes tejet adjunk; később már nyugodtan ihatnak alacso­nyabb zsírtartalmú – félzsíros vagy sovány – tejet is.

Egészséges kalciumszint

A mai gyerekek jóval kevesebb tejet isznak, mint egy generációval korábban. A tejet kiszorították a cukrozott üdítőitalok, főleg a kóla és a különféle gyümölcsle­vek. Ez főleg lányoknál a sovány­ság divatjának tudható be – sok serdülő lány kerüli például a tejet és a tejtermékeket, pl. Sajtot, jog­hurtot, attól tartva, hogy ezek hiz­lalnak.

Mindez oda vezet, hogy sok gye­rek nem jut a táplálkozással ele­gendő kalciumhoz. Próbáljuk meg elérni, hogy gyermekeink minél több tejet, sajtot és joghurtot fo­gyasszanak; a tinédzsereknek na­ponta legalább három pohár tejet, 40 g sajtot vagy 125 ml joghurtot kellene elfogyasztaniuk ahhoz, hogy szervezetük hozzájusson a napi kalciumszükséglethez.

Erős, ép fogak

A gyerekek fogát a cukrozott élel­miszerek és italok már nagyon ko­rán kikezdik. Fontos tehát a rendszeres fogmosás, fog­selyemmel való tisztítás, valamint a rendszeres fogászati ellenőrzés már az első fogak megjelenésétől.

A fogorvosok napi kétszeri fog­mosást javasolnak fluoridos fog­krémmel. A kisgyerekeknek azon­ban ne tegyünk sok pasztát a fogkeféjükre, mert nagy részét hajlamosak lenyelni – ami akár mérgezést is okozhat -, a túl sok fluorid ráadásul maradandó fogel­színeződést eredményezhet.

Édesszájúság

A cukrozott élel­miszerek kétségkívül a fogak első számú ellenségei. Ezek mind na­gyobb arányú fogyasztása egyre gyakoribbá teszi a fogszuvasodást. A fogszuvasodás, vagyis a lyukas fog, úgy jön létre, hogy a cukrot a szájban élő baktériumok savvá alakítják át, ez pedig megtámadja a fogak külső védőrétegét, a zo­máncot. A főétkezések közötti idő­ben ezért célszerű inkább alacsony cukortartalmú ételeket enni, példá­ul gyümölcsöt, sajtos kenyeret vagy sajtos kekszet.

Kerüljük a cukrozott italokat! Étkezések között lehetőleg tejet vagy vizet igyon a gyerek, ne savas, cukrozott üdítőket, gyümölcsször­pöket. A gyümölcsleveket mindig hígítsuk fel, természetes állapot­ban ugyanis nagyon savasak, és így veszélyesek a fogzománcra.

Az önállóság és a táplálkozás

A serdülőkort nemcsak a növés és a testi változások, hanem az érzel­mi élet és a társas kapcsolatok vál­tozása kíséri. A serdülő a korosztá­lyával való együttlétet, társai elismerését keresi, s a szülői ráha­tás csökkenni kezd. Ez az élet szin­te minden területén, így az étkezé­si szokásokban is megnyilvánul. Egyre több időt töltenek otthonról távol, és mind gyakrabban intézik maguk az étkezéseiket.

Népszerű gyorsételek

Serdülő­korban sok gyerek áttér a napi há­romszori étkezésről a napi többszöri, de általában rendszertelen gyorsétkezésre.

Alternatív kalcium­források

A kalcium a fejlődő szervezet számára nélkülözhetetlen tápanyag. Nemcsak a tejben és a sajtban található meg, hanem számos egyéb élelmi­szerben is, m elyek különösen fontosak a vegetáriánusok vagy a laktózmentes diétán élők számára. Íme néhány ilyen kalciumforrás:

 • Joghurt
 • Krémsajt
 • Dúsított szójatermékek, Pl. Szójaital, -joghurt, -sajt és tofu
 • Sárgabarack (különösen aszalva)
 • A dió- és mogyorófélék -különösen a mandula (de a zöld mandulát ne fogyasszuk, mert mérgező ciánvegyületeket tartalmaz), paradió, mogyoró
 • Szezámmag, napraforgómag
 • Sötétzöld színű főzelékfélék (pl. Spenót, mangold, tavaszi zöldfőzelékek, káposzta)
 • Vízitorma
 • Garnélarák
 • Szardella
 • Szardínia
 • Tahini (szezámmag-paszta)
 • Fehér kenyér (kalciummal dúsítva)

