Ízület

Az alternatív terápiák térhódítása az ízületi betegségek kezelésére

Az egykor az orvostudomány perifériájára szorított alternatív kezelések mára elfogadottá váltak. A legtöbb ízületi gyulladásban szenvedő beteg kipróbál valami­lyen nem hagyományos gyógymódot.

Vegyük fontolóra az alábbiakat az alternatív terápiákkal kapcsolatban.

 • Hazánkban, ahogy más országokban is, sokféle alternatív kezelési módszert ajánlanak a különféle természet­gyógyász szakemberek az ízületi panaszok enyhítésére.
 • A lakosság jelentős százaléka vette már igénybe a kiegé­szítő kezelések valamely formáját, de számuk különösen magas az ízületi gyulladásban szenvedő betegek körében.
 • Egy alapítvány elnökeként a walesi herceg 1999-ben a következőt írta: „A BBC 1200 emberre kiterjedő közvéle­mény-kutatásából az derült ki, hogy minden ötödik brit állampolgár választja valamilyen kiegészítő kezelés alkal­mazását. A megkérdezettek közel 80%-a vélte úgy, hogy e terápiák egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek.”
 • A kiegészítő orvoslás eszközeihez a leggyakrabban a ma­kacs fájdalom miatt folyamodnak – ez az a terület, amellyel a hagyományos gyógyászat nehezen boldogul.

Az alternatív terápiák és az ízületi betegségek

Elég nehéz összehasonlítani a hagyományos orvoslást a kiegészítő terápi­ákkal. Az orvosegyetemek és más egészségügyi képzési formák nem sokat foglalkoznak a kiegészítő kezelésekkel, és hasonló­képpen, a kiegészítő terápiás képzések közül kevés nyújt hagyományos orvosi képzést. Ennek következtében nem sok példát láthatunk a kiegészítő kezelések és a hagyományos gyógyászat együttműködésére. Az ízületi gyulladásban szenvedő betegek közül sokan lelkes hívei az alternatív kezeléseknek, és rendszeresen élnek ezekkel a lehetőségekkel. Annyi vitathatatlan, hogy rengeteg lehetőség közül választhatnak.

Cselekedjünk óvatosan!

 • Sok ízületi gyulladásban szenvedő beteget hagytak már cserben olyan gyógymódok, amelyekkel kapcsolatban a reklámok fűt-fát ígérgettek, ám a kezelés csak a pénztárcájukat könnyebbí, vagy néhány esetben az egészségüket tette kockára. Ha követjük az alábbi útmutatót, legalább abban biztosak lehetünk, hogy a kezelés nem okoz több problémát, mint maga a betegség.
 • Mivel az ízületi gyulladás tünetei hol fellobbannak, hol eltűnnek, csak óvatosan tulajdonítsuk állapotunk esetleges javulását az alternatív kezelé
 • Az, hogy a gyógynövények és más alternatív szerek „természe­tesek”, még nem feltétlenül jelenti azt., hogy á Napjaink vényre kapható gyógyszerei közül is sokat eredetileg valamilyen növényből vontak ki. A gyógynövények használata előtt érdemes beszélni orvosunkkal, mivel néhánynak mellékhatásai lehetnek, vagy kölcsönhatásba léphetnek valamelyik gyógyszerrel amit szedünk. Mellékhatások jelentkezése esetén mindig forduljunk orvoshoz.
 • Olvassuk el figyelmesen a termék címkéjé Az étrend-kiegészítők gyártóinak jogszabályi kötelességük pontosan leírni, hogy mit tartalmaz az adott készítmény.
 • Kerüljük az olyan alternatív kezeléseket, amelyeket csak személyes beszámolók alapján lehet megismerni. Csak olyan kezelést vegyünk igénybe, amelynek az eredményeit tudomá­nyos kutatások támasztják alá.
 • Terhes vagy szoptatós kismamák mindig kérjék ki orvosuk vé­leményét, mielőtt valamilyen étrendi kiegészítőt szedné
 • Óvakodjunk az olyan alternatív gyógyítóktól, akiknek „titkos” módszereik vannak.
Jegyezzük meg! Az alternatív kezelé­seket ne a hagyományos terápiák, például vényre kapható gyógyszerek, fogyókúrás programok vagy testmozgás helyett, hanem azok kiegészítésére használjuk!

Az ízületi gyulladás kezelésére több száz alternatív módszert reklámoznak. Sajnos ezek közül csak nagyon keveset vizsgál­tak meg eléggé ahhoz, hogy el lehessen dönteni, valóban biz­tonságosak és hatékonyak-e.

Ez a cik azoknak szolgál útmutatóul, akik a legígérete­sebb alternatív módszereket okosan és hatékonyan szeretnék alkalmazni.

Kézzel gyógyítás: testnek és léleknek egyaránt kellemes

Az emberi kéz érintése segít enyhíteni az izom- és csontrend­szeri fájdalmat és az érzelmi feszültséget. A siker mindegyik manipulatív kezelés esetében a kezelést végző szakértelmén és tapasztaltságán múlik. Ha nem következik be javulás, próbáljunk ki egy másik technikát, vagy keressünk más szakembert.

Masszázs

A masszázzsal kapcsolatban az első írásos emlékek körülbelül Kr. e. 2000-ből szár­maznak – bár nagy valószínűséggel már az őskorban is alkalmazták. A masszázs­terápia egyik lelkes támogatója Hippokra­tész volt, aki úgy vélte, ez a kezelés helyre­állítja a test tápláló nedveinek természetes, szabad áramlását.

Hogyan hat? A masszázs többféle mó­don is segít az ízületi betegeknek. Ellazítja az izmokat, csökkenti a merevségüket, és oldja a görcsöket, továbbá csillapítja a fáj­dalmat, és az ízületek mozgásterjedelmét is növelheti. (Érdekes módon a kutatásokból az derült ki, hogy a masszázsnak tulajdonított egyik jótékony hatás – az izmokba irányuló fokozott véráramlás – valójában nem is következik be.)

Több mint 100 különböző típus közül választhatunk, a kí­méletes Alexander-módszertől egészen a mélynyomásos techni­kákig, mint pl. a rolfing vagy a neuromuszkuláris masszázs. Masszázskezelést szakképzett masszőrök, gyógytornászok, kiropraktőrök és orvosok végezhetnek. Ha ízületi gyulladá­sunk kezelésében az önsegítést választjuk, akár magunk is vé­gezhetjük.

