Fájdalom enyhítése

AIDS és a HIV-fertőzött emberek tünetei

Tünetek

A HIV-fertőzött emberek vagy azok, akiknél az AIDS kifejlődött, csökkent védekezőképességük miatt hajlamosak fertőző betegségekre. A fájdalom leggyakoribb eredete a következő:

 • Hasi fájdalom (emésztőrendszeri fertőzések miatt).
 • Mellkasi fájdalom (AIDS-szel összefüggő nyirokrák, Kaposi-szarkóma, tüdőgyulladás és tuberkulózis miatt).
 • Fejfájás (AIDS-szel összefüggő nyirokrák, toxoplazmózis és más fertőzések miatt).
 • Nehéz és fájdalmas nyelés (szájpenész és egyéb fertőzés miatt).
 • Fájdalmas felhólyagzások a bőrön (hüvelygombásodás és herpeszfertőzés miatt).
 • Zavartság és önkívület (idegrendszeri fertőzés miatt).
 • Viszkető kiütések és bőrsérülések (AIDS-szel összefüggő nyirok-rák, Kaposi-szarkóma és különféle fertőzések miatt)

Ezekhez társulnak még az AIDS tünetei: a láz, az éjszakai izzadás, a kimerültség, a gyengeség, a súlyvesztés (sorvasztó betegség), az idült hasmenés, a hányinger és hányás, valamint a nyirokcsomó-duzzadás.

Kialakulása

Miután a humán immundeficiencia vírus (HIV) bejut a szervezetbe, elpusztítja az immunrendszer betegségek elleni legfontosabb védekezőelemét: a „segítő” T-limfociták nevű fehérvérsejteket. Ezeket gyakran „segítő” T-sejteknek vagy T-sejteknek nevezik. A „segítő” T-sejtek mozgósítják a többi T-sejtet és utasítják a fehérvérsejteket az ellenanyag termelésre. Ám a HIV által megtámadott T- sejtek nem működnek megfelelően: az immunrendszer működését nem tudják koordinálni.

Néhány hét elmúltával a szervezet védekezőrendszere elkezdi pusztítani a vírussal fertőzött sejteket. A tünetek sokáig nem jelentkeznek. Hogy mennyi ez a tünetmentes időszak, senki sem tudja. Sok esztendő telhet el addig, míg a HIV-fertőzés eljut a kifejlett AIDS-ig. Végül az egészséges T-sejtek száma csökken.

Az egészségesek vérében körülbelül 1000 T-sejt van mikroliterenként. Az 500 alatti értéket kórosan alacsonynak tartják, amely érzékenyebbé tesz a fertőzések iránt. Ilyenkor olyan baktériumok szaporodnak el és okoznak betegséget, amelyek normális körülmények között veszélytelenek. Ezt opportunista fertőzésnek hívják.

Ha a T-sejtek száma mikroliterenként 200 alá esik, AIDS alakul ki!

A betegség veszélyét jelzi, ha az opportunista fertőzések valamelyike vagy rák jelenik meg. Ezek közül az opportunista betegségek közül sok igen fájdalmas lehet. Az AIDS-es betegek 60%-ánál fellép az enyhétől a súlyosig terjedő fájdalom. Ezt vagy a betegség maga okozza, vagy a kezelés. Az AIDS-es betegeknél fellépő fájdalmak közé tartoznak a visszatérő vagy súlyosbodó fejfájások, a környéki idegek fájdalma (neuropátiák) és a különböző szerveket érintő fájdalom, például az ízületi, izom-, hasi, torok- és mellkasi fájdalom.

A fájdalom oka különböző lehet. A fejfájást okozhatja például a láz, a toxoplazmózis és a meningitis. A kezelés mellékhatásaként is felléphet fejfájás. Több egyéb kellemetlen tünet is felléphet. Ide tartozik az idült hasmenés, a jelentős súlyvesztés (sorvasztó betegség), a viszkető kiütések, a bőrsérülések és az elbutulás, az elerőtlenítő kimerültség és az izomgyengeség. Ezek szintén fájdalmat okozhatnak, és nagymértékben ronthatják az életminőséget. Végső soron nem a HIV-vírus, hanem a visszatérő és egyre súlyosbodó fertőzések vagy az AIDS-hez társuló rák okoz halált.

