Gyógynövények

Boldogasszony tenyere

Boldogasszony tenyerének története, általános ismertetője

A Boldogasszony tenyere Ázsia nyugati részén honos. Angliában már évszázadok óta termesztették számos felhasználási lehetőségének köszönhetően, mikor a korai telepesek átvitték Amerikába. Most már Amerika több részén is vadon nő, de Európában már ritka növény.

Angol neve, az alecost onnan ered, hogy sört tartósítottak és ízesítet­tek vele (a cost a görög kostos, „fűszeres” szóból származik). Britanniá­ban a növényt spicyaie néven is ismerik. A costmary név pedig Szűz Mári­ára utal, mert a középkorban a növényt szüléseknél használták.

Észak-Amerikai köznyelvi neve a „biblialevél”, mivel egyrészt a leve­leket könyvjelzőnek használták a Bibliában, másrészt mert távol tartot­ta a molyokat; más magyarázat szerint pedig a hosszú szertartások alatt ezt a levelet rágták unaloműzőként.

A Boldogasszony tenyerének van egy alfaja (Tanacetum balsamita subsp. balsametoides), mely nagyon hasonlít rá, de erős kámforos illata van. Ezzel szemben a Boldogasszony tenyerének balzsamos-mentás il­lata van, és mentás-citromos íze, amely kedvelt konyhai növénnyé teszi.

  • A Boldogasszony tenyerét tő-osztással szaporíthatjuk akár ősszel, akár tavasszal.
  • Kúszó gyökereit megfelelően nagy cserepekbe ültessük, ke­vert komposztos földbe.
  • Mind a Boldogasszony tenye­re, mind a kámfor illatú alfa­ja fagytűrő lágyszárú évelők, melyek jó vízelvezetésű talajt és napos helyet szeretnek.
  • Mindkét növényt vissza kell vágni virágzás után, hogy még több és erősebb levelet hozzanak.

Konyha

Kis mennyiségben salátákhoz, levesekbe, gyökérzöldségek­hez, burgonyához,borsóhoz, babhoz, szárnyasokhoz és hú­sos töltelékekhez adják.

Kozmetika

Hajöblítőként fényt és ragyo­gást ad a hajnak. Fürdővízben nyugtat és ellazít, és a meghű­lés tüneteit is enyhíti.

Figyelmeztetés

A Boldogasszony tenyerét nem használja a modern fitoterápia, mert más növényeket hatáso­sabbnak ítélnek meg.

Gyógyászat

Hagyományosan a szülés meg­könnyítésére fogyasztották te­áját. Az emésztést és a máj funkciót is segíti. A gye­rekeknél féregűzőnek jó, illetve külsőleg eny­híti a rovarcsípések okozta viszketést.

Háztartás

A Boldogasszony tenyere és kámforos illatú alfaja egy­aránt elriasztja a molyt a szek rényből; mindkettőt keverhet­jük levendulával, hogy véd­jük és illatosítsuk a ruhákat. Potpourriban kiemeli a többi növény illatát.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.