Jegyezzük meg! A masszázskezelést nem mindig finanszírozza a társadalombizto­sítás, csak ha a kezelés egy az orvos által ja­vasolt fizioterápiás program részét képezi.

Masszázsmenü

Számos módja van a fájdalom csillapításának és az izmok ellazításának. Íme néhány masszázstechnika, ill. kiegészítő kezelés:

A neuromuszkuláris terápia

(NMT) célzott, kiszámított nyomás alkalmazásával lazítja el a feszült vagy fájdalmas terü­leteket, amelyek hozzájárulhatnak fájdalom kialakulásához más testrészekben is. Ellazítja az ízületeket abnormális helyzet­ben rögzítő feszült izmokat. A kezelést végzőnek alapos anató­miai ismeretekkel kell rendelkeznie.

A rolfing

Nagyban hasonlít a neuromuszkuláris masszázs­hoz. A dr. Ida Rolf által több mint 50 évvel ezelőtt kidolgozott kezelés célja a testtartás javítása és az ízületi működés helyre­állítása a görcsös izmok ellazítása segítségével. Egy dologban azonban különbözik a két módszer: a rolfing a vázrendszerre tapadó izmok és kötőszövetek ellazítására helyezi a hangsúlyt.

Csináld magad masszázs

Talán nem olyan kellemes saját magunkat masszírozni, mint ha szakemberre bízzuk a kezelést, mégis sokat javíthat a közérze­tünkön, A feszült izmok hatására súlyosabbá válhat az ízületi gyulladás okozta fájdalom, és ezen sokat segíthet az izmok gyúrása. A nyakban, a karban, az ujjakban, a vállban, a comb­ban és a lábszárban lévő izmok mind hozzáférhetők az öntevé­keny masszírozok számára.

Íme, néhány javaslat, hogyan végez­hetjük a leghatékonyabban a csináld magad masszázst.

 • Hintsünk babahintőport vagy kenjünk babaolajat a kezelendő területre, hogy síkosabb legyen a bőrü
 • Próbáljunk ki több különféle mozdulatot, például a tenye­rünkkel vagy ujjainkkal végzett simításé,, a gyúrást (az izmok becsípésévela tenyér és az ujjak közé, vagy a hüvelykujj és az ujjak közé), illetve a tenyerünk alsó részével vagy ínjaink hegyével végzett köröző
 • 15-20 percnél hosszabb ideig ne masszírozzuk ugyanazt a területet!
 • Nehezen elérhető helyeken hasznos lehet egy vibrációs eszkö
 • Ne masszírozzunk súlyos gyulladásban lévőízületet vagy irri­tált bőrfelületet, és hagyjuk abba, ha fájdalmat

A siacu masszázs

A test bizonyos pontjaira gyakorolt nyo­más alkalmazásával csillapítja a fájdalmat és a merevséget. Az akupunktúrához és az akupresszúrához hasonlóan ez a techni­ka is azon a meggyőződésen alapul, hogy az ujjak terápiás energiát tudnak közvetíteni a beteg szövetekbe és szervekbe.

A Feldenkrais-féle torna

A helyes járás és testtartás elsajá­títására szolgál, amellyel enyhíthető az ízületi fájdalom.

A jóga

Segít megnövelni az ízületek mozgásterjedelmét, és erősíti az ízület környéki izmokat. Egy klinikai kísérlet során 17 kézízületi artrózisban szenvedő beteg végzett jógagyakorla­tokat, és a nem jógázó betegekhez képest kevesebb fájdalmat tapasztaltak, továbbá az érintett ízületek mozgásterjedelme is megnőtt.

Manipuláció: fájdalomcsillapítás egy mozdulattal

A manipuláció során csavaró, ütő vagy nyomó mozdulatokat alkalmaznak. A kezelés segít enyhíteni a fájdalmat, és a nyúj­tásnál hatékonyabban növeli az ízület mozgásterjedelmét.

Többféle egészségügyi szakember használja a manipulációt, így a csontkovácsok, a gyógytornászok és – legjellegzetesebben – a gerincoszlop manipulációjával foglalkozó kiropraktőrök. A gyógyszermentes gyógyítást és az általános jó közérzetet kö­zéppontba állító kiropraktika egyre népszerűbb az alternatív orvoslás iránti megnövekedett érdeklődésnek köszönhetően.

Orvosok és fizioterapeuták is alkalmazhatják a manipulá­ciós technikákat. Egy londoni reumatológiai központ betegei­nek részvételével készített tanulmányból az derült ki, hogy ese­tükben a manipuláció bizonyult a leghatékonyabb kiegészítő kezelésnek. Ám hogy valóban segít-e a gerincoszlop manipulá­ciója az ízületi gyulladás csillapításában, még nem bizonyított.

Kutatási eredmények! Néhány évvel ezelőtt az amerikai Consumer Report c. fogyasztóvédelmi folyóirat több mint 46 000 olvasót kérdezett meg az alternatív kezelések alkalmazásáról. A kiropraktikai kezelésen átesett ízületi gyulladásos betegek kb. 25 %-a számolt be állapota jelentős javulásáról a kezelést követően, s közel 40 % szerint a kiropraktikai kezelés csak keveset vagy egyáltalán nem segített.

Amit a kiropraktikai kezelésről tudni kell

A gerinc manipulációjáról eddig az derült ki, hogy egyfajta betegséget biztosan hatékonyan kezel: a legfeljebb három hete tartó akut derékfájást. Ezenkívül a legújabb kutatások azt mu­tatják, hogy a kezelés nyakfájdalom esetén is jót tehet.

Hogyan? A kiropraktőrökhöz főként hát- vagy nyak­fájdalommal fordulnak az emberek. A kezelést végzők szerint a gerinc manipulálása az egész testre kihathat. A kiropraktika el­mélete azon alapul, hogy a csigolyák enyhe elmozdulása (szubluxáció) a magas vérnyomástól a fülfájásig számos különféle rendellenességet okozhat. A kiropraktőrök azt állítják, hogy a gerinc manipulálásával (amit ők a csigolyák helyreigazításának hívnak) korrigálni tudják ezeket az elmozdulásokat, ezáltal gyógyítják a rendellenességeket, s ha a kezelést rendszeresen végzik, megakadályozzák, hogy újra kialakuljanak. Megpró­bálták tudományosan kimutatni ezeket a szubluxációkat, ám eddig nem sikerült, tehát továbbra is csak elméletben léteznek.

