Orvosi tanácsok

Hogyan tudunk a legjobban friss élelmiszert beszerezni?

Sok olyan zöldség, gyümölcs és romlékony élelmiszer van, amely a begyűjtés pillanatában veszíteni kezd táp­értékéből. Ha vásárláskor a ,,friss, helyi, évszakhoz illő” hár­mas vezérelvet követjük, s az ilyen élelmiszereket mielőbb elfogyasztjuk, akkor jóízű és egészséges ételeket ehetünk, miközben pénzt takarítunk meg, s a környezetet is kíméljük

A frisseség tíz pontja

 1. Úgy juthatunk a legfrissebb terményekhez, hogy magunk termesztjük azokat. Ha erre nincs mód, vásároljunk friss, helyi termé­nyeket! Minél tovább tárolják, és mi­nél messzebbről szállítják az árut, annál kisebb lesz a tápértéke. Amíg a termőföldről az asztalunkra kerül, nagyjából 10 százalékot veszít – kü­lönösen a C-vitamin-tartalmából.
 2. Mindig az évszaknak megfelelő élelmiszereket vegyünk! Tanuljuk meg, mi terem az egyes hónapok­ban, így elkerülhetjük azokat az áru­kat, amelyeket hosszú ideig tároltak hűtőházakban.
 3. Kis mennyiségű élelmiszert vegyünk, és használjuk fel mi­előbb! Ha így teszünk, mindig a lehető legfrissebb és legtáplálóbb ennivalót fogyaszthatjuk.
 4. Bánjunk óvatosan az érzékeny zöldségekkel, fűszernövények­kel, mert könnyen megsérülnek, s úgy gyorsan romlik a minőségük.
 5. Nem árt, ha feleleveníthetjük a helyes tárolásra vonatkozó ismereteinket, mivel ezek is segíte­nek a frissesség megőrzésében.
 6. A zöldségféléket fogyasztás vagy főzés előtt készítsük elő! Ha már felvágtuk őket, veszíteni kezde­nek vitamintartalmukból. A feldara­bolt zöldségek beáztatása sem segít, mert kiáznak belőlük a fontos táp­anyagok. A felvágott, de el nem használt darabokat csomagoljuk mű­anyag zacskóba, és tegyük a hűtőbe!
 7. A gyümölcsöket szobahőmér­sékleten, de ne a napon érleljük, mivel az tönkreteszi az A-vitamin előanyagait, a karotinoidokat és a C-vitamint!
 8. A friss húst és halat a vásárlás­tól számított 2 napon belül ké­szítsük el és együk meg! A halakat a lehető leggyorsabban tegyük a hű­tőbe vagy a fagyasztóba, mert magas zsírsavtartalmuk igen gyorsan bom­lani kezd. A húst és a halat a hűtő­szekrény legalsó rekeszébe tegyük, hogy levük ne csöpögjön más árura!
 9. Vásárlás előtt gondoljuk át a he­ti étrendet! Úgy tervezzük meg, hogy először a legromlandóbb élel­miszereket fogyasszuk el! A leveles zöldségek és a fűszernövények sok vizet tartalmaznak, ezért hamar megfonnyadnak, s veszítenek ropogósságukból. A gyökérzöldségek, a tök, a brokkoli, az alma és a narancs könnyen kezelhetők, és megfelelő tárolással sokáig elállnak.
 10. A friss zöldség- és gyümölcsleveket a préselés után 3-4 órán belül igyuk meg! Minél tovább hagyjuk őket a levegőn, annál inkább oxidálódnak, s annál többet veszíte­nek fontos tápanyagaikból. Érdemes a gyümölcshúst is hozzákeverni, mert sok élelmi rostot tartalmaz.

