Gyógynövények

Nagyvirágú (mirigyes) pereszlén termesztése, gyógyászatai használata

Nagyvirágú (mirigyes) pereszlén története, általános ismertetője

A pereszlények az ajakosvirágúak családjába tartoznak. Európa és Közép-Ázsia pusztaságain és cserjéseiben találhatóak. A rendszertani név a görög kalaminthe szóból ered, ami azt jelenti, hogy „szép menta”.

Ez a legendás növény Orpheus egyik versében is megjelenik, amikor elmesélik, hogy egykor fa volt, de miután a Földanyát megsértette, büntetésből a mai alakjává változtatta át. ír hagyományok szerint a tizennyolcadik században fogamzásgátlásra és a halott magzatok elhajtására használták. Úgy hitték, terhes­ségmegszakító tulajdonságai vannak, és hogy a csombormentához hasonló hatóanyagokat tartalmaz. A pereszlény gyakori volt a középkori gyógyászatban, de ma már kevés­bé használatos.

A zöld, mentaszerű leve­leket júliusban szedjük le, szárítsuk és tároljuk. Összemorzsoláskor kámforsze­rű illatot árasztanak.

  • Mindkettő faj évelő és -5 °C-ig fagy tűrő.
  • Szép kerti növény, rózsaszín, cső alakú virágokkal.
  • A mirigyes pereszlénynek sok­kal kisebb, fehér virága van.
  • Nyár közepétől kora őszig vi­rágoznak.
  • A jó vízelvezetésű talajt ked­velik alacsony tápanyagtarta­lommal.
  • Virágzás után vágjuk vissza, hogy elősegítsük az új hajtások növekedését és a második virág­zást. Magokkal, dugványokkal és tőosztással szaporítható.

Gyógyászat

A pereszlény izzasztó, köptető, lázcsillapító és emésztést elősegítő tulajdonságokkal bír. A leveleiből készített tea jó az emésztési prob­lémák kezelésére, főként a kólika ellen.  Csillapítja az idegi feszültséget, és jó ha­tással van a depresszióra, főleg a mirigyes pereszlény. A friss levelekből zúzódásokra készít­hetünk borogatást.

Konyha

A mirigyes pereszlény Tosca­nában igen közkedvelt (ahol nepitella és mentuccia néven is­merik) az oregánó alakú leve­leiért, és kakukkfüves-mentás ízéért. A toszkán konyhá­ban kiegészítőként használják a vargányához, nyúlhoz és a hí­res ribollitaleveshez. A vadhú­sok ízesítésére is kiváló. Adjunk ágakat az olívához, és forrás­ban levő vízbe friss articsóká­hoz. Remekül lehet vele fűsze­rezni cukkinit, padlizsánt és olívaolajban elkészített para­dicsomot.

Figyelmeztetés

Terhesség esetén nem szabad fogyasztani, mert túlzott adagja vetéléshez vezethet.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.