Gyógynövények

Fehér üröm, hatóanyagai, gyógyászatai alkamazása, mellékhatásai

Fehér üröm (Artemisia absinthium) története, alkalmazott drogjai

A fehér üröm és egyéb üröm fajok, köztük a fekete üröm, az A. vulgáris levelei és virágzó hajtásai tradicionálisan használt amara aromatikumok. A fehér üröm gyomorkeserűk, vermu­tok alapanyaga, azonban ürmösbor előállítására legelterjedtebben az A. ponticát használ­ják1. A keserű röviditalok és az ürmösborok készítésénél a drogból szeszes kivonat készül, amelynek legjellegzetesebb összetevői a keserűanyagok.

Az abszintot szintén üröm fajokból állítják elő, de mivel nem a növény kivonatát, hanem illóolaját tartalmazza, nem keserű ízű (a keserű ízt adó vegyületek ugyanis nem illékonyak, ezért nem találhatóak meg a desztillálással előállított olajban). Az abszint a 19-20. század fordulójának kedvelt itala volt, amelyet az abszintizmusként ismert tü­netegyüttes (görcsök, beszéd- és alvászavar, mentális retardáció, hallucinációk) leírása után tiltottak be Európában. A toxikus tünetek feltehetőleg az ital tujontartalma miatt alakultak ki. A jelenleg kereskedelmi forgalomban lévő abszintoknak maximálták a tujon-koncentrációját, de az interneten és illegális csatornákon keresztül beszerezhető „abszint-esszenciák” toxikus mennyiségű tujont tartalmazhatnak.

Az Artemisia absinthium L. (Asteraceae) Magyarországon vadon is előforduló, 50-150 cm magas évelő növény. A Ph. Hg. VIII.-ban a fehér ürörn leveles vagy virágos hajtása (Ab-sinthii herba) hivatalos, amelynek keserűértéke legalább 10000. A drognak erős, aromás szaga, fűszeres, keserű íze van, illóolaj-tartalma legalább 2 ml/kg.

1 Ismert fűszerünk, a tárkony is az Artemisia nemzetségbe tartozó növény (A. dracunculus).

Jellemző vegyületek, hatóanyagok

Keserűanyagai szeszkviterpén-szerkezetűek, fő komponense az artabszin (0,1%), vala­mint ennek dimerje, az abszmtin (0,2-0,3%). Kemotípustól függően a növény illóolaja (0,2-1,5%) eltérő összetételű lehet. Az olaj – toxikológiai szempontból is – jelentős komponensei az α- és a β-tujon. Az illóolaj kék színét (és részben az illóolajat tartalmazó italok zöldes színét) a kamazulén adja.

Farmakológia, gyógyászati alkalmazás

Hagyományos alkalmazás

A fehér üröm tradicionálisan alkalmazott, bevált szer emésztési panaszok enyhítésében: étvágyjavítóként, epebántalmak és emésztési zavarok kezelésére használják. A népi gyó­gyászatban belsőleg ezen kívül menstruációs zavarok, vérszegénység, külsőleg nehezen gyógyuló sebek kezelésére használták.

Preklinikai vizsgálatok

A drog emésztésre kifejtett hatása főként keserűanyag-tartalmával, kis részben illóolaj­tartalmával magyarázható. A fehér ürömmel vagy a benne található keserűanyagokkal nem végeztek modern preklinikai vizsgálatokat, de a keserűanyagokkal kapcsolatos ismeretek alapján értelmezhető és bizonyítottnak tekinthető a drog hatása. A keserű ízérzés a száj­nyálkahártya ízérző receptoraiból induló, a nervus vagus által közvetített reflexszel javítja az étvágyat és az emésztőnedvek elválasztásának fokozásával az emésztést is elősegíti.

Humán bizonyítékok

Az üröm gyógyászati alkalmazása a drog tradicionális alkalmazásán és a keserűanyagokkal kapcsolatos farmakológiai ismereteken alapul. A hatásosságot igazoló klinikai vizsgála­tok hiányosak. Más keserűanyag-tartalmú szerekhez hasonlóan az üröm is bizonyosan gyomornedv-szekréciót fokozó, koleretikus hatású. A drog a vékonybélben fokozza az emésztőenzimek szekrécióját, amit humán vizsgálati adatok bizonyítanak.

Indikációk, adagolás

A fehér üröm étvágyfokozóként, diszpepsziás panaszok, epeelválasztási zavarok enyhíté­sére alkalmazható. Ajánlott adagja felnőtteknek I gramm levéldrogból készült tea, napon­ta legfeljebb háromszor fogyasztva.

Nemkívánatos hatások, ellenjavallatok, interakciók

A népi gyógyászatban a fehér üröm féregűzőként és abortívumként is elterjedt volt. A ha­tásért a növény illóolajának egyik toxikus komponense, az α-tujon felelős, ami azonban a vízzel készült kivonatokban csak kis mennyiségben található meg. A drog extrém nagy dó­zisának alkalmazása esetén kialakulhat a tujon konvulzív hatása. Enyhébb esetben hányás, zavartság, szédülés, fejfájás, hasi görcsök jelentkezhetnek. Terápiás dózis alkalmazásánál (a kis tujondózis miatt) káros hatásoktól nem kell tartani.

Az üröm négy hétnél hosszabb ideig tartó folyamatos alkalmazása ellenjavallt, valamint fogyasztása terhességben vagy szoptató anyáknak kontraindikált. Gyomor- vagy duode-nális fekély esetén nem javasolt. A növény alkalmazása előtt gondolni kell az Asteraceae-keresztallergia lehetőségére (más, ugyanebbe a családba tartozó növénnyel szembeni túl­érzékenység esetén nagyobb eséllyel jelentkezik allergiás reakció).

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.