A lényeg. A gerincmanipuláció hasznos terápiás módszer heveny derékfájásra és valószínűleg nyakfájdalomra is, az artrózis okozta hátfájás csillapítása terén kifejtett hatékonysá­ga azonban még bizonyításra vár.

Akupunktúra

A kínai orvoslás szerves részeként alkalmazott akupunktúra több mint 2500 éves múltra tekint vissza. Az eljárás során bi­zonyos pontokat stimulálnak a bőrön vagy közvetlenül a bőr alatt nagyon vékony tűk beszúrásával, majd ezek kézzel vagy elektromos árammal történő „manipulálásával”.

Hogyan hat? Az akupunktúra alapelve az, hogy létfontossá­gú életenergia, úgynevezett esi áramlik a testünkben csatorná­kon, azaz meridiánokon keresztül. A betegségek akkor alakul­nak ki, amikor e csatornák közül egy vagy több elzáródik. Amikor a kezelést végző a tűket a megfelelő akupunktúrás pontokon az érintett csatornák mentén beszúrja, helyreáll a chi szabad áramlása.

Az akupunktúra hatékonyságát az Egészségügyi Világszer­vezet (WHO) hivatalosan is elismerte. Magyarországon hagyo­mányos kínai orvoslást, melynek része az akupunktúra, csak orvosi diploma és szakvizsga birtokában lehet folytatni. Az akupunktúra ezenkívül 2 éves akkreditált tanfolyam elvégzésé­hez van kötve. A terület felügyelete az Országos Komplemen­ter Orvosi Központ feladata.

Néhány ellentmondás. Sok orvos továbbra is azt állítja, hogy az akupunktúra nem rendelkezik racionális alappal, hi­szen az általa kezelt meridiánok virtuálisak, még senkinek sem sikerült őket kimutatnia. Szerintük az akupunktúra hatékony­sága egyszerű placebo hatással (a betegnek a kezelés haté­konyságával kapcsolatos elvárása) vagy disztrakcióval (a beteg figyelmének elterelése a tüneteiről más testrész irritálásával vagy stimulálásával) magyarázható.

Jegyezzük meg! Az akupunktúrához hasonló akupresszúra ujjheggyel kifejtett nyomást alkalmaz tűk helyett az izmokban felgyülemlett tejsav eloszlatására. Ez olyan biztonságos technika, amelyet megtanulha­tunk, és önmagunkon is alkalmazhatunk.

Miben segíthet?

Az akupunktúra segítségével esetenként hatéko­nyan kezelik az artrózis okozta ízületi fájdal­mat, a változó kori panaszokat, a krónikus de­rékfájást és egyéb makacs fájdalmakat. Segíthet azokon az embereken is, akik fibromyalgiában, tenziós fejfájásban, nyakfájásban, menstruációs fájda­lomban és migrénben szenvednek.

A lényeg. Az artrózisban vagy az ízületi gyulladás más típusaiban szenvedő betegek nyugodtan kipróbál­hatják az akupunktúrát, különösen, ha más kezelések nem váltak be. Amennyiben hat kezelés után sem tapaszta­lunk javulást, a terápia valószínűleg ese­tünkben nem fog beválni.

A láb elülső részének (élőláb) helyreállítása. Ez az egyik legrégebbi és leghatékonyabb műtéti eljárás reumás ízületi gyulladásban szenvedő betegek esetében. Azon kevés műtét egyike, amelyek esetében a siker szinte garantált.

Akkor végzik, amikor a beteg majdnem minden metatar-zofalangeális (a lábujjakat a lábbal összekötő) ízülete súlyos károsodást szenvedett. A sebész kimetszi az érintett ízületeket, így lágy szövet marad azokon a helyeken, ahol korábban ízület volt, mégis meglepően stabil járófelületet nyújt.

Nem árt tudni! Egyes feltételezések szerint az autológ kondrocita átültetés még sikeresebb lehetne, ha gyorsabban ültetnék be a kitenyésztett porcsejte­ket a károsodott porcba. Ezt úgy lehetne megvaló­sítani, hogy a sejtek tenyésztése egy a műtő közelében lévő laboratóri­umban történne, így nem kellene arra várni, hogy távolabbról odaszállítsák.

Új műtéti eljárások

Autológ kondrocita sejtátültetés. A porc károsodása után a sérülés általában tartós. Az autológ kondrocita transzplantáció azonban egyes esetekben képes a porcot regenerálni.

Módszer. Először egy sok ezer kondrocitát (porctermelő sej­tet) tartalmazó apró porcdarabot vesznek ki a beteg egészséges porcából, és elküldik egy laboratóriumba sejttenyésztésre. A porcsejteket addig szaporítják, amíg számuk el nem éri a körül­belül 100 milliót. Ezután lefagyasztják a sejteket, és visszaküldik a beteg orvo­sának, aki úgy ülteti vissza, hogy felnyitja a térdízületet, egy le­benyt helyez rá, majd az új porcot befecskendezi a lebeny alá.

Miután a térd műtéti sebét összeöltötték, a térdet az új porc megeredéséig merevítővel rögzítik. Mivel a beteg saját porcá­ból ültették be az új porcot, nem áll fenn a kilökődés veszélye, ezért az eljárás rendkívül sikeres. Sajnos nagyon drága, és egyelőre csak bizonyosfajta térdsérülések esetén vagy porchiány pótlására alkalmazzák. A jövőben azonban hasznos lehet artrózis következtében kialakult porcvesztés kezelésében is.

Étrendi kiegészítők: lenyelhető kezelés

Az étrendi kiegészítőkre az élel­miszerekkel megegyező szabályo­zás vonatkozik, és meg kell felel­niük a hatályos törvények és rendeletek előírásainak. Az élelmiszer-biztonsággal foglalkozó törvények és rendeletek feladata, hogy garantálják, az élelmiszerek – az étrendi kiegé­szítőket is beleértve – biztonságosan fogyaszthatók és elvárha­tó minőségűek legyenek, s a termékleírás vagy a címkén szerep­lő információk ne legyenek félrevezetők. Az élelmiszereket tilos gyógyhatásúként bemutatni, és a kiegészítők vitamin- vagy ás­ványianyag-tartalmára vonatkozó állításoknak megalapozot­taknak kell lenniük.

