Gyógynövények

Erdei szamóca hatóanyaga, termeszése, egészségügyi felhasználása

Erdei szamóca története, általános ismertetése

A szamóca a rózsafélék családjába tartozik, és a kicsi, fehér virágok valóban egy-egy apró rózsára emlékeztetnek. A szamóca különböző elnevezéseinek eredetére számos magyarázat létezik. Néhány a növe­kedésére utal: a szamóca „szóródik” vagy terjed a földön – az angol neve strawberry, ami a strew, magyarul „szór, terjed” jelentésű igéből ered, vagy a népies elnevezéséből, a strayberryből, ami szintén erre utal.

Az erdei szamócát rendszerint erdőkben és cserjések alatt találhat­juk meg Európa hűvösebb országaiban, mint például Svédország, Fran­ciaország és Nagy-Britannia; más rokon fajai Észak-Amerikában is előfordulnak, mint a F. virginiana, ami Kanadában őshonos, és Észak-Amerikában a legelterjedtebb. Az amerikai őslakosok különböző válto­zatait használták a gyógyászatban.

Legkorábbi leírása az akkor stroeberie néven említett növénynek a szászok 10. századi növénylistáján található. 1300-ra már kertekben is termesztették. 1573-ban az angol költő, Thomas Tusser az erdei sza­mócát a Jó földművelés ötszáz pontja című könyvében a következőképpen említi: „Asszony, a kertbe, és ültess nekem egy ágyassal a legjobb sza­mócából, ami kapható, ilyen külföldön nő, és az erdőben tüskék között, ha jól választod ki és szeded le, biztos, hogy kiváló lesz.” A 17. század­ban az utcai árusok, főként nők „Érett szamóca!” felkiáltásokkal próbál­ták eladni árujukat.

  • A szamóca könnyen terjed in­dákkal, amelyek szárcsomó­ikon legyökereznek. A ta­vasztól őszig tartó növekedé­si időszakban ezeket le lehet vágni a növényekről és külön cserépbe ültetni.
  • A terjeszkedő növény akkor a legszebb, ha hagyjuk, hogy maga terjedjen.
  • A szamóca kedveli a bab, a sa­láta és a spenót társaságát, de a káposztafélék közelében nem érzi jól magát.
  • A terméseket érett állapotban gyűjtjük, a leveleket szárítás céljából pedig kora nyáron.

Konyha

Az erdei szamóca jóval kisebb és édesebb a kertben termesztett rokonánál. Mindkettőből készíthető lek­vár, befőtt, üdítőital és szirup. Gyakran használják torták és lepények díszítésére. Aszalva pedig müzli­be vagy zabpehelybe rakjuk.

Kozmetika

A levelek főzete érösszehúzó hatású; használjuk frissítőnek zsíros bőrre. Az összetört gyümölcs eny­híti az égést, és világosítja a bőrt. A szamócavelő és szódabikarbóna keveréke (a benne található alma­savnak köszönhetően) fogfehérítésre is alkalmas.

Figyelmeztetés

Ha valaki aszpirin allergiától szenved, feltehető, hogy szá­mos gyümölcsre és zöldség­re is allergiás, beleértve a sza­mócát is, ahogy sok kozmeti­kumra és gyógyszerre is. Ezért a bennük található szalicilátok a felelősek.

Gyógyászat

A szamóca antibakteriális, antioxidáns, vírusölő, összehúzó, emésztést segítő, vizelethajtó és hashajtó hatású. A gyümölcs vas- és C-vitamin­tartalma miatt jó a vérszegénység és kimerültség kezelésére, hatásos fertőzések ellen, és csökkenti a koleszterinszintet. Tisztító hatású, így alkalmas a köszvény, a reuma, az ízületi fájdalmak, az ízületi gyulladás és a vesekő kezelésére. A benne található folsav segíti a várandósságra való készülést, és az első három hónapot. A levelekből készített tea fokozza a máj működését, és enyhíti a vérhast.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.