Ízület

A gyulladt ízület mozgatása

Álljunk ellen a karosszék csábításának!

A gyulladt ízület mozgatása önkínzásnak tűnhet. Amikor egy ízület fáj, egyetlen épeszű ember sem gondolná, hogy az úszás, a kerékpározás vagy a gyaloglás javíthat az állapotán. Pedig igen. Az inaktivitás az izom leépüléséhez vezet, ami fokozza az ízüle­tekre nehezedő terhelést – ez pedig még nagyobb fájdalmat okoz.

Az orvosok egészen a közelmúltig úgy vélték, hogy az artrózis az öregedés elkerülhetetlen velejárója, és a testmozgás a porc­kopás felgyorsításával csak még tovább rontja a helyzetet. A reumás ízületi gyulladásos betegeket illetően az orvosok úgy hitték, hogy az ízületeket rázó testedzés pusztán arra jó, hogy kiváltsa a gyulladást és a betegség fellobbanásait.

A mozgás gyógyító ereje. Óriásit tévedtek. Egyre több tu­dományos adat bizonyítja, hogy a mértékletes mozgás nem ká­rosítja az ízületeket, és nem fokozza az ízületi gyulladásos fáj­dalmat. Sőt, a rendszeres testedzés valójában az egyik legjobb kezelési mód az ízületi fájdalom csillapítására.

Jegyezzük meg! A testmozgás az önsegítő szemléletmód egyik alappillére. Nemcsak a szinte minden ízületi gyulladásos beteg számára lényeges fogyás szempontjából, hanem ízületeink egészségéhez is elengedhetetlenül szükséges.

A mozgás széles körű jótékony hatása

Az ízületi gyulladás fizikai károsodást okozhat – de nem csak az ízületekben. A kutatások szerint sok ízületi gyulladásban szenvedő beteg általános állapota is rossz, különösen a szív- és érrendszeri betegségek kockázati tényezőit tekintve. Azonos korú egészséges emberekkel összehasonlítva az ízü­leti gyulladásban szenvedő betegek általában kövérebbek, ma­gasabb a vérnyomásuk, alacsonyabb a HDL-koleszterin- és magasabb a vércukorszintjük. Mindezek hátterében pedig a mozgáshiány áll, amely a szív- és érrendszeri betegség legfőbb kockázati tényezője.

A rendszeres mozgás ugyanolyan hatékonyan csillapítja a fájdalmat és az ízületi merevséget, mint a nem szteroid gyulla­dásgátlók, miközben két igen fontos előnye van.

Mozgás kontra gyógyszeres kezelés:

  • A gyógyszerek szedése súlyos mellékhatásokkal járhat, míg a testmozgás csak ritkán okoz jelentős panaszokat.
  • A gyógyszerek és a testmozgás egyaránt képesek enyhíte­ni az ízületi panaszokat, de az utóbbi valami olyat tesz, amire egyetlen gyógyszer sem képes: azáltal javítja a bete­gek állapotát, hogy egészségesebbé teszi ízületeiket.

Megfelelően összeállított tornagyakorlatokkal a fájdalom csil­lapításán és az ízületi merevség oldásán kívül az érintett ízüle­tek megerősítését és stabilizálását is elérhetjük, és megakadá­lyozhatjuk deformálódásukat. Ugyanilyen fontos az is, hogy a testmozgás csökkenti a mentális stresszt.

Ha pedig még ennél is több motivációra van szükségünk ahhoz, hogy mozogni kezd­jünk, tegyük hozzá, hogy az aktív életmód csökkentheti a cu­korbetegség, a magas vérnyomás, a szív- és érrendszeri betegsé­gek és többfajta rákos megbetegedés kockázatát, enyhíti az álmatlanságot és a depressziót, javítja az ellenálló képességet, és általános jó közérzetet biztosít.

Jegyezzük meg! Az erős, jó tónusú iz­mok, inak és ínszalagok mozgáskor az ízüle­teinkre nehezedő terhelés oroszlánrészét magukra vállalják. Tény, hogy az ízületek által viselt teher nagy részét át lehet helyezni ezekre a támogató szerkezetekre, ami némi­leg csökkenti a porcra nehezedő nyomást.
Nem árt tudni! Minden nyolcadik 65 éven felüli ember kénytelen ízületi panaszai miatt valamilyen módon korlátoznia mozgását.

Kis lépések, nagy előnyök

Tudományosan bizonyított, hogy a mértékkel végzett rendszeres testedzés a következő előnyökkel jár.

  • Csökkenti a bármilyen okból bekövetkező halál kockázatát.
  • Csökkenti a szív-és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.
  • Csökkenti a magas vérnyomás kockázatát ( és a vérnyomást is a már magas vérnyomásban szenvedő emberekben. )
  • Segít a fogyásban és az egészséges testsúly fenntartásában.
  • Csökkenti több rákos megbetegedés, köztük a vastagbél-, a prosztata- és valószínűleg az emlőrák kockázatát.
  • Csökkenti a stroke kockázatát.
  • típusú ( felnőttkori, szerzett) cukorbetegségben segíti a vércukorszint szabályozását és csökkenti a szövődmények kockázatát.
  • Enyhíti a szorongást és a depressziót. Javítja az alvás minőségét.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.