A többnyire zsíros és túl sós vagy épp túl édes – bár kétségkívül gyorsan és kényelme­sen elfogyasztható -, silány falatok nem biztosítanak elegendő táp­anyagot; különösen igaz ez a vas­ra, kalciumra, cinkre és a B-vita­minra. A legtöbb, amit a szülők ebben az esetben tehetnek az, hogy az otthoni étkezéseknél to­vábbra is jó minőségű, friss, házi­as, tápláló ételeket adnak gyerme­küknek.

Hangulati hullámzás

Sok ser dülő lány hangulata nagyon válto­zékony, különösen a menstruációt közvetlenül megelőző időszakban. Ezen segíthetnek a vitamin­készítmények, különösen a B6 (piridoxin). A B6-vitaminból a legtöbb a májban, a teljes kiőrlé­sű gabonafélékben, a banánban, a hüvelyesekben és a napraforgó­magban van. A hangulati kilengé­seknek oka lehet a rendszertelen táplálkozás, egy-egy elmulasztott étkezés is.

Némelyik tinédzser, ha pár órán át nem eszik, a vércukor­szint hirtelen csökkenése következtében szorongóvá, lehangolttá válik. Ösztönözzük őket tehát a rendszeres evésre, jóllehet a ka­maszok számára, akik folyton jönnek-mennek, ez nem könnyű.

Tanítási órák között

Az egészséges tízórai elfogyasztására időt kell hagyni a kislányoknak, hogy feltölthessék szervezetüket friss energiával. Ha nem kapnak ebédet az iskolában, küldjünk velük bőséges tízórait. Mi legyen a csomagban? Tej vagy gyümölcslé kis szívószálas kartondobozban; a kedvenc szendvics; joghurt; friss vagy aszalt gyümölcs; diákcsemege; sózatlan pattogatott kukorica; tésztából vagy krumpliból készült saláta; nyers zöldségdarabkák vagy salátalevelek.

Hét jó tanács a szép bőr megőrzéséhez

A friss paprika sok C-vita­min t és béta-karotint tartalmaz. Mindkét vegyületnek fontos sze­repe van a bőrsejtek védelmében és regenerálódásában, így előse­gítik a bőr szépségének és épsé­gének megőrzését. A különféle paprikák tápértéke a színüktől függetlenül nagyjából azonos.

 • Tisztítsuk az arcunkat fertőtlenítő arclemosóval.
 • Igyunk sok folyadékot -naponta másfél liternyit.
 • Az alkohol, a tea és a kávé vízhajtó hatásúak. Ezekből tehát kevesebbet fogyasszunk, vagy pedig mellettük igyunk több vizet, hogy a veszteséget pótoljuk.
 • Együnk sok gyümölcsöt -különösen citrusféléket -és friss zöldséget, hogy a bőr regenerálódásához szükséges C-vitaminból minél több kerüljön a szervezetünkbe.
 • Fokozzuk a cinkbevitelt. Leg­jobb forrásai a hús, a diófélék, a gabonapelyhek, a tej és a zöld színű főzelékek.
 • A zsíros húsú halakban található esszenciális zsírsavak nagyon fontosak a bőr egészségének megőrzése szempontjából, ajánlatos tehát minél több friss lazacot, pisztrángot, makrélát, heringet és szardíniát enni.
 • Pikkelysömör ellen fogyasszunk sok béta-karotint tartal­mazó élelmiszert. A legtöbb a pi­ros és sárga színű zöldségekben, ül. Gyümölcsökben található.

Vércukorszint

Stabilan tartásá­ra azok az élelmiszerek alkalma­sak, amelyekben sok a rost, illetve amelyeknek alacsony a glikémiás indexe. Ilyenek a teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér és tésztafélék, továbbá a hosszúsze­mű rizs és a hüvelyesek.

Karcsúságkultusz. A reklámok és magazinok magas, vékony mo­delljeit látva sok lány úgy érzi, hogy baj van a testalkatával: ötből három szeretne karcsúbb lenni. Csakhogy a legtöbben hebehur­gyán látnak neki a fogyózásnak, és épp az ellenkezőjét érik el. Kihagy­nak fontos étkezéseket, azután pe­dig zsíros élelmiszereket tömnek magukba.

