Gyermekbetegségek

Elhízás pszichológiája gyermekkorban

A kóros gyermekkori elhízás, az obezitás az elmúlt negyed­században rendkívül sok orvosi és pszichológiai vizsgálat tárgya volt. A kutatásokat az az orvosi felismerés indította el, hogy a jelentős súlyfelesleg számos betegség (szív- és érrendszeri prob­lémák, magas vérnyomás, cukorbetegség) közvetett oka lehet, és így szerepet játszik a várható élettartam csökkenésében is.

Ezekről az egészségügyi problémákról régebben azt gondolták, hogy a felnőttkorra jellemző megbetegedések, de jelenleg megfigyelhet­jük, hogy egyre több gyermeket érint. Ugyanakkor annak megál­lapítása, hogy valaki kövér, sovány vagy éppen normális testalkatú, az idő és a kultúra függvényében rendkívül változó normák alapján történik. Gondoljunk a század eleji női ideálra, amit jelen időnkben egyszerűen kövérnek minősítenének.

Kövérség meghatározása

A klinikai gyakorlatban obezitásról (kövérségről) akkor beszé­lünk, ha a gyermek súlya legalább negyven százalékkal megha­ladja az életkorához és a testmagasságához előírt „ideális” test­súlyt. A pszichológia az obezitás okai közül egyrészt megemlíti a normális kövérséget, amelynél az elhízásnak sem egészségügyi, sem pszichológiai oka nincs, egyszerűen a családi szokás az, hogy mindenki sokat eszik.

Másrészt megemlíti a fejlődési obezitást, amely családi (familiáris) problémák következményeként jön létre, rendszerint a szülők közötti tartós feszültség hatására. Általában az anya gyermeke túlgondozásával elégíti ki frusztrált szeretetigé­nyét. Valójában ezzel az anya a saját szükségletét elégíti ki, gyer­meke így nemcsak hogy elhízik, hanem megtanulja azt a fajta rossz viselkedésformát, hogy frusztrált állapotban feltétlenül ennie kell.

Harmadrészt megemlíti a reaktív obezitást, melyet súlyos emo­cionális stressz előz meg, mint például az egyik szülő halála, vagy éppen a kistestvér születése.

Genetikai tényezők, anyagcsere

A testsúly alakulásának örökletes összetevője az anyagcsere sebessége! Akinek az anyagcseréje lassú, gyorsan felvesz 1-2 kg felesleget, és ettől még lassúbb lesz az anyagcseréje. Amint a gyermek hízik, kevesebb kalória kell a súlyfelesleg megőrzéséhez, mint amit a felvétel igényelt. Az orvosi előírás mindenekelőtt a jól megtervezett testmozgásra irányul, melyhez a környezet támogató magatartásának, valamint a mértéktartó diétának kell kapcsolód­nia.

Az elhízás oka nemcsak a génekben keresendő

Stephen O’Rahilly, a Chambridge-i Egyetem klinikai biokémikus professzo­ra és orvosprofesszora kijelenti: „ A génekkel nem magyarázha­tó meg, hogy miért van egyre több elhízott ember. Harminc év alatt nem tud így megváltozni a génállományunk”.

A kövér gyerek szemé­lyiségzavara

A kövér gyermek általában kortársai gúnyolódásának, jó vagy rosszindulatú tréfálkozásának tárgya. Ennek hatására jelennek meg az életvezetés és a személyiség zavarai, melyek az enyhe szemé­lyiségzavartól a szociális és szexuális alkalmazkodás súlyos gond­jáig, a magányossá válásig vezethetnek. A szülő legfontosabb fela­data ilyen esetben – a súlygyarapodás lehetőség szerinti fékezése mellett – segítséget nyújtani a gyermeknek adekvát és eredményes megküzdési stratégiák kialakításában.

Ne legyen a gyermek túlsá­gosan sérülékeny társaival szemben, mert ebből kifolyólag a társai még jobban gúnyolni fogják őt. A pedagógusnak feladata lenne az ilyen gyermek más értékeinek a kiemelése, illetve olyan osztálylég­kör kialakítása, amelyben a belső feszültség minimális.

Életmódváltás

Ha a gyermekek túlsúlyosak, leginkább úgy lehet felvenni a harcot a kilókkal, ha az egész család igyekszik jobb ételeket enni, több gyümölcsöt és zöldséget fogyasztani, illetve többet mozogni. Határozza hát el a család, hogy egészségesen fog élni, így a gyer­mekek elsajátíthatják az egészséges szokásokat és felnőttként is ezt az életmódot fogják követni.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.