Figyelem!

Az óvszer nélküli nemi élet magában hordozza a HIV-fertőzés kockázatát. Sajnos, a közelmúltban végzett vizsgálatok eredményei alapján egyre több fiatal gondolkozik úgy, hogy nem kell félnie az AIDS-től, szabadosan élhet, így aztán a betegség világméretű járvánnyá vált. Noha az AIDS kezelhető, még mindig halálos betegség.

Mit tegyünk?

Az AIDS nemcsak tünetei, hanem a betegséget körülvevő meg-bélyegzés, a félelem és a beteg elszigetelődése miatt is rontja az életminőséget. Az AIDS-eseket támogató csoportok segíthetnek a betegeknek és családtagjaiknak abban, hogy elviseljék a betegség lelki terhét. Az általános egészségi állapot fenntartása segít az AIDS-es tünetek leküzdésében és a betegség kifejlődésének lassításában. A gyógyszereket gyakran a bonyolult előírásnak megfelelően kell szedni. Azok, akik nehezen emlékeznek arra, hogy mit kell bevenniük, osszák be előre gyógyszereiket.

Az ehhez szükséges dobozt a patikában lehet megvenni. Kérjük meg az orvost, hogy ajánljon vagy írjon fel biztonságos gyógyszereket, mivel a hatékony AIDS-ellenes szerek befolyásolhatják néhány fájdalomcsillapító hatását. Megfelelő táplálkozással, rendszeres, mérsékelt testmozgással, a stressz csökkentésével szintén sokat javíthatunk az életminőségen. Rendkívül fontos a biztonságos nemi életre való törekvés, amellyel megelőzhető mások megfertőzése.

Kezelés

Hatalmas fejlődés következett be az AIDS kezelésében. A forgalomban lévő gyógyszerek lehetővé teszik a betegek számára, hogy életminőségük javuljon és élettartamuk nőjön.

Megelőzés

A nemi úton terjedő fertőzés megelőzésére, amennyiben nem élünk kölcsönösen monogám módon nem fertőzött partnerünkkel, mindig használjunk a gumi óvszerrel együtt spermaölő habot vagy gélt. Csak vízoldékony síkosítót használjunk a gumi óvszerrel együtt. A zsíros alapú termékek, mint például a vazelin, a testápolók vagy a növényi olajok károsíthatják a gumit, és csökkentik megbízhatóságát.

Az összes használt injekciós fecskendőt ki kell dobni, vagy újrafelhasználásuk előtt gondosan sterilizálni kell őket. Amennyiben munkánk során érintkezésbe kerülünk vérkészítményekkel vagy egyéb testváladékkal, mindig viseljünk gumikesztyűt. Védjük magunkat a tűszúrásoktól vagy egyéb közvetlen érintkezéstől, melyek során HIV-vírussal fertőződhetünk. Terhesség vállalása előtt egyes országokban szűrik a nőket, HIV-fertőzöttek-e. Az AIDS-ellenes gyógyszerek csökkenthetik az újszülött megfertőződésének a kockázatát. A HIV-pozitív anya ne szoptasson, mert a vírus átkerülhet az újszülöttbe anyatejjel is.

Alternatív terápiák

 • Akupunktúra: A kezelés segíthet az idegfájdalom és egyéb fájdalom-szindrómák enyhítésében.
 • Gyógynövénygyógyászat: A gyömbér segíthet a hányás csillapításában, mely sok AIDS-beteg számára gyakori probléma. Fogyasztható teaként, tabletta vagy kapszula formájában. Azonban meg kell jegyezni, hogy a különböző gyógynövényekkel végzett kezelések veszélyesek lehetnek a HIV-es és AIDS-es betegek számára. Egyes növények, mint például az orbáncfű, olyan hatóanyagokat is tartalmazhatnak, amelyek kölcsönhatásba léphetnek az AIDS-ellenes gyógyszerekkel. Másoknak olyan hatásuk lehet, amely fokozza a szervezet fertőzések iránti fogékonyságát, és egyéb problémákat okozhat. A gyógynövények alkalmazása előtt ellenőriztessük az orvossal, biztonságos-e a készítmény.
 • Lélek-test kezelés: A meditáció, az önhipnózis és a biofeedback azok közé a különböző relaxációs technikák közé tartozik, melyek csökkentik a stresszt, és segítik a beteget, hogy legyőzze a fájdalmat.
 • Táplálékkiegészítők: A HIV-fertőzött vagy AIDS-es betegek gyakran szenvednek különféle táplálkozási hiánybetegségekben. Különösen akkor, ha idült hasmenésük vagy egyéb olyan szövődményük is van, amely zavarja a megfelelő emésztést és felszívódást. A betegek azonban ne kezeljék magukat nagy adagú táplálékkiegészítőkkel, mert azok kölcsönhatásba léphetnek a gyógyszerekkel. Az AIDS kezelésében tapasztalt táplálkozási szakember elemezze a beteg étrendjét; ennek alapján tanácsokat adhat a változtatásokra, a speciális táplálékkiegészítőkre és azok adagjára.

