Élelmiszerek

Shiitake gomba származása, alkozóelemei, élettani hátasi

A hagyományos kínai gyógyászat nagy becsben tartja, a nyugati kultúrákban pedig a shii­take gombát elsősorban jó ízének, s emellett talán a róla szóló meglepő kutatási eredmé­nyeknek köszönhetően kedvelik. Az Ázsiából származó kultúrnövényt őshazájában évez­redek óta alkalmazzák gyógyszerként a meggyengült immunrendszer erősítésére, megfázás, kimerültség, gyomorrontás, allergiák gyógyítására, a rák megelőzésére, az öre­gedési folyamat lassítására. Manapság hazai termesztésű shiitake gomba is kapható már érdemes kipróbálni.

Honnan származik a Shiitake gomba?

Az étkezési gombák, elsősorban a shiitake gomba ter­mesztésének Kínában és Japánban több mint 2000 éves hagyománya van. Az első írásos feljegyzések a Ming-dinasztia (1368-1644) idejéből valók, amelyek a shiitake gomba gyógyhatásáról szólnak, ezek életelixírnek, vérak­tivizálónak tartják ezt a gombaféleséget.

Egy orvosnak tűnt fel először, hogy a shiitake gomba rendszeres fo­gyasztása növeli a betegségekkel szembeni ellenálló ké­pességet, kedvező hatást fejt ki vérkeringési zavarok ese­tén, általánosságban erősítő és élénkítő, serkentő hatású. A shiitake gombát tölgyfa vagy gesztenyefa törzsén ter­mesztik, amelyet gombafonalzattal oltanak be. Az első gombák megjelenéséig akár 18 hónap is eltelhet.

A shii­take gombát akkor szedik le, amikor a kalapja alatti szö­vetet feltépve a gombalemezkék már láthatóvá válnak, de a gomba kalapjának pereme még enyhén befelé perdül. A növekvő igények kielégítésére ma már hazánkban is ter­mesztik.

Milyen alkotóelemekből áll?

A többi gombához hasonlóan a shiitake gomba is a kaló­riaszegény zöldségfélék közé tartozik, minthogy nagyobb­részt vízből, mintegy 4%-ban szénhidrátból és 3%-ban fehérjéből áll, zsírtartalma fél százalék alatt van. Ásványi­anyag-tartalma valójában nem jelentős: csupán káliumot, vasat és anyagcserét aktivizáló jódot, rezet és cinket tar­talmaz mérhető mennyiségben. A vitaminokkal azonban egészen más a helyzet: mert a barna színű gomba nagyon sok D-vitamint és pantoténsavat tartalmaz, s emellett van még benne számos B-vitamin, így B1, B2, B6, folsav és niocin. Különleges figyelmet érdemelnek a gyógyhatású másodlagos növényi anyagok, a gombák hatóanyagai, az eritadenin és a lentinan. A többi gombáéval azonos bal­lasztanyagok mellett ez az ehető gomba tartalmaz még ki­tint is.

  • A szárított vagy konzervben eltett gom­ba nem helyettesíti a frisset, ugyanis a szárított gombának csak az íze marad meg, számos értékes tápanyaga kárba vész.
  • A konzerv valójában fabatkát sem ér.
  • A termesztett shiitake gomba teljes mértékben veszélytelen, mert a termesztett gombák semmiféle káros, radioaktív sugárzásnak nincse­nek kitéve.
  • Különlegesen érzékenyek esetében a shiitake gomba bőrpírt idézhet elő, amelyet a gombában található lentinan válthat ki.
  • A gombák nagyon sok purint tartal­maznak, ezért köszvényesek esetében a tiltólista első helyén állnak.
Egészségünkre gyakorolt hatása: Az Ázsiából származó shiitake gomba javítja a koleszterinértéket, s ezzel segít elkerülni olyan civili­zációs betegségeket, mint a magas vérnyomás és a cukorbetegség.

A Shiitake gomba egészségtani jelentősége

A shiitake gomba kalóriatartalma jelentéktelen, viszont jelentős mértékben hozzájárul ahhoz, hogy szervezetünk megkapja a vérképzéshez szükséges jód-, vas-, réz- és folsavmennyiséget. D-vitamin-tartalma, amelyet napsugár­zás híján szervezetünk télen nem képes önmaga előállíta­ni, a kalciummal együtt biztosítja, hogy csontozatunk ne legyen kitéve ásványianyag-veszteségnek.

Magas niacin tartalmánál fogva a gomba többszörös hatást fejt ki, mert ez a vitamin antioxidáns, szabályozza a vércukorszintet, és pozitívan hat a koleszterinszintre. Ez utóbbi vonatko­zásában a gomba különösképpen előnyös, mert ható­anyaga, az eritadenin egyrészt csökkenti a káros LDL ko­leszterint, ugyanakkor növeli a szívbarát, úgynevezett jó koleszterin szintjét.

A kutatási eredmények azzal kecseg­tetnek, hogy a shiitake gombában található poliszacharid, a lentinan gátolja, sőt egyenesen akadályozza a daganat­képződést. A rákmegelőző hatásra vonatkozó kutatások szerint a lentinan hatásos a baktériumok és a vírusok el­leni harcban is.

A friss shiitake gomba legjobban nedves konyharuhába csomagolva tartható el a hűtőszekrény zöldségtárolójában.

Shiitake gombás burgonyaleves

Hozzávalók (2 személyre)

15 dkg lisztes burgonya (ella), ½ szál pó­réhagyma, 1 evőkanál vaj, ½ l zöldség­alaplé, 100 g tejszín, só, őrölt fehér bors, reszelt szerecsendió, 7 dkg shiitake gom­ba, 1 kávéskanál olvasztott vaj, 2 evőka­nál finomra vágott metélőhagyma

Elkészítés

A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, kockákra vágjuk. A pórét megtisztítjuk, megmossuk, karikákra vágjuk. A burgo­nyát és a pórét vajon enyhén megpárol­juk, majd a zöldségalaplével felöntjük, és kb. 20 percig főzzük. A levest botmixerrel elpépesítjük. Hozzákeverjük a tejszínt, sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval ízesít­jük. A gombát megtisztítjuk, szárazon le­tisztítjuk, felszeleteljük. Az olvasztott vaj­ban barnára pirítjuk, sózzuk, borsozzuk. A levest a gombával gazdagítjuk, végül te­tejére szórjuk a metélőhagymát.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.