Fittség

Erősítsd immunrendszered, fogyjál három csodaszerrel: C-vitamin, lizin, L-karnitin!

Jobb a por alakú C-vitamin, mint a tabletta?

Nem, a szervezete számára nincs köztük különbség. A szervezet a beviteli formától függetlenül mindig ugyanolyan jól szívja fel a C-vitamint. Azt az étrend-kiegészítőt válassza tehát, amelyik önnek a leginkább megfelel. Ha nem szívesen nyel le tablettákat, nyugodtan keverjen el C-vitaminport egy pohár vízben vagy turmixban. Ha viszont a tablettát választja, tudnia kell, hogy egyes gyártmányok nem oldódnak fel megfelelően.

Érdemes tudni: A dohányosoknak (a passzív dohányosoknak is) több C-vitaminra lehet szükségük

A dohányosoknak azért kell több C-vitamin, mert szenvedélyük csökkenti e fontos antioxidáns szintjét. Sőt még annak is többre lehet szüksége belőle, aki egy dohányossal él vagy dolgozik együtt. Egy tanul­mány kimutatta, hogy a másodlagos füsttel rendsze­resen érintkező nemdohányzók (passzív dohányo­sok) 12 százalékának vérében túl alacsony a C-vitamin szintje.

A dohányosok számára ajánlott napi bevitel 35 milligrammal több, mint amennyit a nemdohányzóknak javasolnak. Hivatalos ajánlások nincsenek azok számára, akik sok másodlagos füstöt szívnak be, de helyzetük már elég indok lehet egy multivitamin szedéséhez, amivel általában 60-90 mg C-vitamint juttathat a szervezetébe.

Lizin: a kötőszövetek, elsősorban a kollagén egyik fontos építőanyaga, amit a szervezet nem képes saját maga előállítani.

Lizinhiány, lizintúladagolás?

A lizinhiány a C-vitamin-hiányhoz hasonlóan kötőszöveti károsodáshoz vezet. Jelentős mértékű lizin-bevitellel meggátolható, sőt elkerülhető csaknem valamennyi betegség kialakulása. C-vitaminnal kombinálva különösen hatékony.

A túladagolás lehetősége kizárt, a hiányállapot azonban bárkinél kialakulhat. A lizin az egyik kollagénfaló enzim legfontosabb blokkolója, ha ez az enzim nincs jelen a szervezetben, nem is alakulhat ki megbetegedés. A lizinbevitel tehát betegségek ellenszere lehet.

A lizin jótékony hatásai szervezetünkre

Az érelmeszesedés kialakulásának előfeltétele, hogy a sérült érfalon lipoprotein rakódjon le. A lizin és a C-vitamin kölcsönhatása simán és rugalmasan tartja az érfalat, így a lipoproteinek nem találnak rajta tapadási felületet. Az ajánlott napi fogyasztás napi 6 grammtól 10 grammig növelhető.

ImmunrendszerA lizinnek fontos szerepe van az immunrendszer optimális állapotának fenntartásában, csökkenti továbbá a vérben a triglicerid mennyiségét. Hiánya esetén a szervezetben mindazok a folyamatok károsulnak, amelyekhez lizin szükséges. Herpeszfertőzés esetén is hatásos, akárcsak más vírusos fertőző betegségek, pl. influenza fennállásakor, de baktériumfertőzések, azaz tüdőgyulladás, középfülgyulladás, hólyaghurut esetén is.

A gyomor, a bélrendszer és a végtagok krónikus gyulladásos megbetegedéseinél a lizin jelentős mértékben csökkenti a gyulladás mértékét. Allergiás megbetegedések pl. szénanátha vagy neurodermatitis előfordulásakor a lizin hatékonyan segítheti a gyógyulást. Rákos megbetegedéseknél elengedhetetlen jelentős mennyiségű lizin alkalmazása.

Kulcsszerep az anyagcserében: L-karnitin

Ez szállítja a vérből a zsírsavakat az izomsejtekhez, amelyekben a mitokondriumok, a sejtek energiatermelői energiává alakítják azokat. így biztosítja az L-karnitin a testzsír lebontását, elejét veszi az idős korra jellemző izomvesztésnek, így megőrizhetjük fiatalos, feszes alakunkat.

Különösen hatékony, ha fél órával a szokásos napi harmincperces testmozgás előtt vesszük be. Az L-karnitin jelentős mértékben fokozza a teljesítőképességet és erősíti az immunrendszert. A szervezet a testzsírt a zsírsejtekben tárolja, de csak a mitokondriumban képes elégni, hogy energiává alakuljon át. A szervezetnek L-karnitinra van szüksége ahhoz, hogy a zsírsejtekből a zsír eljusson az izomsejtekbe. Minél magasabb az L-karnitin szintje, annál több zsír kerül elszállításra és éghet el.

l-carnitin-tartalmu-etelek
L-karnitin tartalma nagy – fogyassza minden nap!

Bár szervezetünk is képes L-karnitin előállítani, ez azonban az esetek többségében nem elegendő ahhoz, hogy karcsúak maradjunk, s tele legyünk energiával. A zsírbontás elősegítése érdekében ajánlott napi 3 gramm L-karnitin bevitele, az ideális hatás persze csak kellő testmozgás mellett érhető el. Az L-karnitin elősegíti a szervezet méregtelenítését is, csökkenti a triglicerin- és a koleszterinszintet, és serkenti a testsúlycsökkentést. Napi 3×250 milligramm rendszeres fogyasztása jobban támogatja a szívműködés helyreállítását és stabilizálását, mint a Q10 egymagában.

A szervezet fiatalon tartása érdekében javasolt adagolása napi 500-1000 milligramm. Az L-karnitin testbarát anyag, amelynek nincs semmiféle káros mellékhatása. Nemcsak a fizikai, de a szellemi teljesítményt is fokozza, és a hatás hosszú távon is fennmarad. Az izomzat nem fárad ki olyan gyorsan, mint a korábbiakban, ami rendkívül fontos az idős szív szempontjából. Az L-karnitint a szervezet mindig éppen ott használja fel, ahol a zsírtartalékokat energiává kell alakítani. Elősegíti tehát a zsírlerakódás lebontását, a bőr és a kötőszövetek feszesebbé tételét, fokozza az izomerőt és a kitartást, ennek révén fontos szerepe van a szív védelmében.

Fogyás - nő

Mindemellett serkenti a szervezet saját védekezőképességét, regenerálja azt a fizikai gyengeség állapotában, hatásos a degeneratív agyi megbetegedések – Alzheimer-kór, Parkinson-kór – fennállása esetében, általánosságban kijelenthető, hogy igen jelentős mértékben fékezi az öregedési folyamatokat.

Izabella Langh

Szerző: Langh Izabella

Gyakorló természetgyógyász vagyok. Táplálkozási és  életmód specialista is vagyok, immár 12 éve próbálom az embereket egy egészségesebb életforma felé terelni, egyre több sikerrel.