Gyógynövények

Pongyola pitypang, megoldás étvágytalanság ellen

Pongyola pitypang (Taraxacum officinaie) története, alkalmazott drogjai

A pongyola pitypang vagy gyermekláncfű (Asteraceae) Közép-, Kelet- és Dél-Európában és hazánkban is tömegesen előforduló, közismert növény. Könnyű felismerni jellegzetes, kacúros, tőrózsát alkotó leveleiről, aranysárga fészekvirágzatáról vagy bóbitás kaszatter­méséről. Függőleges gyökértörzsc karós gyökérben folytatódik.

A gyermekláncfű a francia konyha kedvelt salátanövénye; tavaszi, zsenge leveleit és a virágbimbóit fogyasztják. A megpörkölt gyökérből pótkávé készíthető, ezért népiesen ci­kóriának is nevezik. A gyermekláncfüvet már az ókorban is használták a gyógyászatban; Avicennától eredeztethető a Taraxacum elnevezés. Gyökerének vagy herbájának főzete a népi gyógyászatban „vese- és májbajok” gyógyszere volt, továbbá keserű tinktúrák készí­tésére is használták.

Gyógyszerként először egy 659-ből származó kínai feljegyzésben említik, bár Plinius valószínűleg már korábban is támogatta a használatát. Arab tudósok is
magasztalták erényeit a tizenegyedik században, és a tizenötödik századtól európai orvosi szövegek is említik.

A tizenharmadik században a walesi myddfai füves emberek a gyermekláncfüvet sárgaság kezelésére használták.
A Szignatúratan szerint a gyermekláncfű virágának sárga színe ezt a célt szolgálja. A növény tejszerű nedve állítólag „megszünteti a szemölcsöt”, és a fiatal állatokat is ezzel táplálták.
Az egyik angol neve, wet-the-bed (nedves ágy), francia ulpissenlit a növény vízhajtó tulajdonságaira utal.

Az a hagyomány, hogy a pitypang terméseinek elfújásából megmondják az időt, megjelenik egy másik angol elnevezésben is: fairydocks („tündér óra”). A virágoknak is van időjárásjelző tulajdonsága: jó időben teljesen kinyílnak, és ha alacsonyabb lesz a légnyomás, vagy eső közeledik, akkor összecsukódnak.

  • A fagyveszélyes időszak vége előtt négy-hat héttel a szabadföldbe vessük el a magvakat.
  • Amikor a magoncok megjelennek, körülbelül 15-20 cm-re ritkítsuk ki őket.
  • Ezt a fagytűrő évelőt egynyári növényként is nevelhetjük, hogy édesebb leveleket nyerjünk.
  • Mélyre hatoló főgyökere van, és könnyen elszórja magjait. Ne­héz teljesen kiirtani, ha egyszer megtelepedett.

A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben a Taraxacum officináié Weber et Wiggers két drogja hivatalos: a növény szárított gyökere (Taraxaci officinalis radix), valamint szárított hajtá­sának és gyökerének keveréke, aprítva vagy egészben (Taraxaci officinalis herba cum radice). Gyökerét októberben, novemberben, a teljes növényt tavasztól augusztusig gyűjtik.

Gyökere karószerű, 10-20 cm hosszú, 1-3 cm vastag, hosszában ráncos. Színe kívül szürkésbarna, belül fehér. Levelei tőrózsában állnak, 10-30 cm hosszúak, lándzsa kerületűek, öblösen, egyenlőtlenül fogazottak, a fogak lefelé görbülök. A főerek mentén ibolyás színűek. Virágai 10-30 cm hosszú, levéltelen, belül üreges tőkocsányon egyenként állnak. Egymás után bontja sárga színű nyelves virágait. Április-májusban nyílik. Őszi másodvirágzása is ismert. Termése kaszat, a felszíne bibircses, csúcsán hosszú száron fehér szőrökből álló repítőkészüléket visel. Szél által terjed a magja. A növény gyökerét tavasszal vagy ősszel gyűjtik a levelekkel együtt.
Pongyola pitypang

Gyógyászat

A gyermekláncfű vízhajtó, has­hajtó és emésztést elősegítő hatású, és káliumban gazdag. Serkenti a vesét és a májat. A virágok mézes kivonata eny­híti a köhögést. A tejnedv eltün­teti a szemölcsöt.

