Gyógynövények

Olasz szalmagyopár hatóanyaga, termeszése, egészségügyi felhasználása

Olasz szalmagyopár története, általános ismertetése

Erős illata miatt a népnyelvben currynövénynek is nevezett olasz szal­magyopár Olaszországban és más dél-európai országokban őshonos, ahogy azt a latin neve, a Helichrysum italicum is sejteti. A mediterrán vi­dék száraz, sziklás és homokos tájain nő. A fészkesvirágúak családjába tartozó növény. Nem sokat lehet tudni az eredetéről, felhasználásáról, mert a gyógynövények körében viszonylag új jövevénynek számít a töb­biekhez képest. Népszerűségét a fűszeres ételek, főleg a curry iránti szenvedélyünknek köszönheti. Bár a leveleinek curry illata van, semmi köze nincs a curryporhoz vagy curryfához.

A szalmagyopár sűrű, ezüstös levélzetéről ismerszik meg, amelyet lándzsa alakú, molyhos levelek alkotnak, a kis sárga virágzatai pedig nyáron tűnnek fel. Felfelé törekvő, idővel széltében is terebélyesedik, elérve a hatvan centiméteres magasságot. Jó társítás a zsályával, külö­nösképpen a lila és szürke levelű mellé, látványos együttest alkotnak.

A H. italicum, a törpe H. italicum subsp. microphyllum, és a ‘Darlington’ fajta mind jó szegélynövények, mert jól tűrik a formálást és a konyhában is felhasználhatók.

  • Jó vízelvezetésű, semleges vagy lúgos talajra, és napos helyre van szüksége a fejlődéshez.
  • Fagytűrő évelő, csak a nagyon nedves tél veszélyes rá, mert akkor a töve elrohadhat.
  • Vágjuk vissza virágzás után; az egészséges növekmény és jó for­ma miatt hagyjuk meg 5-7 cm hosszúra a friss hajtásokat.
  • A teljes visszavágásba belepusz­tulhat a tő. Tavasszal hajtásdugványokról szaporítható, ősszel pedig félfás dugványokról.
  • Téli védelemre van szüksége, ha a hőmérséklet -10°C alá esik.

Konyha

A szalmagyopárt a mediterrán húsokhoz, halhoz és zöldsé­gekhez szokás kínálni. A fiatal leveles hajtásokat főzés közben kell hozzáadni az ételhez, hogy az ízét átadja, tálalás előtt pe­dig érdemes eltávolítani. Ad­junk néhány levelet vagy hajtást a zöldségekhez, rizshez, ma­jonézhez, tejszínes tojáshoz és a krémsajtokhoz. A levelek illa­ta erősebb az ízüknél – gyantás, keserű aromájuk van, hason­ló a zsályához vagy az ürömhöz -, ami korlátozza a használatu­kat főzéskor.

Gyógyászat

A növénynek gyulladáscsökken­tő, gombaölő, összehúzó és an­tiszeptikus tulajdonságai van­nak. A virágaiból kinyert olajat a gyógyászatban az égések, re­pedezett kezek és a sportsérü­lések kezelésére használják.

Kozmetika

A sárga virágoknak erős illa­tuk van, és felhasználhatóak potpourriban és szárított csok­rokban. A virágokból nyert ola­ja parfümökben illatfixálóként használatos.

Háztartás

Néhány kertész jelezte, hogy a szalmagyopárbokor a kertben hatékony természetes macskaűző lehet. A macskák nem szeretik a növényt az il­lata miatt; és a növény textúrája is irritálja őket, ha nekidörgölődznek. Szórjunk növénydarabkákat oda, ahonnan távol akarjuk őket tartani. Ugyanebből a célból készíthetünk forrázatot is a növényből, és keverjünk hozzá más, hasonló tulajdonságokkal rendelkező növényeket, mint pél­dául citromfüvet.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.