Ez a szabályozás azt is megakadályozza, hogy egy étrendi kiegészítőről azt lehessen állítani, hogy bármi­lyen emberi betegséget képes megelőzni, gyógyítani vagy kezel­ni. Amennyiben mégis ilyen gyógyászati jellegű állítást kívánnak feltüntetni egy terméken, az anyagot gyógyszerként kell regisztráltatni, tehát az Országos Gyógyszerészeti Intézet­nek (OGYI) el kell fogadnia. Ha súlyos problémák merülnek fel egy bizonyos étrendi kiegészítővel kapcsolatban, az OGYI az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesülettel karöltve megteheti a szükséges intézkedéseket.

Válasszunk okosan! Az élelmiszerekhez hasonlóan a különféle étrendi kiegészítők gyártóinak sem kötelező a piacra dobás előtt bizonyítaniuk termékük hatékonyságát. Nem kell előzetesen elfogadtatniuk termékeiket, hacsak azok nem gén­manipuláltak, vagy nem számítanak valamilyen tekintetben új­donságnak. A gyártó vagy az importőr felel annak garantálásá­ért, hogy a termék minden tekintetben megfelel a Magyar Köztársaság törvényi előírásainak, ám az élelmiszerekről szóló törvény betartását az illetékes szervek az egyes termékek eseté­ben bármikor ellenőrizhetik.

Ha növelni szeretnénk annak valószínűségét, hogy az álta­lunk vásárolt termék egyaránt hatékony és biztonságos, érdemesebb a nagy, megbízható, termékeiket országosan terítő gyártóktól vásárolni a kiegészítőket. Az Egyesült Államokban az étrendi kiegészítőket vizsgáló tanulmányok azt mutatták, hogy a nagyobb vállalatok általában magasabb szintű minő­ség-ellenőrzést alkalmaznak, mint a kisebb cégek.

„Az akupunktúra egyik előnye a lehetséges mellékhatások ala­csonyabb száma összehasonlítva az ugyanazon betegség kezelé­sére használt gyógyszerekkel vagy más elfogadott orvosi eljá­rásokkal”

Az amerikai Országos Egészségügyi Intézet (NIH) Akupunktúra Bizottsága

Vigyázat! Hazánkban a Magyar Akupunktúra Orvosok Társasága (MAOT) a legnagyobb, akupunktúrás szakembereket tömörítő testület, melynek tagjai mind elvégeztek egy akkreditált Hagyományos Kínai Orvoslás témájú képzést. A tagokra szigorú etikai és gyakorlati kódex vonatkozik. A MAOT nem támogatja azt, hogy akupunktúrás kezelést nyújtó szakemberek ennél rövidebb akupunktúrás képzést kapjanak, és tagjai a szakma törvényi szabályozásának létrehozásával is foglalkoznak.

Glükozamin és kondroitin: remény a fiolában

A glükozamin és a kondroitin 1997-ben szinte egyik napról a másikra szerzett hírnevet az Egyesült Államokban, amikor az Arizona állam orvosi egyetemén dolgozó dr. Jason Theodosakis megemlítette őket a The Arthritis Cure (Az ízüle­ti gyulladás gyógyítása) című könyvében. Leírt mintegy harminc – főleg európai – klinikai tanulmányt, amelyek arra az eredményre jutottak, hogy a (rákpáncélból kinyert) glükozamin és a (cápaporcból kivont) kondroitin hatékony az artrózis ellen.

Ígéretes kutatások. A tanulmányok általában azt mutat­ták, hogy a glükozamin és a kondroitin-szulfát a placebónál je­lentősen nagyobb mértékben csillapították a fájdalmat, és javí­tották a betegek mozgásképességét. A kiegészítők ezenkívül esetenként legalább olyan hatékonynak bizonyultak, mint a nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek, például az ibuprofen, és alkalmazásuk során nagyon kevés mellékhatás mutatkozott.

Az artrózis kezelésében jelenleg használt nem szteroid gyulladásgátlók és egyéb gyógyszerek csak enyhíteni tudják a tüneteket, és szedésük olykor súlyos mellékhatásokkal járhat, különösen hosszan tartó alkalmazás esetén. Ezzel magyarázható a glükozamin és a kondroitin-szulfát egyre növekvő népszerűsége.

Hatásmechanizmus. Egyelőre nem tudjuk pontosan, ho­gyan enyhíti e két étrendi kiegészítő az artrózis tüneteit, de a bizonyítékok arra utalnak, hogy lassítják a porckopás előre­haladását – sőt akár a lebomlásnak indult porc újjáépítésében is segíthetnek. A glükozamin és a kondroitin különösen a porc rugalmasságát biztosító nagyméretű molekulák, a proteo-glükánok lényeges építőelemei. Az étrendi kiegészítőként alkal­mazott glükozamin a jelek szerint azáltal veszi fel a harcot az artrózis ellen, hogy nagyobb mennyiségű porc előállítására ser­kenti a kondrocitákat (porctermelő sejteket).

Mind a glükozamin, mind a kondroitin-szulfát ígéretesnek bizonyul az artrózis kezelésében. Hatékonyságuk bizonyításához még több vizsgálat elvégzésére lesz szükség, de az már biztos, hogy valóban enyhítik a panaszokat, miközben viszonylag kevés kockázattal járnak. Mivel nem lépnek köl­csönhatásba más artrózis elleni gyógyszerekkel, például a nem szteroid gyulladásgátlókkal, lehetővé teszik a többi gyógyszer adagjának csökkentését. Az adagolás megváltoztatása előtt azonban feltétlenül kérjük ki orvosunk véleményét.

Mit ígér a jövő?

Egy jelenleg is folyó amerikai, kettős vak, placebóval kontrollált vizsgálatban több mint 1200 beteg vesz részt, és több amerikai egészségügyi intézetben végzik egyszerre. A véletlenszerűen kiválasztott öt betegcsoport tagjai vagy glükozamint vagy kondroitin-szulfátot vagy a kettő kombinációját vagy egy nem szteroid gyulladásgátlót vagy placebót szednek. A vizsgálat eddigi eredményei igen bíztatók.

Egy anyag, mely jótékony hatással van a porcra és a hangulatra is?