Konyha

A vitaminban gazdag fiatal le­velek salátában jók szalonná­val és csirkével. A gyökereket pótkávénak meg lehet pörköl­ni, és a virágokból bort lehet készíteni.

Társnövény

A gyermekláncfű jótékony ha­tású gyümölcsösökben, mert etilént bocsát ki, mely elősegí­ti a gyümölcskötődést és gyor­sítja az érést. A gyökerek pedig vonzzák a földigilisztát.

Jellemző vegyületek, hatóanyagok

Bár a pitypang kémiai szempontból alaposan vizsgált növény, a bizonyítottan hatáshor­dozó komponensek azonosítása még várat magára. A növény levelének jellemző, keserű ízű szeszkviterpénjei a taraxinsav és a 116,13-dihidrotaraxinsav glikozidjai. Triterpének (B-amirin, taraxol és taraxerol), fitoszterinek (szitoszterin, stigmaszterin és taraxaszte-rol)és különféle fenolos vegyületek (klorogénsav, kávésav, cikóriasav, flavonoid-glikozi-dok) is találhatók benne. A levél jelentős mennyiségű káliumot (30-47 mg/g), és számos nyomelemet (réz, vas, mangán, cink, króm, szilícium), cukrokat (fruktóz, glükóz, szacha­róz), vitaminokat (A vitamin 14000 NE/100g) és inulint tartalmaz.

A gyökérdrog terpenoidjai és fenolos vegyületei részben megegyeznek a levél tarta­lomanyagaival. Szeszkviterpénekben gazdagabb, mint a levél, viszont flavonoidokat nem tartalmaz. A gyökérben emellett frukto-poliszacharidok (inulin) és oligofruktánok hal­mozódnak tel, az inulintartalom ősszel akár a 40%-ot is elérheti.

Farmakológia, gyógyászati alkalmazás

Hagyományos alkalmazás

A pitypangdrogokat Európa-szerte enyhe húgyúti panaszok esetén vizelethajtásra, epe­hajtásra, emésztés javítására, átmeneti étvágytalanság kezelésére és cukorbetegségben is alkalmazták.

Preklinikai vizsgálatok

A pitypanglevél- és gyökér diuretikus hatása – amelyet részben a növény magas kálium­tartalmának tulajdonítanak – kísérletesen igazolt. Fokozza a nátriumürítést, de nem vezet jelentős káliumvesztéshez. Patkányokon kimutatták, hogy a levél vizes kivonatának erősebb diuretikus hatása van, mint a gyökérnek; a hatás 8 g/ttkg adagolásnál 80 mg/ttkg turoszemid hatásával összemérhető.

A növényben található keserűanyagok (szeszkviterpén-glikozidok, egyes triterpének és fenolos anyagok) reflexesen fokozzák a nyál- és a gyomorsavtermelést, étvágyfokozó hatá­sa ezzel magyarázható. A levél főzete fokozza az epetermelést is, a koleretikus hatást mind patkányokon, mind kutyákon végzett vizsgálatokkal bebizonyították. Intraduodenális be­vitel esetén a levél kivonata patkányokon 40%-kal megnövelte a szekretált epemennyisé­get. A pitypanggyökér oligofruktánjai prebiotikus tulajdonsággal bírnak, in vilro vizsgálva több Rifidobaclcrium törzs növekedését segítették.

Gyermekláncfűvel (teljes növény) táplált normoglikémiás nyulak vércukorszintje szig­nifikánsan csökkent a kezelés során. In vitro vizsgálva a levél vizes kivonata mérsékelt (20-45%) α-amiláz- és α-glikozidáz-gátló aktivitást mutatott, alkoholos kivonata pedig a β-sejtek inzulintermclését fokozta. A vércukorcsökkentő hatást azzal is magyarázzák, hogy a klorogénsav gátolja a szénhidrátok felszívódását a bélben.