Forradalmi újdonságok

Számos jelentős előrelépés történt az AIDS kezelésében. Csak 1987-ben három új AIDS-ellenes gyógyszertípust fejlesztettek ki: különböző vírusellenes gyógyszereket, proteáz-inhibitorokat. Ezek a gyógyszerek különböző módon gátolják a HIV-kórokozók szaporodását. Az orvosok az AIDS betegség kezelésében egyeden gyógyszer felírása helyett az AIDS-ellenes gyógyszereket kombinálják, azaz több gyógyszert együttesen adnak. A fokozott hatékonyság eredményeként az AIDS okozta halálozások száma jelentősen csökkent.

Fájdalomcsillapítás AIDS-ben

A fájdalom enyhítése három szinten történik:

 1. A betegség súlyosbodásának a lassítása.
 2. Bármilyen, az AIDS szövődményeként jelentkező, fájdalmat okozó betegség kezelése.
 3. Önmagának a fájdalomnak a csillapítása.

Fejfájás: a betegek 90%-ánál fordul elő fejfájás. Az AIDS-szel kapcsolatosan fellépő agyi toxoplazmózis, meningitis kezelésével általában enyhül a fájdalom.

Neuropátia: a betegek 30%-ánál fejlődnek ki a végtagokban idegi problémák: a betegség eredményeként és a kezelésnél használt gyógyszerek mellékhatásaként. A neuropátia jelentkezhet nyilalló fájdalom, bizsergés vagy zsibbadás formájában. A kiváltó gyógyszer szedésének csökkentése többnyire enyhüléssel jár. Ha mégsem, akkor erősebb fájdalomcsillapítót kell felíratni. Egyes antidepresszánsok adásával az agyban megváltoztatható a vegyi anyagok szintézise, és csökkenthető a fájdalomérzet. Kérjük ki az orvos véleményét, mielőtt csökkentenénk bármelyik gyógyszer adagját.

Ízületi- és izomfájdalom: a betegeknek körülbelül a fele szenved ízületi és/vagy izomfájdalomtól, mely gyakran olyan gyógyszerek mellékhatásaként alakul ki, mint a zidovudin. A gyógyszer szedésének abbahagyása rendszerint megoldja a problémát. Ha a fájdalom nem múlik el, nem szteroid gyulladásgátló, pl. ibuprofen vagy naproxen adása hasznos lehet. Az izom- vagy ízületi fájdalom enyhítésére rövid ideig tartó szteroidkúra válhat szükségessé. A nem szűnő fájdalom erősebb kábító fájdalomcsillapító szedését is igényelheti.

Hasi fájdalom: a fennálló emésztőrendszeri panaszok kezelése legtöbbször megszünteti a fájdalmat. Az enyhétől a közepesig terjedő hasi görcs kiváltotta fájdalmat görcsoldókkal lehet befolyásolni, más esetekben intravénás fájdalomcsillapító adható.

Szájspray vagy szájöblítő egy ideig érzéstelenítheti a torkot. Amennyiben a fájdalom továbbra is fennáll, akkor az orvos nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszert ad, esetleg enyhe kábító fájdalomcsillapítóval kombinálva, ha ez sem használ, erősebb kábító fájdalomcsillapítót rendel. Injekció formájában is beadhatók egyes készítmények.

Mellkasi fájdalom: A kiváltó betegség – rendszerint tüdőgyulladás, tuberkulózis vagy nyelőcsőgyulladás – kezelése megszüntetheti a fájdalmat.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.