Hátfájás

Milyen szakeberekhez fordulhatunk hátfájásunkkal?

Zavarba ejtően sokféle terápia létezik, amelye­ket ki lehet próbálni. Van, ami a társadalombiz­tosítás keretében is hozzáférhető, de olvasóm kérhet segítséget a magánszférából is. Kérdezze meg kezelőorvosát, hogy kaphat-e beutalót. Akár beutalóval fordul valakihez, akár beuta­ló nélkül, bölcsen teszi, ha rákérdez a minősítésére és a képzettségére.

Ne aggódjon, hogy meg­sért valakit: ha a terapeuta egy bejegyzett szervezethez tartozik, nyugodtan válaszol az ön kérdésére. Ne feledje, ön gyógyíttatja velük a há­tát, tehát érdekében áll ismernie a képesítésüket.

Forduljunk szakemberhez!

Forduljon kezelőorvosához, mert valószínűleg ez a legjobb kiindulópont a di­agnózishoz és a kezeléshez.

Fizikoterápia

Kezelőorvosa beajánlhatja önt egy fizikoterapeutához vagy egy fizikoterápiás osztályra. A társa­dalombiztosítás mindig is fizette a fizikoterápiát, a fizikoterapeuták szakterülete felöleli a hátfájás kezelését.

A fizikoterápia az a tudomány, amely külön­böző fizikai módszerekkel segít változatos testi panaszokkal küzdő embereken. Masszázzsal eny­hítik az izomfájdalmakat, és segítik a különböző testrészek keringését. Használnak meleget, hide­get, elektromos áramot, ultrahangot, fénykeze­lést és hidroterápiát, és a páciens igényeihez al­kalmazkodó gyógytornát.

Végül pedig segítséget nyújthatnak a minden­napi munka elvégzésében, vagy bemutathatják, milyen módszerekkel láthatjuk el ezeket a fel­adatokat.

Gyógymasszázs

Ez valószínűleg kívül esik a társadalombiztosítás szféráján. A gyógymasszőr ki van képezve a felü­leti és a mélymasszázsra, ami nagyon jót tehet az izomproblémáknak. A gyógymasszőrök praxisa gyakran kiterjed a sport közben megsérült em­berekre, ízületek helyrerakásával nemigen fog­lalkoznak.

Hátgerincmasszázs

Ez is valószínűleg kívül esik a társadalombiztosí­tás szféráján, bár egyes általános orvosok szerző­déses viszonyban állnak hátgerincmasszőrökkel. A legtöbb hátgerincmasszőr rendelkezik chiropraktikai képesítéssel, így a chiropraktika doktora címet használják. Ez nem jelent orvosi képesítést, külön ágazathoz tartozik, de teljesen törvényes dolog. A hátgerincmasszőrök az Általános Chriropraktikai Szövetség hatáskörébe tartoznak, és 1994 óta csak a bejegyzett tagok használhatják törvényesen a „hátgerincmasszőr” címét.

A chiropraktika olyan szakma, amely a külön­böző testrészek – elsősorban a hátgerinc – ízüle­tei, inai, ínszalagjai, idegei panaszainak diag­nosztizálására és kezelésére szakosodik. A hátge­rincmasszőrök általában röntgenfelvételt is ké­szítenek, mielőtt elkezdenék a kezelést.

A kezelés célja az ízületek működésének javí­tása, a fájdalom és az izomgörcsök csökkentése. A hátgerincmasszőrök gyakran alkalmaznak gyors lökéseket és közvetlen nyomást a csigolyák helyreillesztésére. Ez idézi elő azokat a kattogó-recsegő hangokat, amelyeket a hátgerincmasszázshoz társítanak.

Csontmasszázs

Ez is valószínűleg kívül esik a társadalombiztosí­tás szféráján, bár ezt is beszélje meg a kezelőorvosával. A hátgerincmasszőrökhöz ha­sonlóan a csontmasszőröknek is megvan a saját szakmai szervezetük, az Általános Csontmasszőr Szövetség, és csak a regisztrált tagok folytathat­nak törvényes tevékenységet.

A csontmasszázs a betegségek széles skáláját diagnosztizálja és kezeli. Munkájának tárgya a test felépítése és funkciói, alapelve, hogy az egyén jó közérzete a csontok, az izmok, az inak és a kötőszövetek zökkenőmentes együttműködé­sétől függ. A csontmasszőrök a hátgerincmasszőröknél ritkábban használnak röntgenfelvételt, a masszázsban szerepel a végtagok mozgatása. A csontmasszázs és a hátgerincmasszázs két­ségtelenül hasonlítanak, de mindkettőnek önál­ló filozófiája van. Lényeg, hogy törvényesen en­gedélyezett mind a kettő.

Ortopédia

Az ortopédia az orvostudomány egyik ága, amely az izom- és csontrendszer műtétre nem szoruló elváltozásait kezeli változatos módszerekkel, például akupunktúrával, az ízületekbe adott ér­zéstelenítő- vagy szteroidinjekciókkal, és más korszerű eljárásokkal. Az ortopédiai kezelés va­lószínű velejárói a röntgen és a különböző szkennelések.

Az ortopédspecialisták egyben fizikoterapeuták is, amennyiben az ortopéd szakorvos címet használják, orvosi diplomával rendelkeznek, és posztgraduális képzésben vettek részt.

Oszteomiológia

Oszteomiológia a neve annak a kombinált gyógy­módnak, amely életvezetési és táplálkozási ta­nácsadással kiegészített masszázstechnikákkal kezeli az idegek, a csontozat és az izmok problé­máit. Az oszteomiológusok orvosi diplomával és posztgraduális képzéssel rendelkező szakembe­rek, általában tagjai az Oszteomiológusok Szö­vetségének.

Egyéb terápiák

Másfajta terápiákkal is lehet segíteni a hátfájá­son, pl. a Bowen-technikával, a Rolfing-techni­kával, és a Dorn-módszerrel. Nekem nincsenek ezekkel kapcsolatban személyes tapasztalataim, tehát ha olvasóm ki szeretné próbálni őket, java­solom, forduljon az illetékes testületekhez.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.