A SAM (Amerikában SAM-e) egy a szervezetünk valamennyi sejtjében természetesen megtalálható vegyi anyag, az S-adenozil-metionin nevének rövidítése. Több biológiai reak­cióban is szerepet játszik (valójában harmincnál is több külön­böző mechanizmust szabályoz), hiányát pedig számos ideg­rendszeri betegséggel, köztük a Parkinson-kórral és az Alzheimer-kórral is összefüggésbe hozzák.

Az 1970-es évek végén a SAM antidepresszáns hatását vizs­gáló olasz kutatók váratlan mellékhatásra lettek figyelmesek: néhány páciensük azt állította, hogy a kiegészítő enyhítette ízületi fájdalmukat. Napjainkban az Egyesült Államokban a SAM az egyik legnépszerűbb étrendi kiegészítővé vált, amelyet nemcsak depresszióenyhítő, hanem artrózis elleni hatásáért is használnak. Úgy tűnik, a SAM mindkét esetben hatásos, bár több klini­kai bizonyíték áll rendelkezésünkre a depresszió, mint az artrózis elleni jótékony hatásáról.

Hatásmechanizmus. Egyelőre nem sikerült kimutatni, ho­gyan hat a SAM artrózisos panaszok esetén. Néhány laborató­riumi és állatkísérletből származó bizonyíték arra utal, hogy se­gít újjáépíteni a károsodott porcot, ennek alátámasztására azonban további kísérletekre van szükség. Néhány előzetes ta­nulmány szerint a SAM betegségmódosító hatást gyakorolhat az artrózisra. Amíg azonban nincs egyértelmű klinikai bizonyí­ték, érdemes óvatosnak lennünk.

Körülbelül tíz klinikai kísérletben a SAM a nem szteroid gyulladásgátlókkal egyenlő mértékben, a placebókhoz képest pedig erőteljesebben csillapította az artrózisos fájdalmat. (Arra nincs bizonyíték, hogy a reumás ízületi gyulladás ellen is hatékony lenne.)

Kutatás: egy az 1980-as évek közepén végzett tanulmányban 734 csí­pő-, térd-, gerinc- és kézízületi artrózisban szenvedő betegnek adtak naponta 1200 mg SAM-et vagy 750 mg naproxentartalmú nem szteroid gyulladásgátló gyógyszert. Egy hónap eltelté­vel a SAM-et használó betegek hasonló mértékű fájdalom­csillapító hatásról számoltak be, mint a naproxent szedők, ugyanakkor kevesebb mellékhatást tapasztaltak.ű

Ennek és a többi klinikai kísérletnek az eredményei meg­győzték az amerikai Arthritis Foundation nevű alapítvány ve­zetőit a SAM hatékonyságáról. 1999-ben az alapítvány közle­ményt adott ki a SAM-ről, amelyben kijelentette, hogy orvos szakértői „úgy vélik, elegendő információ áll rendelkezésükre annak alátámasztására, hogy a SAM fájdalomcsillapító hatás­sal rendelkezik”.

Kutatási eredmények! Melyik hatékonyabb, a glükozamin vagy a kondroitin? A vélemények ebben a kérdésben továbbra is eltérőek. A Journal of the American Medical Association című szakfolyóirat szerint a kondroitin-szulfát valamivel hatékonyabb, míg a brit kutatók a glükozamin-szulfátot részesítik előnyben, mondván, hogy több bizonyíték szól mellette.
Jegyezzük meg! A szervezet normál esetben a számára szükséges adenozil-metionint előállítja a közönséges ételekben, egyebek között a húsban, a szójababban, a to­jásban, a magvakban és a lencsében található metionin nevű aminosavból. A metionin-, kolin-, Bi2-vitamin- vagy folsavhiány azonban gátolhatja ezt a tevékenységet.
Vigyázat! Az Egyesült Államokban a fogyasztóvédő vizsgálták a forgalomban lévő SAM-tartalmú készítményeket. Nyolcféle étrendi kiegészítő elemzését követően arról számoltak be, hogy három termék kevesebb hatóanyagot tartalmazott, mint amennyit feltüntettek, egy pedig egyáltalán nem tartalmazott SAM-et.

Gyakran néhány hét is eltelhet, mire a SAM jótékony hatásait tapasztalni kezdjük. Amerikai orvosok azt javasolják, hogy kezdjünk a minimális adaggal – napi 400-600 mg-mal.

Kutatási eredmények! Egy Németországban végzett kettős vak vizsgálat során 36 artrózisos beteg, akiket SAM-mel, illetve ibuprofennel kezeltek, azonos mértékű fájdalomcsillapító hatást tapasztalt mindkét szer szedése esetén.

Egyebek között a húsban, a szójababban, a to­jásban, a magvakban és a lencsében található metionin nevű aminosavból. A metíonin-, kolin-, Bi2-vitamin- vagy folsavhiány azonban gátolhatja ezt a tevékenységet.

Magas ár – és az adagolás?

Az ízület panaszok és depresszió ellen ajánlott SAM egyike a legdrágább étrendi kiegészítőknek- különösen akkor, ha az ízületi panaszok csillapításához elegendő mennyiségben kell beszerezni. Valójában senkinek sem lenne szabad ilyen nagy adagokat szednie orvosa megkérdezése nélkül, bár a klinikai kísérletekben az 1200 mg-os napi adagot elég jól tolerálták a betegek.

A lényeg. A SAM a nem szteroid gyulladáscsökkentőkkel egyenló mértékben csillapíthatja az artrózis okozta fájdalmat, miközben kevesebb mellékhatással jár. Magas ára miatt azonban a SAM sokak számára nem elérhető.

Kollagén tartalmú kiegészítők: ez a jövő?

A II. típusú kollagén a porc legfontosabb fehérjéje, amely a porc szakítószilárdságát adja. A kutatások szerint az állatokból kinyert II. típusú kollagén szájon át szedve csökkentheti a reumás ízületi gyulladás okozta fájdalmat és gyulladást (valószí­nűleg azáltal, hogy mérsékli a betegségért felelős hibás immun­reakciót), ugyanakkor minimális mellékhatással jár.