Ez oda vezet, hogy összességé­ben megnő az energiabevitel. A fiatal lányok abban a tévhitben élnek, hogy a szénhidrátdús élel­miszerek, pl. A kenyér, a burgonya, a gabonapelyhek, a rizs és a főtt

Tészta hizlalnak, holott ennek inkább az ellenkezője igaz. Ezek a táplálékok gyakorlatilag nem tar­talmaznak zsírt, hacsak külön nem adunk hozzájuk. Energiatartalmuk alacsony, mégis kellően telítenek, mert sok rost van bennük. Azzal, ha ezeknek a B-vitaminokban, cinkben és vasban gazdag élelmi­szereknek a fogyasztását csökken­tik, a karcsúságra áhítozó lányok sok fontos tápanyagtól fosztják meg magukat, ráadásul éhesek maradnak, és így nem tudnak ellenállni a kísértésnek, hogy zsíros, alacsony tápértékű, silány ételeket egyenek. Testsúlyuk ebben az ördögi körben tehát nemhogy csökken, hanem éppen­séggel nő.

A teljes kiőrlésű lisztből készült tészta ideális azoknak, akik nem esznek húst. Kévés zsír, viszont annál több rost és B-vitamin van benne, szénhidrátjai biztosítják az energiát, és fehérjét is tartalmaz.

Több vasat!

A vashiány gyakori a gyerekek és a fiatalok körében – becslések szerint az iskoláskor alatti kis­gyerekeknek mintegy 25 százaléká­nál mutatható ki. Különösen ve­szélyeztetettek a serdülőkorúak és mindenki, aki fogyókúrázik.

Amikor a lányok menstruálni kezdenek, szervezetük vastartalé­kai minden hónapban lecsökken­nek a havi vérzés kapcsán. Ha a vasbevitel elégtelen, ez vérszegénységhez vezet.

A vashiány csökkenti a hemoglobin-szintet, és így gátolja a szö­vetek megfelelő oxigénellátását. Ez az iskolában is gondot okozhat, mert a kislány fáradékony, szédül, és csökken a koncentrálóképes­sége . Mindennek könnyen elejét vehetjük, ha az étrendet vassal dúsítjuk. A legtöbb és legkönnyeb­ben felszívódó vas a májban, a ve­sében és a vörös húsokban van, de jó vasforrás a tojás, a vörös vese­bab, a halkonzerv is, továbbá min­den aszalt gyümölcs és zöld színű főzelék.

C-vitamint tartalmazó táplálé­kokkal fogyasztva a vasban gazdag élelmiszerekből a vas könnyebben felszívódik. A tea gátolja a vas fel­szívódását, ezért étkezéshez nem tanácsos teát inni.

Az alkoholról

Sok tinédzser már jóval 18 éves kora előtt kipróbálja az alkoholt.

A fiatalokat nehéz megóvni az ita­lozástól, mert a társaság, a baráti kör „nyomása” majdnem mindig erősebb a szülői ráhatásnál. Néhány hasznos tanács, hogyan mérsékelhetők a szeszesital-fogyasztás káros következményei:

 • Éhgyomorra ne igyunk: az alko­hol az üres gyomorból sokkal gyorsabban felszívódik.
 • Ivás előtt legalább néhány falatot kapjunk be – ez lassítja az alko­hol felszívódását, különösen ha az étel zsírt is tartalmaz.
 • A legjobb ilyen „előételek”: egy-egy szendvics, pizzaszelet, sós­keksz sajttal, dió- és mogyorófé­lék vagy csipsz.

A felkészületlen máj. A fiatal szervezetben kisebb annak az en­zimnek az aktivitása, ami a máj­ban lebontja az alkoholt. Ezért a vér alkoholszintje gyorsabban emelkedik az ő esetükben, mint az idősebbeknél. Az alkoholhatás a lányoknál hamarabb jelentkezik, mint a fiúknál.

Mennyi az elég?

Az az alkohol­mennyiség, ami még nem okoz ittasságot, egyénenként változó; átlagban egy egységnyi (10 gramm) alkohol egy óra alatt bomlik le a vérben. A fiatalokat le kell beszélni arról, hogy ennél többet fogyasszanak ennél keve­sebb idő alatt. Ennyi alkohol van egy kis doboz világos sörben, egy deci borban.