Pro-kontra

Élelmiszer- besugárzás

Az élelmiszerek tartósítására és eltarthatóságuk meg-hosszabbítására is használnak sugárkezelést. Az eljárás során a termékeket radioaktív sugárforrás közelébe helyezik, amely elpusztítja a különféle mikroorganizmusokat például az élesztő- és penészgombákat vagy a különféle baktériumokat. Az étel nem kerül közvetlen kapcsolatba a sugárforrással, így nem is válhat radioaktívvá, ugyanakkor egyes vizsgálatokból úgy tűnik, hogy az eljárás bizonyos ételekben csökkenti azoknak a tápanyagoknak a mennyiségét, amelyek védelmet nyújtanak a rák és más megbetegedések ellen. A sugár-kezelés emellett megváltoztathatja az ételek ízét, állagát, valamint a színét is.

Jó ötlet

Vigyünk magunkkal hűtőtáskát az autó csomagtartójában, hogy a romlandó ételek, mint például a hús, a hal, a tejtermékek és a fűszernövények ne menjenek tönkre az úton! Tegyünk be néhány jégakkut is, amelyek segítségével a táskában egyenletesen alacsony marad a hőmérséklet!

Ha nem friss…

Noha nincs jobb a friss árunál, beszerzése nem mindig megoldható.

 • A friss zöldség legjobb alternatívája valószínűleg a fagyasztott zöldség. A zöldségféléket nem sokkal a szedés után gyorsfagyasztják, ezért vitamintartalmuk megközelíti a friss terményekét.
 • A konzervek hozzáadott sót vagy cukrot tartalmazhatnak. A befőtteket gyakran sűrű cukorszirupban árulják, a zöldségkonzervekben pedig sok lehet a nátrium. Olyat vegyünk, amely nem tartalmaz hozzáadott cukrot, illetve sót!
 • A konzerválás során a zöldségeket és gyümölcsöket magas hőmérsékletre hevítik, és ez tönkretehet bizonyos vitaminokat. Ha konzervet veszünk, ügyeljünk rá, hogy ne halmozzunk fel túl nagy készletet! Ellenkező esetben mindig régit kell fogyasztanunk! A konzervek tápértéke a tárolás során évi 5-10 százalékkal csökken.
 • Finomításkor a gabonafélék élelmirost-tartalmának jelentős része elvész. Az élelmi rostok azonban nélkülözhetetlenek az emésztő-rendszeri daganatok, például a vastagbélrák megelőzéséhez. A finomított gabonatermékek ráadásul kevesebb létfontosságú tápanyagot – például vasat, krómot, magnéziumot, E- és B-vitamint -tartalmaznak.
 • A száraz hüvelyesekből és gabonafélékből egyszerre csak keveset vásároljunk, s azt is a hűtőben tároljuk, hogy minél tovább frissek maradjanak! Párás levegőjű vidéken ezeket a terményeket molyok támadhatják meg, és a minőségük is gyorsabban romlik.
 • Az aszalt gyümölcsök viszonylag sokáig elállnak, koncentrált vas- és káliumforrásként szolgálnak, s akár be is áztathatok, hogy ízletes desszertet készítsünk belőlük. Áztassunk aszalt sárgabarackot, almát, szilvát és egy fahéj darabot vízben vagy almalében egy éjszakán át, majd másnap tálaljuk ricotta sajttal!
 • A sózással vagy savanyítással tartósított élelmiszerek növelik a rák kockázatát. Fogyasztás előtt mossuk le a felesleges só egy részét!
 • A nagyobb zsírtartalmú húskészítmények (szalámi, angolszalonna, pácolt sonka, hot dog) fogyasztása növeli bizonyos rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát.
 • Érdemes a fűszereket egészben vásárolni – ezek olcsóbbak, az ízük teljesebb, és tovább maradnak frissek, mint a csomagoltak. A megőrlésükhöz használjunk mozsarat vagy csak e célra tartott kávédarálót.
 • Az olajos magvakat érdemes hű-tőben tárolni, hogy tovább frissek maradjanak, és ne avasodjanak meg.
Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.