Ígéretes vizsgálatok. Egy 1998-ban megjelentetett, hatvan reumás ízületi gyulladásban szenvedő beteg részvételével ké­szült tanulmány arra az eredményre jutott, hogy azok, akik há­rom hónapig kis adagban csirkékből származó kollagént szed­tek, duzzadt és nyomásérzékeny ízületeik állapotának jelentős javulását tapasztalták a placebót szedő betegekkel összehason­lítva. Később is végeztek hasonló kísérleteket kevesebb beteg részvételével, ezek azonban vegyes eredménnyel zárultak.

2001-ben a londoni Guy’s Kórház kutatói kettős vak, placebóval kontrollált vizsgálatot végeztek II. típusú kollagénnel. A reumás ízületi gyulladásos betegeknél kismértékű, de szigni­fikáns javulás volt észlelhető a kollagént szedő csoportban, és nem jelentkeztek mellékhatások. A vizsgálatot végzők ennek el­lenére úgy határoztak, hogy további kísérletekre van szükség ahhoz, hogy az adagolás hatékonyabb, a szerrel szembeni tole­rancia pedig biztosított legyen.

Ne higgyük, hogy minél több, annál jobb, valójában néhány klinikai kísérlet szerint a szer kisebb adagokban hatékonyabb­nak bizonyulhat.

A lényeg. További vizsgálatok eredményeinek nyilvánosság­ra hozataláig a II. típusú kollagént a reumás ízületi gyulladás ígéretes, ám nem bizonyított kezelésének kell tekintenünk, arra pedig nem szolgál bizonyíték, hogy az artrózisos betegeken se­gítene. Ha II. típusú kollagént tartalmazó szer alkalmazása mellett döntünk, ne használjunk belőle 60 milligrammnál ma­gasabb napi adagot.

Porctartalmú kiegészítők: a tiltott zóna

Első pillantásra úgy tűnik, van benne ráció, hiszen az artrózis az ízületekben lévő porc lebomlásával jár. A porctartalmú ki­egészítőket cápából, tehénből vagy más állatokból vonják ki, hatékonyságuk bizonyítására azonban nem végeztek klinikai vizsgálatokat. Igaz, hogy glükozamint és kondroitint mind­egyik porctartalmú termékben találunk, e két összetevő azon­ban csak tiszta formában bizonyult hatékonynak.

A lényeg. Kétséges, hogy a porctartalmú kiegészítők bármi­lyen haszonnal járnának az ízületi betegségek kezelésében.

Növényi és halolajok: enyhe fájdalomcsillapítás

Az olajos húsú halakból kinyert halolajok gyulladáscsökkentő hatással rendelkező ómega-3 zsírsavakat tartalmaznak. Eddig legalább 20 klinikai kísérlet bizonyította, hogy a halolaj magas napi adagban segít enyhíteni a reumás ízületi gyulladás okozta fájdalmat és gyulladást.

Az epsomi kórház és a glasgow-i egyetem kutatói által 2001-ben végzett tanulmány, amely a rendelkezésre álló ered­ményeket összegezte, arra az eredményre jutott, hogy a halolaj étrendi kiegészítők alkalmazása „jelentős mértékben csillapít­hatja a reggeli ízületi merevséget, és csökkentheti a fájó ízüle­tek számát a reumás ízületi gyulladásos betegekben”. A Journal of Rbeumatology című szakfolyóirat 2000. februári számában spanyol kutatók által közzétett tanulmány szerint a reumás ízületi gyulladásban szenvedő betegek szervezetében bizonyos esszenciális zsírsavak jelentős hiánya mutatható ki, ezért ese­tükben a halolajok és egyes növényi olajok kedvező hatást gyakorolhatnak.

Kutatási eredmények! Nagy-Britanniában a cardiffi egyetemen dolgozó Bruce Caterson professzor és kutatócsoportja nemrégiben kimutatta, hogy a tőkehalmájban található omega-3 zsírsavak lassítják – esetleg vissza is fordíthatják – a porcpusztulást.

Ha magas a vérkoleszterinszintünk, a halolajtartalmú kiegé­szítő szedése előtt érdemes kikérni orvosunk véleményét, mert ezek a készítmények köztudottan növelik a vér koleszterin­szintjét. A cukorbetegeknek is érdemes a halolajok alkalmazá­sa előtt orvosi tanácsot kérniük.

Növényi erő. Két gyomnövény, a parlagi ligetszépe és a borágó magvaiból préselt olajok rendkívül gazdagok gamma-linolénsavban. Ez a zsírsav jó hatással van a reumás ízületi gyulladásra, bár még nem vizsgálták olyan széles körűen, mint az ómega-3 zsírsavat. A gamma-linolénsav növeli a szérum arachidonsavszintjét, amelyet a véralvadás megnövekedett koc­kázatával, a szívbetegség egyik rizikófaktorával hoznak össze­függésbe, bár a vele egy időben szedett halolaj állítólag ellen­súlyozza ezt a hatást.

Kutatási eredmények! Két, Franciaországban végzett tanulmány szerint az avokádóból és a szójababból kinyert olajok keverékéből készült étrendi kiegészítő szintén segít minimalizálni a csípő- és a térdartrózis okozta fájdalmat.

Az egyik tanulmányból az derült ki, hogy azok a súlyos térd­ vagy csípőízületi artrózisban szenvedő betegek, akik ezt a ké­szítményt szedték, hat hónap elteltével kevesebb fájdalmat és kisebb mozgáskorlátozottságot tapasztaltak, mint a placebót szedő betegek. Az állapotjavulás két hónap múlva vált érzékel­hetővé, jelentős mellékhatások nélkül.

Hatásmechanizmus. Feltehetően ezek az olajok olyan ve­gyületek termelésére serkentik a kondrocitákat (porctermelő sejteket), amelyek segítenek a károsodott porc helyreál­lításában.

A lényeg. A reumás ízü­leti gyulladásban szenvedő betegek számára nyújthat némi fájdalomcsillapító hatást a halolajok szedése, a parlagiliget­szépe- vagy a borágóolaj esetében azonban már kevesebb bizonyíték áll rendelkezésre (a borágómagolajat pedig kizá­rólag orvosi felügyelet mellett szabad alkal­mazni – lásd Vigyázat! balra fent). Az ese­tek többségében a kiegészítőket legalább három hónapig kell szedni ahhoz, hogy ér­zékelhető hatást fejtsenek ki.