Kevesen tudják, hogy a véralko­holszint még órákkal az ivás abba­hagyása után is emelkedhet. Ezért aki sokat ivott, gyakran csak haza­felé menet válik agresszívvá vagy esik össze holtrészegen.

A vegetáriánus életmód

Sok fiatal állatbarátságból, vagy mert azt hiszi, hogy így egészsége­sebb, és még le is fogyhat, elhatá­rozza, hogy többé nem eszik húst és halat. Mivel a húsok és halak sok értékes tápanyagot tartalmaz­nak, elsősorban fehérjét, vasat, cin­ket és B-vitaminokat, igen fontos ezeknek a nélkülözhetetlen táp­anyagoknak a pótolása.

Mit együnk hús helyett?

A hü­velyesek, a dió- és mogyoró félék és a tojás alkalmasak a hús helyettesi tésére. Ezekből naponta legalább kétszer fogyasszunk.

Hüvelyesek előnyben!

 • Használjuk a bagolyborsóból és tahiniból készült hummuszt nyers zöldség szeletkékhez mártogató szósznak vagy szendvicsek készítéséhez.
 • Tegyünk lencséből készült dhalt zöldséges, currys hús vagy rizsételekhez.
 • Együnk babból készült leveseket: Tápláló a lencse­leves is, melyet paradicsom­mal dúsíthatunk.
 • Az olyan tésztaételekben, mint pl. A lasagne, a húst helyettesítsük vörös vese­babbal.
 • A rizs és a bab együtt is finom – ehhez bármilyen babot felhasznál­hatunk, vörös vesebabot, fehér- vagy tarkababot, kis és nagyszemű babot. A babkonzerveket megvehetjük, ha nincs időnk otthon bajlód­ni vele. A késztermékek közül azonban csak olyat vásároljunk, amely nem tartalmaz hozzáadott cukrot és/vagy sót.
 • Készítsünk babsalátát két-három különböző fajtából, például vörös és fehér vesebabból.
 • Fedezzük fel a szójababot! Szójatermékek, például a tofu vagy a húspótló fehérjekészítmény sok hagyományos ételben közvetlenül is felhasználható hús helyett. Ízük sokkal lágyabb, mint a húsoké, így jobban illenek a sokféle fűszerrel erősen ízesített csilis ételekhez és ragukhoz.
 • Használjunk több dió- és mogyorófélét és magvakat, például salá­tákhoz. A dió vagy a fenyőmandula jó ízesítője a friss zöldsalátának. A reggeli gabonapelyhekhez is adhatunk több diót, mogyorót, mandulát.
 • Adjunk dió-, mogyoró- vagy mandulareszeléket különféle édessé­gekhez, például felfújtakhoz, pudinghoz, tojáshabhoz.
 • Szendvicsekre kenjünk földi mogyoróvajat.
 • Fogyasszunk diót, mogyorót, mandulát és magvakat tartalmazó süteményeket, kekszeket, csokiszeleteket.

Ötletek a szülőknek

A gyorséttermek népszerű menüi­vel nem könnyű otthon felvenni a versenyt. Próbáljunk hasonló ételeket készíteni, csak egészsége­sebb formában.

