Fájdalom enyhítése

Májgyulladás okai és lehetőség a kezelésre

Tünetek

  • Jobb oldali hasi érzékenység, esetleg májnagyobbodás.
  • Szétterjedt izom- és ízületi fájdalom, étvágytalanság, hányinger és hányás, láz és egyéb influenzaszerű tünetek.
  • Sárgaság (a bőr és a szem fehérje besárgul), súlyos viszketés. A vizelet sötétté, míg a széklet világossá (agyagszerűvé) válik.

Veszélyeztetett csoportok

A májgyulladás (hepatitis) oka lehet vírusfertőzés, túlzott alkoholfogyasztás, a különböző gyógyszerek mellékhatása és mérgezés. A hepatitis A vírust fertőzött étel és víz terjeszti; a fejlődő országokban, ill. a Földközi-tenger mellékén általánosan előfordul. A hepatitis B-t és C-t fertőzött vér beadásakor, intravénás drogozás során közös tű használatával és nemi úton lehet elkapni.

Kialakulása

A heveny hepatitis kezdetén étvágytalanság és influenzaszerű tünetek lépnek fel. Ez a fázis háromtól tíz napig terjed. A sárgasággal járó szakaszban a vizelet megsötétedik, valamint sárgaság és súlyos viszketés alakul ki. Ezeket a tüneteket a bilirubin, az epefesték vérszintjének az emelkedése okozza. A gyógyulási szakaszban a sárgaság és a többi tünet elmúlik. A legtöbb ember kettő-négy hét alatt meggyógyul, noha a májnagyobbodás és az érzékenység hetekig vagy akár hónapokig is fennállhat.

A legtöbb ember szövődmények kialakulása nélkül épül fel a hepatitis A okozta vírusos májgyulladásból. A hepatitis B és C vírus következtében kialakult betegség idültté válhat, és súlyos máj károsodáshoz vezethet. E két vírus veszélye, hogy kezdetben sokszor csak enyhe tüneteket okoznak. A májgyulladás lappangva, gyakorlatilag panaszmentesen súlyosbodik, és csak a súlyos májzsugor vagy máj rák kapcsán derül ki.

Forradalmi újdonságok

A B és a C típusú fertőző májgyulladás idültté válhat, és ekkor májzsugorhoz vezethet. Néhány beteg számára viszont jó hatású a hosszú távú kezelés interferon alfával. Ez olyan anyag, amelyet az immunrendszer termel. Az idült B típusú májgyulladásban szenvedő betegek 35-40 százalékánál a négytől hat hónapig terjedő interferonkezelés megszünteti a betegséget. Az interferon alfa és a vírusellenes ribavirin kombinációja, a C típusú májgyulladásban szenvedő betegek 50%-ánál megszünteti a gyulladást, legalábbis kezdeti stádiumban. Sajnos, az interferon drága és mellékhatásai vannak, így viszketést, étvágytalanságot és egyéb influenzaszerű tüneteket okozhat. Ráadásul sok betegnél visszaesés lép fel a szer szedésének befejezése után.

Mit tegyünk?

Még enyhe tünetek esetén is otthon kell maradni, és sokat kell pihenni vagy aludni. Tartózkodjunk az alkoholtól. Bármiféle gyógyszert csak orvosi utasításra szedjünk. Az aszpirin biztonságos a fájdalom és a láz enyhítésére, kerülni kell azonban a paracetamol használatát, mert ez tovább károsíthatja a májat, különösen, ha mellette alkoholt is fogyasztunk. A hepatitises nők ne szedjenek fogamzásgátló tablettát, és ne kapjanak hormonpótló kezelést. Az esetenként igen súlyos viszketés enyhítésére próbáljuk ki a hideg és meleg zuhany három-percenkénti váltogatását. Sok beteg számára ez az eljárás lefekvés előtt alkalmazva annyira enyhíti a viszketést, hogy el tudnak aludni.

Vigyázni kell, hogy a hepatitis A vírusos beteg ne fertőzze meg a környezetét. Ennek a legjobb módja, ha fokozottan ügyelünk a higiénére, és külön poharat, tányért és evőeszközt használ mindenki.

Kezelés

A pihenéstől eltekintve a heveny májgyulladás ellen nincs speciális gyógyszer. Az orvosi kezelés inkább a fellépő szövődmények enyhítésére, illetve megakadályozására irányul.

Megelőzés

Az A vírus okozta májgyulladást a fertőzött víz és étel, különösen a nyers tengeri kagyló fogyasztásának kerülésével lehet megelőzni. A B és a C típusú fertőző májgyulladást a vérkészítmények és a fertőzött vérrel való kapcsolat kerülésével, valamint biztonságos nemi élettel lehet megelőzni. Az A, B, D típusú májgyulladás ellen van védőoltás. B-ellenes védőoltás a veszélyeztetett csoportba tartozóknak ajánlott, például az egészségügyben dolgozóknak, akik kapcsolatba kerülhetnek a betegek vérével, a fertőzött betegek közeli családtagjainak és szexuális partnereinek. Magyarországon ma már a serdülőket automatikusan oltják B vírus ellen. Az A vírus elleni védőoltás azoknak ajánlott, akik olyan helyre utaznak, ahol az A vírus okozta májgyulladás járványos.

A védőoltást egyre szélesebb körben ajánlják gyermekeknek és felnőtteknek is. Az immunglobulin gamma nagy mennyiségben tartalmazza a májgyulladás ellenanyagát. Azoknak az embereknek adják, akiknél nagy valószínűsége volt a fertőzésnek, de a tünetek még nem jelentek meg náluk. Az immunglobulin mellett a megfelelő májgyulladás elleni védőoltást is beadhatják.

Figyelem! A járványos májgyulladás veszélye viszonylag nagy a mediterrán országokban, például Görögországban, valamint Afrika és Ázsia sok országában. Mielőtt ezekre a területekre utaznánk, beszéljünk az orvosunkkal a járványos májgyulladás elleni védőoltás lehetőségéről és az egyéb megelőzési módokról.

Alternatív terápiák

  • Gyógynövénygyógyászat: A gyógynövényszakértők máriatövis-kapszulát használnak a máj általános erősítésére. A termékek a szilimarint 70-80 százalékban tartalmazzák. A gyermekláncfűgyökér kivonata, amelyet teaként vagy 500 mg-os tabletta formájában kell fogyasztani, szintén segít megőrizni a máj egészségét.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.