Vigyázat! Számos, a parlagi ligetszépe olaját tartal­mazó készítményt állítólag olcsóbb ola­jokkal, pl. sáfrányos szeklicéből kivont olajjal vagy szójaolajjal kevernek, és emi­att kevésbé hatékonyak. A borágómagolaj kis mennyiségben potenciálisan mérgező pirrolizidin-alkaloidákat tartalmazhat, amelyek hosszú távon májkárosodást, esetlegesen májrákot okozhatnak.

Antioxidánsok: C- és E-vitamin, béta-karotin

Egyre több bizonyíték utal arra, hogy a sza­bad gyököknek nevezett kártékony vegyü­letek szerepet játszanak az öregedéssel összefüggő betegségek, például a szürke hályog, a szív- és érrendszeri betegségek, bizo­nyos rákbetegségek és az artrózis kialakulásában. A jó hír vi­szont az, hogy az antioxidánsok, különösen a sok zöldségben és gyümölcsben fellelhető C- és E-vitamin, valamint béta-karo­tin semlegesítik a szabad gyököket és meggátolják, hogy kárté­kony hatásukat kifejtsék.

Kárenyhítés. Szabad gyökök folyamatosan termelődnek a sejtekben (az ízületekben és másutt is) a normális anyagcsere során, amikor a sejtek az energia előállításához elégetik az oxi­gént. Kimutatták, hogy ezek a vegyi anyagok károsíthatják a porcot, és hozzájárulhatnak a gyulladt ízületek károsodásához.

Vajon az antioxidáns vitaminokban gazdag étrend fogyasz­tása – vagy a vitaminok étrendi kiegészítő formájában történő alkalmazása – segíthet-e megelőzni az artrózist, vagy legalább enyhíteni annak tüneteit? A korábbi és a legújabb kutatások egyaránt arra utalnak, hogy a válasz igen.

A híres Framingham-tanulmány, amelynek során a kutatók a Massachusetts állambeli Framingham lakosait vizsgálják már közel 50 éve, a szívbetegségen kívül számos más rendellenes­séggel kapcsolatban is értékes adatokat szolgáltatott. A prog­ram keretében a térdízületi artrózist vizsgálták 640 emberben, akiknek állapotát két ízben mérték fel. A két felmérés között tíz év telt el. A kísérlet alanyait étrendi szokásaikkal kapcsolatban is kikérdezték.

Kutatási eredmények! Kiderült, hogy azoknak az artrózisos betegeknek, akiknek több mint napi 180 mg volt a C-vitamin-bevitelük, harmad­akkora valószínűséggel romlott az állapotuk a tíz év során, mint azoké, akik ennek a mennyiségnek csak a feléhez jutottak hozzá.

A jótékony hatást a kevésbé súlyos porcvesztésnek tulaj­donították. Ezenkívül azoknál az artrózisos betegeknél, akik­nek az étrendje közepes vagy nagy adagban tartalmazott C-vi­tamint, sokkal kisebb valószínűséggel alakult ki térdfájdalom. Egy a manchesteri és cambridge-i egyetemeken végzett vizs­gálat is megerősítette, hogy magasabb az ízületi gyulladás ki­alakulásának kockázata azok körében, akik kevés C-vitamin­tartalmú gyümölcsöt és zöldséget fogyasztanak.

Körülbelül 25 000 ember egészségi állapotát és étrendjét mérték fel 1993 és 1997 között. A következő nyolc év során figyelemmel kísérték őket, hogy kiderítsék, kinél alakult ki gyulladásos sok ízületi artritisz. A nyolc év alatt 73 esetet mutattak ki; a kutatási eredményekből egyértelművé vált, hogy az alacsony gyümölcs-és zöldségfogyasztás, valamint az alacsony fruktóz- és étrendi C-vitamin-bevitel összefüggésbe hozható a kór megnövekedett kockázatával.

A Framingham-tanulmányban szintén pozití­vak lettek az E-vitaminnal és a béta-karotinnal kapcsolatos eredmények, bár nem olyan látványosan, mint a C-vitamin esetében. A legnagyobb mennyiségű béta-karotinhoz jutó betegekben feleakkora valószínűséggel súlyosbodott az artrózis, mint a legkisebb mennyiséghez jutók körében. Az E-vitamin esetében a jótékony hatás mérsékeltebb volt, és a férfi­akra korlátozódott: a legtöbb E-vitamint fogyasztó férfiak körében jelentősen kisebb valószínűséggel súlyosbodott a artrózis, mint a legkisebb mennyiséget szedők esetében.

A lényeg. Túl korai lenne antioxidáns étrendi kiegészítőket ajánlani az ízületi gyulladás megelőzésére és kezelésére, mivel még nem áll rendelkezésünkre elegendő számú olyan tanul­mány, amely jótékony hatásukat bizonyítaná. Ha azonban valamilyen oknál fogva nem fogyasztunk napi öt-kilenc adag gyümölcsöt és zöldséget, érdemes lehet C-vitamin (az ízületi gyulladás elleni leghatékonyabb antioxidáns) szedésével kiegé­szíteni az étrendünket.

Az aszpirin és más nem szteroid gyulladásgátlók gyomorirritációt és -fekélyt okozhatnak; közülük még az ibuprofen esetében a legkisebb a valószínűsé­ge az ilyen jellegű mellékhatásoknak.

Kutatási eredmények! Az antioxidánsok a reumás ízületi gyulladás ellen is segítséget nyújthatnak. Kimutatták, hogy azok körében., akik kevés E-vitaminhoz, valamint béta-karotinhoz jutnak, nagyobb valószínűséggel alakul ki reumás ízületi gyulladás, mint olyanok esetében, akik nagyobb mennyiséget fogyasztanak az ezeket a vitaminokat tartalmazó élelmiszerekből.

D-vitamin: a csontok és porcok megerősítése

A D-vitaminra nagy szükség van az egészséges csontok szem­pontjából, mert segít szervezetünknek felszívni a csontok építé­séhez nélkülözhetetlen kalciumot. Mivel az ízületben lévő porc a csontokkal van összeköttetésben, a D-vitamin az artrózist is befolyásolhatja.

