Gyógynövények

Ribiszkelé – Fekete ribiszke, megoldás epekőre

Fekete ribiszkeA fekete ribiszke a kőtörőfűfélék (Saxifragaceae) családjába és a Ribes nemzetség 150 faja közé tartozó cserje. Euró­pától Mandzsúrián át a Himalája vidékéig és a Kaukázusban őshonos. Hazánkban vadon a Fertő tó környékén és a Szigetköz liget- és láperdőiben fordul elő szórványosan, termesztett növényünk.

Szára 1-2 m magas, fás. Rövid és hosszú hajtásokat fejleszt. A nemzetségre jellemző tövisek hiányoznak róla. Levelei a hosszú hajtásokon fejlődnek, 7-10 cm hosszúak, széles tojásdadok, 3-5 karéjúak, szélük kétszeresen fűrészes. A levélfonák sárga gyantamirigyes, gyéren szőrös. Virágai csüngő fürtöt alkotnak, a szirmok mirigyesen pontozottak, kívül zöldes, belül pirosas színűek, a vacok kehely alakú.

A virágok a rövid hajtásokon fejlődnek, április­-májusban nyílnak. Termése 8-10 mm átmérőjű, lédús, sokmagvú, éretten fekete színű, kellemetlen mellékízű, édeskés fürtös bogyó. Az egész bokor, a fás szár is jellegzetesen erős szagú, mely a termések ízén is érződik (túléretten kevésbé), íze a szagához hasonló, fanyar. A termésekből vitaminokban gazdag ivólé, szörp, bor, lekvár készül. Leve kiváló hűsítő, szomjúságcsökkentő. Jellegzetes ízű, színe sötétvörös. Leveleit virágzás alatt és után gyűjtik (májustól júliusig], terméseit júliusban és augusztusban.

A levelekből készült teát vízhajtóként, vese-, hólyag- és ízületi bántalmaknál, magas vérnyo­más ellen, illetve meghűléses betegségeknél iz­zasztó- és roborálószerként fogyasztják.

Kémiai alkotórészek a bogyóban:

vitaminok (gazdag C- és B-vitaminokban), gyümölcssav, gyümölcscukor, antocián (vörös festékanyag), pektin, nyomelemek (vas, mangán, réz), ásvá­nyi anyagok (foszfor).

Fekete ribiszke

Hatás:

A tömény feketeribiszke-kúra hatá­sára javul az epeköves betegek állapota, nő az epeváladék és gyomorsav képződése, szív- és érrendszeri elégtelenségnél, érelmeszesedés­nél javítja az erek állapotát, magas vas-, réz-, mangántartalmánál fogva növeli a vérfestő anyagok (hemoglobin) mennyiségét a vérben, ásványi sói növelik az izmok terhelhetőségét, megszüntetik a fáradtságérzetet, helyreállít­ják az izmok energiatartalékait. E tulajdonsá­ga miatt különösen ajánlott sportolóknak és fi­zikai munkát végzőknek. Gyulladáscsökkentő, vízhajtó, lúgosítja a szervezetet.

Alkalmazás:

Epeköves, illetve szív-, érrendsze­ri panaszokkal küzdő betegek évente több al­kalommal fogyasszanak 100%-os, mag nélküli feketeribizli-levet 2-3 hétig, naponta kb. 3 dl-t. Egyéb esetekben is gyakori fogyasztása java­solt.

 

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.