Gyógynövények

Tavaszi kankalin, a nyákoldó gyógynövény

Tavaszi kankalinA tavaszi vagy orvosi kankalin a kankalinfélék (Primulaceae) családjába tartozó, Közép-Európában honos, kb. 30 cm magas évelő növény. Hazánkban füves erdőszéleken, dombvidéki lombos erdők, bükkösök aljnövényzetében él. Az Alföldön ritka, főleg a Dunántúlon és az Északi-­középhegységben fordul elő tömegesen. A leg­ismertebb vadvirágaink egyike.

Gyökérzete 7-8 cm hosszú gyökértörzsből és az abból eredő gyökerekből áll. A gyökértörzs vörösesbarna felszínén látszódnak az előző évek tőkocsányhegei. A támasztógyökerek 1-2 mm vastagok, világosbarna vagy halványsárga színűek. Levelei tőállóak, ráncosak, 10-20 cm hosszúak, nyélben keskenyedők, tojásdadok, csúcsuk tompa, szélük enyhén csipkézett. A levélfonák ezüstös, gyakran molyhos. A fiatal levelek a fő ér mentén hátrakunkorodnak. Virágai halványsárgák, a 10-30 cm hosszú, levéltelen tőkocsány csúcsán ülnek. Bókolok, harang alakúak, a csészéjük kissé felfúvódott. A szirmok ötcimpájúak, összeforrtak, durván fogazottak. A virágalap sárgásvörös, foltos. Érdekessége, hogy a virágon belül különböző hosszúságú bibék vannak azért, hogy az önporzást megakadályozza. Április-májusban virágzik.Termése toktermés, a csésze belsejében képződik. A növény gyökerét és virágait gyűjtik márciustól májusig. A virágokat csésze nélkül szedik. Minden kankalinfaj virágának leszedése tilos! A gyökér jellegzetes szagú, csípős ízű. A virágdrog illata a mézhez hasonló. Gyö­kérdrogja a magyar gyógyszerkönyvben is szerepel.
Tavaszi kankalin

Kémiai alkotórészek a virágban:

flavonoidok, szaponinok, kevés illóolaj, karotinoidok.

A gyökérben:

kevés cseranyag, szaponinok, cukrok, keserűanyagok.

Hatás:

a virág és a gyökér is köptető, nyákoldó, izzasztó.

Alkalmazása:

A gyö­keret főzet formájában krónikus bronchitis, illetve a felső légutak gyulladásos, hurutos megbetegedé­sekor fogyasztják. 1 kávéskanál porított gyökeret 150 ml vízben 5 percig főzünk, majd szűrés után 2-3 óránként l-l csészével langyosan megisszuk. A letapadt váladék fellazul, könnyen kiköhöghetővé válik. A virágból készült teát csak forrázni kell, 1 teáskanál virágot 150 ml vízzel kell leforrázni, majd 10 perc állás után leszűrni. Napjában több­ször fogyaszthatjuk felső légúti hurutok, illetve reu­ma, köszvény esetén is.

Külsőleg mindkét kivo­natot reuma, köszvény ellen bedörzsölőszerként is használják. Virágaival ételeinket is díszíthetjük. A népi gyógyászat idegnyugtató teakeverékekben használta. A múltban varázserejű növénynek tar­tották, amely megtalálja az elrejtett kincseket.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.