Hatásmechanizmus. A kutatók úgy vélik, hogy csontjaink általános állapota, teherhordással és egyéb megterheléssel szembeni ellenálló képessége befolyásolhatja, hogy artrózisunk súlyosbodik-e vagy sem. Az olyan betegek számára tehát, akik­nek – talán épp az elégtelen D-vitamin-bevitel következtében a csontjaik nem elég szilárdak, az artrózis súlyosabb rendelle­nességnek bizonyulhat. A D-vitamin a porcra közvetlen hatást is gyakorol azáltal, hogy a porctermelő sejteket nagyobb mennyiségű porc előállítására serkenti. Mindezt figyelembe véve a Framingham-tanulmány kutatói úgy döntöttek, hogy megvizsgálják, vajon a D-vitamin befolyá­solhatja-e az artrózist. Ez alkalommal is ugyanazt a módszert használták, mint előzőleg az antioxidáns-kutatásban.

Az étrendi forrásokon kívül a bőrünket érő ultraibolya su­gárzás segítségével is D-vitaminhoz juthatunk, ezért hívják azt a köznyelvben olykor napsugárvitaminnak. A kutatók tehát nemcsak az étkezések során bevitt D-vitamin mennyiségét mér­ték, hanem a vitamin jelenlétének alaposabb feltérképezése érdekében a vizsgálatban részt vevők vérében található D-vita­min-szintet is.

Meggyőző bizonyíték. A D-vitaminról kiderült, hogy jelen­tősen befolyásolja az artrózist. Azok, akik kevés D-vitamint fo­gyasztottak, és szérumukban is alacsony volt a vitamin szintje.

Az élelmiszerek legyenek az elsődleges források!

Sokkal jobb, ha értékes táplálékok elfogyasztása útján juttatjuk minél több vitaminhoz és ásványi anyaghoz a szervezetünket, mint ha étrendi kiegészítőket szednénk. Az élelmiszerek fito-vegyületeket és más hasznos anyagokat is tartalmaznak. Ha azonban szegényes az étrendünk, érdemes naponta valamilyen multivitamin kiegészítőt szedni, hogy pótoljuk a hiányzó tápanyagokat.

A zsírszegény étrendet követőknek nehéz annyi E- vitaminhoz jutniuk, hogy érvényesülhetne annak betegségellenes hatása, mivel ez a vitamin főként a zsírban gazdag élelmiszerekben található meg. Ebben az esetben tanácsos valamilyen kapszula vagy tabletta formájú kiegészítőt szedni.

Jegyezzük meg! A fejlett világban az étrendi D-vitamin nagy részéhez dúsított élelmiszerekkel, például margarinnal, illetve gabonapelyhekkel juthatunk hozzá. Egyes országokban a tejet is dúsítják D-vitaminnal.

A lényeg. A kutatási eredmények arra utalnak, hogy a cson­tok és a porc egészségének megőrzése érdekében D-vitaminból legalább az Európai Unió országaiban javasolt étrendi mennyi­séget (azaz napi 5 mikrogrammot) kell bevinni a szervezetünk­be. Az USA-ban az 50 éven felüliek számára 10 mikrogramm a javasolt napi mennyiség. D-vitamin-szintünket több napozással vagy valamilyen D-vitamin-tartalmú multivitamin szedésével még tovább növelhetjük.

Amikor a D-vitamin már mérgező

Mivel a D- vitamin zsírban oldódó vitamin, nem választódik ki gyorsan, így könnyen felhalmozódhat a szöveteinkben. A túl sok D- vitamin kalciumlerakódást okozhat, ami súlyos vese-, valamint szív-és érrendszeri károsodáshoz vezethet. Az a legbiztosabb, ha nem szedünk D-vitamin- kiegészítőt, mivel nagyon kevés választja el a biztonságos mennyiséget a mérgezőtől. Ha hetente kétszer- háromszor 10-15 percig éri napfény a bőrünket, már elegendő mennyiséghez jutunk.

A zöld tea polifenolokat tartalmaz, amelyek segíthetnek a reumás ízületi gyulladás tüneteinek csökkentésében. Állatkísérletekben kimutatták, hogy a zöldtea-kivonat csökkenti az ízületi gyulladás előfordulását. Zöldtea-kivonat kapszula formájában kapható, de a hagyományos módon megfőzött ital is ugyanolyan hatású. Ne öntsünk azonban a teához tejet, mert az gátolhatja a polifenolok jótékony hatását.

Gyógynövények kínálta segítség

Gyógynövénytartalmú készítményeket már évezredek óta hasz­nálnak szinte az összes emberi betegség, köztük az ízületi gyul­ladás kezelésére is. Bár több tucat gyógynövényről állítják, hogy jótékony hatással bírnak e betegségekben, sokan tartóz­kodnak tőlük. Egy amerikai fogyasztóvédelmi folyóirat felméréséből példá­ul az derül ki, hogy az alternatív kezeléseket alkalmazó ízületi gyulladásos betegek csupán kis százaléka választ gyógynövény-tartalmú orvosságokat, illetőleg, ha használnak is ilyeneket, azok, például a kasvirág, a fokhagyma és a páfrányfenyő, nem jellemzően az ízületi panaszok elleni hatásukról ismertek.

A lényeg. Ha érdeklődünk az ízületi gyulladás ellen felhasz­nálható gyógynövény alapú szerek iránt, ne feledjük, hogy a hatékonyságukkal kapcsolatosan többnyire nem léteznek tudo­mányos bizonyítékok. Az ízületi panaszok esetében a némi ha­tékonyságot mutató és elég biztonságos gyógynövények közé tartozik az angyalgyökér, a tömjénfa, az ördögkarom, a gyöm­bér és a legyezőfű.

Álljunk ellen a kísértésnek, még ha egy lelkes barátunk cso­dába illő tapasztalatairól számol is be valamely gyógynövén­nyel kapcsolatban, és először nézzünk utána a dolognak az interneten, kérdezzük meg az orvosunkat, esetleg beszéljünk egy szakképzett herbalistával, aki tanáccsal és megfelelő készít­ményekkel egyaránt el tud látni. A természetes szó nem feltét­lenül jelenti azt, hogy nem mérgező, különösen akkor, ha vala­milyen vényre kapható gyógyszert is szedünk, amely esetleg veszélyes kölcsönhatásba léphet a gyógynövényekkel.

Jegyezzük meg! Az indiai tömjénfa mézgás gyantája állatkísérletekben gátolta a gyulladást, és megelőzte a porc fontos összetevőjének, a glükóz-aminoglikánnak a lebomlását.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.