Gyógynövények

Közönséges mandula, napraforgó összetevői, Nemkívánatos hatások, ellenjavallatok, interakciók

Közönséges mandula (Prunus dulcis) története, alkalmazott drogjai

A Prunus dulcis a Rosaceae családba tartozó, fehér vagy rózsaszín virágú fa, amely a mediter­rán országokban honos, de Iránban és az Egyesült Államokban is megtalálható. Mindkét vál­tozatának (Prunus dulcis var. dulcis (édes mandula), Prunus dulcis var. amara (keserű mandula) magja nagy mennyiségű olajat (50-60%) tartalmaz és egymástól mindössze egy cianogén glikozid, az amigdalin jelenlétében különbözik, amely csak a keserű típusban található meg.

A mandula néhány kultúrában igen megbecsült szerepet tölt be. A zsidóknál a remény és az éberség szimbóluma volt korai virágzása miatt, a kínaiaknál pedig a női szépség jelképe. Indiában úgy tartották, hogy serkenti az agyműködést. A keresztény szimbolizmus gyakran alkalmazta a mandulaágat festményeken, amint körülöleli a kis Jézust.

A mandula (Rosaceae) termése hosszúkás alakú, csonthéjas, a mag ovális, lapított, és vékony, redőzött hártya borítja, amely könnyen eltávolítható.

A natív mandulaolaj (Amygdalae oleum virginale Ph. Hg. VIII.) a keserű (Prunus dulcis (Miller) D. A. Webb. var. amara) és az édes mandula (Prunus dulcis (Miller) D. A. Webb. var. dulcis) érett magvaiból hideg sajtolással nyert sárga színű, tiszta folyadék. A finomí­tott mandulaolajat (Amygdalae oleum raffinatum Ph. Hg. VIII.) azonos módon nyerik, de további finomításnak vetik alá.

Jellemző vegyületek, hatóanyagok

Az olaj gazdag telítetlen zsírsavakban. Olajsavat (60-80%), linolsavat (20-30%), palmi-tinsavat (5-10%), sztearinsavat, linolénsavat és mirisztinsavat tartalmaz.

Farmakológia, gyógyászati alkalmazás

Hagyományos alkalmazás

A mandulaolajat tradicionálisan külsőleg bőrpuhítóként, különböző bőrpanaszok esetén alkalmazzák.

Preklinikai vizsgálatok

A gyógyászatban segédanyagként használják fel, preklinikai vizsgálatokat nem végeztek.

Humán bizonyítékok

A droggal nem végeztek humán vizsgálatokat.

Indikációk, adagolás

A mandulaolajat a gyógyszergyártásban oldószerként, olajos injekciók előállítására hasz­nálják. A kozmetikai iparban krémek, kenőcsök olajok előállítására alkalmazzák.

Nemkívánatos hatások, ellenjavallatok, interakciók

A keserű mandula magja cianogénglikozid-tartalma miatt toxikus lehet (gyermekek esetén 10 mag, felnőtteknél 60 mag halálos mérgezést okozhat). Az édes mandula esetén mérge­zési eset nem ismert, mivel a növény magja nagyon alacsony koncentrációban tartalmazza a mérgező vegyületeket.

Milyen alkotóelemekből áll?

A mandula 54%-a zsír, 20%-a fehérje, 10%-a szénhid­rát. A mandulaolaj igen gazdag telítetlen zsírsavakban. Emellett jelentős mennyiségben tartalmaz E-vitamint, amely antioxidánsként védi a zsírsavakat az avasodástól, s óvja sejtmembránjainkat is. Figyelemre méltó még az anyagcsere-folyamatokat segítő B2-vitamin-tartalma, emellett jelentős mennyiségben tartalmaz káliumot, kal­ciumot és magnéziumot.

Egészségünkre gyakorolt hatása: A mandulának minden egyes grammja ha­tékonyan védi a szívet. Olaja pedig – akár külsőleg, akár belsőleg alkalmazzuk – fris­sen és fiatalon tartja bőrünket.

Egészséges élvezet

Lehetőség szerint ne vásároljunk őrölt man­dulát, mert a helytelenül tárolt mandulában rákkeltő aflatoxin nevű mérget tartalmazó penészgombák üthetik fel a fejüket. Ha nem szeretjük belső héjával fogyasztani a mandulát, egy pillanatra forró vízbe márt­va könnyen lehúzhatjuk barna, belső héját. A keserű mandulának csak az olaját hasz­nálják fel likőrök és sütemények ízesítésé­hez. A keserű mandula többféle mérgező anyagot, többek között ciánt tartalmaz, amelyet azonban az étkezési célra szolgáló olajból kivonnak.

Egészségtani jelentősége

A mandulában található telítetlen zsírsavak hozzájárul­hatnak a koleszterinszint csökkentéséhez, de csökkentik a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát, s ennek révén a szív- és érrendszeri megbetegedések, a szélütés, valamint a vesebetegségek elkerülését.

Közönséges napraforgó (Helianthus annuus) történet, alkalmazott drogjai

A Helianthus annuus C. (Asteraceae) Észak-Amerikában honos, Európába a spanyol fel­fedezők által áthozott növény. Hazánkban a 18. századtól ismert. Az 1-2 m magasra növő, tányérszerű fészekvirágzatú növényt magja miatt ipari növényként nagy területen termesztik.

A finomított napraforgóolaj (Helianthi annui oleum raffinatum Ph. Hg. VIII.) a nap­raforgó magvaiból mechanikus sajtolással vagy kivonással nyert, finomított zsírosolaj.

Jellemző vegyületek, hatóanyagok

A mag zsírosolaj-tartalma körülbelül 3 5-50%. A napraforgóolaj trigliceridjeit felépítő fő zsírsav a linolsav (48-74%) ill. az olajsav (14-40%), kisebb mennyiségben a palmitmsav és a sztearinsav.

Farmakológia, gyógyászati alkalmazás

Hagyományos alkalmazás

A napraforgóolajat a népi gyógyászatban hashajtóként, külsőleg nehezen gyógyuló sebek és pikkelysömör kezelésére használták.

Preklinikai vizsgálatok

A napraforgóolajjal nem végeztek preklinikai vizsgálatokat.

Humán bizonyítékok

Az olajjal nem végeztek humán vizsgálatokat.

Indikációk, adagolás

A napraforgóolajat a gyógyászatban kenőcsök, lemosó olajok és olajos injekciók alapanya­gaként hasznosítják. Magas telítetlenzsírsav-tartalma miatt értékes tápanyag.

Nemkívánatos hatások, ellenjavallatok, interakciók

Nemkívánatos hatások nem ismertek.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.