A pitypanglevél alkoholos kivonata gyulladáscsökkentő hatást mutatott különféle állatkísérletes modellekben, a hatás részben a ciklooxigenáz-2 enzim és a nitrogén-oxid-termelés gátlásán, valamint a szuperoxid-diszmutáz-, az LTB4-, IL-6 és TNFα aktivitás csökkentésén keresztül jön létre. A teljes növényből készített kivonatok esetén antiaterogén hatást igazoltak, amelyben mind a gyulladáscsökkentés, mind a lipidprofil kedvező befolyásolása szerepet játszik. A növény különböző szervcinek antioxidáns ha­tása szintén bizonyított, a legjelentősebb sejtmembránvédő hatást a levélkivonat esetén ligvelték meg.

A teljes növény vizes kivonatát szén-tetrakloriddal, valamint D-galaktózaminnal ki­váltott akut májgyulladásban vizsgálták, és protektív hatását igazolták (csökkentette a szérum alanin- és aszpartát aminotranszferáz aktivitás).

A gyermekláncfű gyökerének etanolos kivonata in vitro dózisfüggő módon gátolta az ADP-indukálta humán trombocita aggregációt.

Humán bizonyítékok

A gyermekláncfű hatásosságának igazolására klinikai vizsgálatokat nem végeztek.

Indikációk, adagolás

Pitypangdrogot tartalmazó készítményeket enyhe húgyúti panaszok esetén lehet alkal­mazni vizelethajtásra a tünetek csökkenéséig, de legfeljebb 2 hétig. Fogyasztásuk alatt fo­kozott folyadékbevitel szükséges, ezért célszerű teaként alkalmazni. Adagja 4-10 gramm levéldrogból készített tea, naponta 3-szor, vagy ennek megfelelő kivonat. Gyökereket tar­talmazó drog (Taraxaci officinalis herba cum radice) adagja napi 750-4000 mg több részletben.

Étvágytalansággal vagy epeelválasztás zavarával járó enyhébb diszpepsziás panaszok ke­zelésére csak a gyökereket is tartalmazó drog javallt. Napi 750-4000 mg drogból készí­tendő tea, de a növény présnedve is alkalmazható, 10- 15 ml naponta 3-szor.

Terápiás indikációk

Alkalmazását az ESCOP- és E-Monográfia egyaránt tárgyalja. Gyógytea és gyógy­növény-tartalmú készítmények formájában alkalmazzák elsősorban epehólyag- és máj- bántalmak ellen. Vízhajtó hatása is igazolt. Számos teakeveréknek alkotórésze. Teaként fogyasztva leveléből 4-10 g, gyökeréből 3-4 g drog az ajánlott dózis, napi három al­kalommal fogyasztható. Terhesség és szoptatás során használata csak orvosi felügyelet mellett ajánlott, interakciója más gyógyszerekkel nem ismert. A növény tejnedve ritkán allergiás bőrreakciót okozhat, fogyasztása esetén mellékhatásként gyomorfájdalom és savtúltengés lehetséges. Máj- és epebetegségek esetén ellenjavallott az alkalmazása. Többek között a Gallexier gyógykeserű alapanyaga.

Nemkívánatos hatások, ellenjavallatok, interakciók

Bármely pitypangdrog alkalmazása során felléphet allergiás reakció; a kcresztallergia es­hetősége miatt fészekvirágzatú növények (pl. parlagfű) anyagaival szembeni érzékenység esetén ellenjavalltak. Hiperkalémia kialakulásának veszélye miatt szív- vagy vescelégtclen-ségben szenvedők, és a humán tapasztalatok hiánya miatt 12 év alatti gyermekek számá­ra nem ajánlott a fogyasztásuk. Orvosi konzultációra van szükség, ha láz, vizelési zavar, görcs lép fel vagy véres vizeletet észlel a beteg. Várandósok és szoptató anyák számára a pitypangdrogok biztonságossága nem bizonyított, ezért alkalmazásuk nem ajánlott. In­terakció, túladagolási eset nem ismert.

Mellékhatásként gyomorégés is jelentkezhet. A drog az epevezeték vagy a béltraktus elzáródása és peptikus fekély esetén, valamint akut epehólyag-gyulladásban ellenjavallt.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.