 • Készítsünk hamburgert nagyon sovány darált húsból, teljes kiőr­lésű zsemlemorzsából, zöldfű­szerekkel, apróra vágott hagymá­val. A húst tojással dolgozzuk össze, majd grillezzük vagy süs­sük meg a sütőben.
 • Panírozott csirkefalatokat házi­lag is készíthetünk, de inkább a sütőben süssük meg, és ne olajban süssük ki.
 • Készítsünk kiadós hasábburgo­nyát úgy, hogy a burgonyát jó vastag darabokra vágjuk (a na­gyobb darabok kevesebb zsírt szívnak magukba), olajban ki­sütjük, majd konyhai papírtörlő­vel leitatjuk.
 • Több zöldséget! Számos lehető­ség van arra, hogy gyermekünk ételébe több zöldséget „csempésszünk”.
 • A zöldségeket, pl. Paprikát, cukkinit, gombát apróra vágva szórjuk valamilyen kész szószba vagy mártásba, majd lassú tűzön addig pároljuk benne, amíg meg nem puhulnak. Pépesítve még jobban álcázhatok.
 • A serpenyőben pirított zöldség­félék színesek, ropogósak, ezért egyre népszerűbbek.
 • Készítsünk nyers zöldség­szeletkéket és adjunk melléjük ízletes, pikáns mártogató szószo­kat.
 • Készítsünk változatos kebabot (rablóhúst). Tűzzünk a nyársakra csirkehúst, paprikát, gombát, bébikukoricát és koktél-pardicsomot.
 • Főzzünk gyakrabban zöldségle­vest, amit igazán nem nehéz el­készíteni.
 • Szénhidrátok előnyben. Biztas­suk a gyerekeket, hogy egyenek minél több keményítőtartalmú ételt.
 • Étkezéseiknek mintegy harma­dát – de lehetőleg még többet -a tészta, rizs és burgonya tegye ki.
 • Szendvicshez, pirítóshoz mindig vastag kenyérszeleteket vágjunk.
 • Sütemények és torták helyett süssünk pogácsát, püspökkenye­ret, palacsintát vagy sajtosrudat. Álcázzuk az alapanyagokat!
 • A máj sokféle tápanyagot tartal­maz, ám sok gyerek nem szereti.
 • Szendvicsekbe, pirítósra tegyünk kenőmájast, májkrémet, libamájat.
 • A zsíros húsú halakat, pl. Makrélát (a füstölt a legjobb) pépesítsük, és halpasztaként kenjük kenyérre.
 • A gyümölcsön ne spóroljunk. Legyen mindig gyümölcs az aszta­lon. A hazai idénygyümölcsök a legjobb ízűek és a legtáplálóbbak. A gyerekek többsége szívesen eszik friss gyümölcsöt, hiszen zamatos, gyorsan és könnyen fogyasztható.
[/halvanydoboz]

Engedjük őket főzni!

A tinédzser jobban érzi magát a családi konyhában, ha meg­engedjük neki, hogy barátait ven­dégül lássa vacsorára. Lehet, hogy a konyha úgy fog utána kinézni, mintha bombatalálat érte volna, de emiatt ne tegyünk szemrehányást, nehogy elvegyük a kedvét az újabb próbálkozástól.

Étrend tanítási napokra

Ha gyermekünk otthonról visz ennivalót az iskolába, adjunk vele energiadús táplálékokat, amelyek bőségesen tartalmaznak kalciumot és vitaminokat. Így egész nap friss és jóllakott lesz.

 • Reggelire: Az elégséges kalcium beviteléről úgy gondoskodhatunk a leg­könnyebben, ha a tejjel leöntött reggeli gabonapehely mellé még adunk egy pohár tejet vagy tejes turmixot is. Nem árt, ha valami gyümölcsfélét is kap, ez megkönnyíti a kalcium felszívódását.
 • Tízóraira: Csomagoljunk egy pohár joghurtot, Graham-cipóból valami­lyen szendvicset vagy sajtos kiflit.
 • Ebédre: Egy hideg pizzaszelet jól megrakva sajttal és zöldségekkel bősége­sen ellátja a gyereket kalciummal és vitaminnal. Adjunk vele nyers zöldsé­get, pl. Koktélparadicsomot, sárgarépát, uborkaszeleteket is. Az utolsó fogás lehet csokoládés keksz és friss gyümölcs.
 • Uzsonnára: Gondoskodjunk a plusz tejbevitelről valamilyen nyalánkság, pl. Turmix vagy forró kakaó formájában.
 • Vacsorára: Az esti étkezés alapja legyen tészta, rizs vagy burgonya. Ad­junk a gyereknek húst vagy halat serpenyőben pirított zöldségekkel, vagy tésztát valamilyen szósszal, pl. Bolognai mártással (amit többféle zöldséggel dúsítunk). Készíthetünk vegetáriánus hamburgert olasz módra vagy gazdag minestrone levest (a receptek a következő oldalakon találhatók), rizsfelfújtat, gyümölcsrizst, különleges csemegeként pedig vaníliafagylalt-kelyhet eper­és narancsöntettel.
 • Edzés után: Víz, tej vagy hígított gyümölcslé; banán vagy valami­lyen kisebb harapnivaló.
 • Extrák: Gabonapehely tejjel; paradicsomszószos főtt bab pirítóssal; további kenyér­szeletek.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.