Házi gyógymódok

A végbélnyílás berepedése: 14 fájdalomenyhítő praktika

A végbélnyílás berepedése és az aranyér tünetei között csak látszólagos a hasonlóság. Az aranyér ugyanis a végbélnyílás környékén fellépő visszértá­gulat, míg a berepedéskor apró fekélyek és sebek keletkeznek, igaz, ugyanazon a testtájékon.  Ezek nagyon hasonlítanak a szájszöglet berepedéséhez, mondja dr. J. By­ron Gathright, a New Orleans-i Tulane Egyetem sebész professzora. Az elvál­tozások mindkét esetben a bőr és a nyálkahártya találkozásánál lépnek fel. A végbélnyílás sérülését a vastag, kemény széklet áthaladása okozza.

Jegyezzük meg! A végbélnyílás felsebesedése igen megkeserítheti az ember életét; az égő, szúró érzés mellett vérzés is előfordul. A szakemberek alábbi útmutatásai a meg­előzést és a tünetek enyhítését célozzák.

Orvosi segítség

Súlyosabb betegségre utaló tünetek

A végbélnyílás berepedése általában nem különösen veszélyes. Ha azonban a fekélyek nem gyógyulnak, akkor lehet, hogy rák áll a háttérben, húzza alá az orvosi diagnózis fontosságát dr. Lewis R. Townsend, a washingtoni Georgetown Egyetem szülész-nőgyógyásza.

Ha a repedések és a sebek nem múlnak el 4-8 héten belül, akkor fel­tétlenül ki kell vizsgálni a beteget; a nem gyógyuló sérülés ugyanis végbélrákra utalhat. Ha a széklet nyálkás, okvetlenül orvoshoz kell fordulni, mert a vég­bél környéki tályogok és kelések nagyon súlyos szövődményeket okoz­hatnak.

A kemény széklet rostos ételek és sok folyadék fo­gyasztásával megelőzhető

A végbélnyílás anatómiája valójában nem tűri az ilyen jellegű túlterhelést. A világ fejlettebb országaiban követett élet­mód egyik velejárója a rostszegény étrend és az ennek következtében kialakuló bélrenyheség; az emésztés végterméke pedig darabos, sziklakemény széklet, mely felsebzi, berepeszti a bélcsatorna legalsó szakaszát. Ráadásul, rosszabb esetben aranyeret is okoz.

A megoldás? A rostban gazdag táplálék és a sok folyadék, amelyek segítik a bélrendszer mozgását. A sok zöldség és gyümölcs, a teljes kiőrlésű lisztből készült pékáruk, továbbá napi 6-8 pohár víz, mind segít a megelőzésben, állít­ja dr. Gathright. Ha a széklet állaga újra lágy és képlékeny, a sebek és repedé­sek maguktól begyógyulnak.

Használjon vazelint!

A rostgazdag táplálék tartósan jó hatású, a végbélkörnyék vazelinos kezelése viszont azonnali enyhülést hoz. A kenő­csöt egy centiméter mélyen kell a végbélnyílásnál a végbél falára kenni, így a széklet könnyebben ürül és nem károsítja a szöveteket javasolja dr. Edmund Leff.

Tartsa szárazon a bőrét hintőporral!

Zuhanyozás vagy székelési követő mosakodás után hintse be a végbélnyílás környékét babahin­tőporral. Ez ugyanis szárazon tartja az inkriminált területet és megakadályoz­za annak kidörzsölődését, magyarázza el a kezelés lényegét dr. Marvin Schuster, aki a marylandi Baltimore-ban a Francis Scott Key egészségközpont főorvosa.

Figyeljen a hasmenésre is!

Furcsának tűnhet, de nemcsak a kemény széklet okozhat a végbélnyílás környékén sérülést, hanem a hasmenés is. A vizes széklet felpuhítja, felmarja a környéki szöveteket, kiütéseket okoz, ami hasonlít a csecsemők pelenka okozta bőrgyulladásához, mondja dr. Schuster.

El a kezekkel!

A végbélnyílás sebei viszketnek és vakaródzásra in­gerelnek. Ez azonban csak még nagyobb bajhoz vezet, mert a körmök felsértik a puha szöveteket és felszakítják a repedéseket, figyelmeztet dr. Lawder.

Adja le felesleges kilóit!

Minél testesebb valaki, annál többet izzad. a farpofák közé becsurgó veríték viszont lassítja a sebek gyógyulását.

Használjon gyógykenőcsöt!

A recept nélkül kapható, hidrokortizont tartalmazó készítmények csökkentik a kísérő gyulladást, tanácsolja dr. Gathright.

Próbáljon ki valamilyen vitaminos krémet is!

A recept nélkül kapható vitaminozott krémek ugyancsak jótékony hatásúak, hívja fel rájuk a figyelmet dr. Schuster.

Vegyen forró fürdőt!

A fürdőkád vagy egy gyógyfürdő meleg vi­ze nyugtatja, lazítja a végbélnyílás záróizmait, és oldja a berepedések okozta kényelmetlen érzést – ez dr. Leff jó tanácsa.

Kerülje a fűszeres ételeket!

Noha az ételek önmagukban nem okoznak berepedést, a csípős, fűszeres, ecetes fogások irritálhatják a béltrak­tust, ezért törölni kell ezeket a menüből, javasolja dr. Schuster.

Szerezzen be speciális ülőpárnát!

Dr. Lawder arra buz­dítja az érintetteket, hogy az ülés okozta kellemetlenségek elkerülése érdeké­ben használjanak a gyógyászati segédeszközöket áruló boltokban kapható, szi­vacsból készült vagy vízzel töltött kerek párnát.

Használjon puha WC-papírt!

A durva papír és a tói erős dörzsölés hátráltatja a gyógyulást. Ne garasoskodjon hát a beszerzésnél és bánjon kíméletesen a hátsójával. Kerülje a színezett és illatosított változatokat. a fes­ték- és illatanyagok irritálják a kisebesedett felületet, mondja dr. John O. Lawder. Jó megoldásnak tartja a WC-papír előzetes benedvesítését, így az nem sérti fel a kényes helyeket.

Válassza a legalkalmasabbat!

A végbéltájat korántsem a leg­drágább WC-papír simogatja igazán. a hidratáló folyadékkal átitatott higi-kendők jóval alkalmasabbak a célra és kevésbé dörzsölik fel az amúgy is meg­viselt szöveteket, szögezi le dr. Lawder.

Használja a bidét!

A száraz papír dörzshatása nem kellemes érzés, de megvan a megoldás. Az éppen a megfelelő helyre irányított vízsugár kivá­lóan helyettesíti a toalettpapírt, kivéve azt az egy-két lapot, amely a szárazra törléshez szükséges.

Dr. John A. Flatley, sebész Kansas Cityből, jónak tartja azt az egyre gyak­rabban alkalmazott megoldást is, hogy a WC mellé szerelt tussal székelés után a WC-kagyló felett lehet tisztálkodni. Ez a fürdőszoba-berendezési tárgy önma­gában ugyan nem gyógyít, de a kíméletes tisztítás eszközeként jó szívvel ajánl­ható mindenkinek, akit berepedt végbél vagy aranyér kínoz, állítja.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.