Koleszterin szívinfarktus

Ismerjük meg a a hasra terjedő elhízást és a cukorbetegsé­get, ami az infarktus kialakulásához vezet!

Plussz 2 kockázati tényező megjelenése az infarktust illetően:

Sokáig az volt a vélemény, hogy az infarktusnak három első­rendű önálló rizikófaktora van:

  • Első: a magas koleszterin­szint,
  • Második: a dohányzás
  • Harmadik:  a magas vérnyomás.
dohanyza_kockazatitenyezo
A 3 kockázati tényező: a magas koleszterin­szint, a dohányzás és a magas vérnyomás.

Az utóbbi években két másik rizikófaktort is besoroltak az elsőrendű rizikó­faktorok közé: a hasra terjedő elhízást és a cukorbetegsé­get. Korábban úgy látszott, hogy a rizikófaktorok elég függet­lenek egymástól, azonban az elmúlt évtized felmérései egyér­telműen bizonyították, hogy a véletlenszerűségnél sokkal gyakrabban fordulnak elő együtt, jelennek meg egymáshoz társulva egy személyben, feltehetően közös okra vagy okokra visszavezethetően.

 Magas vérnyomás és magas koleszterin sajnos mindig együtt jár!

  • A híres Framingham-vizsgálatban már kimutatták, hogy magas vérnyomás és magas koleszterinszint együtt gyakrab­ban fordul elő a hipertóniás betegek között. Mintegy 36% volt a hipertóniások között a magas koleszterinszint előfordu­lása, míg az egész lakosságban ez csak 25% körül van.
  • Egy másik amerikai vizsgálatban azt mutatták ki, hogy a 150 Hgmm feletti vérnyomásúak koleszterinszint átlaga 6,1, míg a 105 Hgmm alatti alacsony vérnyomásúaké csak 5,1 mmol/l volt. Az európai – már említett – PROCAM-vizsgálatban is a középkorú,, magas koleszterin- és triglycerid-szintű férfiak kö­zött 2-szer olyan gyakori volt a hipertónia, mint az egészséges normál lipidszintű személyek csoportjában. Különösen csalá­dokon belül halmozódhat együtt a magas vérnyomás és a ma­gas koleszterinszint. Egy vizsgálat szerint a 60 évesnél fiata­labb hipertóniás betegek közül minden negyedikben fordul elő együtt a magas koleszterinszint és a magas vérnyomás.

A kapcsolatot az is bizonyítaná, ha sikerülne kimutatni, hogy a koleszterinszint csökkentésével, a vérnyomás is csökken, vagy fordítva. Arra vannak adatok, hogy a gyógyszeres kolesz­terinszint-csökkenést a vérnyomás csökkenése is kísérheti, például a statinok értágító hatásuk révén 3-5 Hgmm-es mérsékelt vérnyomás-csökkenést kiválthatnak.

A vérnyomáscsökkentő gyógyszereket kapók egy részének koleszterinszintje kevésbé kedvező­en alakult, sőt a triglicerid-szintjük akár még emelkedett is.
A vérnyomáscsökkentő gyógyszereket kapók egy részének koleszterinszintje kevésbé kedvező­en alakult, sőt a triglicerid-szintjük akár még emelkedett is.

A már említett MRFIT-vizsgálatban, ahol magas vérnyomású, magas koleszterinszintű betegeket kezeltek intenzív terápiával ill. háziorvosi körben, a koleszterin- és a vérnyomás-értékek is jelentősen csökkentek. Ugyanakkor bizonyos alcsoportok vizsgálatából kiderült, hogy az intenzív vérnyomás-csökkentő kezelés hatására bizonyos esetekben nem kevesebb, hanem több szívhaláleset fordult elő az intenzíven kezelt csoportban, mint a háziorvos által kezeltek között.

Figyelem! Ez a vizsgálat hívta fel a figyelmet arra, hogy a vérnyomáscsökkentő gyógyszereket kapók egy részének koleszterinszintje kevésbé kedvező­en alakult, sőt a triglicerid-szintjük akár még emelkedett is.

Ez főleg azokra volt érvényes, akik vízhajtó típusú, vagy ún. j3-blokkoló típusú vérnyomás-csökkentőt kaptak. Kiderült, hogy ezek az egyébként kitűnő vérnyomás-csökkentő hatású szerek mellékhatásként emelhetik a vérzsírszinteket, ami megmutatkozhat a megbetegedési és a halálozási adatokban is.

Kutatási eredmények! Részletesen vizsgálták a vérnyomás­csökkentő gyógyszerek lipidekre kifejtett hatásait: eszerint főleg egyes vízhajtók, az ún. ACE-gátlók, vagy a legújabb csoportba tartozó ún. angiotenzin receptor­blokkolók (ARB) és a kálcium-antagonisták ebből a szem­pontból semlegesek, tehát anyagcsere-hatás nem várható tőlük.

A vérnyomás-csökkentő gyógyszerek egy csoportja, az ún. OC-blokkolók, doxazosin hatóanyagot tartalmazó szerek, nemcsak nem emelik, hanem csökkentik is a koleszterin-, triglicerid-szintet és emelhetik a HDL-koleszterin-értéket. Emellett az inzulin-érzékenységre, tehát vércukorra is kedve­ző hatásúak. Az orvosnak tehát a magas vérnyomásos beteg kezelése során a gyógyszerválasztásnál arra is figyelemmel kell lenni, hogy melyik vérnyomáscsökkentőt válassza. Elhízott hipertóniások, cukorbetegek esetében azért előtérbe kerül­hetnek pl. az oc-blokkolók vagy az ACE-gátlók, illetve új adatok szerint diabéteszes vesebetegségben az ARB gyógy­szerek is.

Szögezzük le mit is nevezünk magas vérnyomásnak!

Itt jegyezzük meg, hogy a 140/90 Hgmm-t elérő, vagy azt meghaladó vérnyomás-értéket nevezzük magas vérnyomás­nak, ha ez az adat ismételt mérésekkel kimutatható. Nem állja meg a helyét az a korábbi vélemény, hogy a vérnyomás a kor­ral szükségszerűen emelkedik, és pl. 70 éves korban 170 Hgmm lenne az elfogadható vérnyomás. Idős korban válto­zatlanul 140/90 Hgmm a felső határ, az e feletti értéket hi­pertóniának kell tekintenünk, és ugyanolyan elvek szerint kell kezelnünk, mint fiatalabb korban.

Létezik egy hipertónia-be­tegséget megelőző kategória is, amit az orvostudományban „magas normális vérnyomásának neveznek. Ez az az interval­lum, amikor a szisztolés vérnyomás 130 és 140 Hgmm, vagy a diasztolés vérnyomás 80 és 85 Hgmm között van. A magyar lakosságban Farsang professzorék legutolsó felmérése szerint 21,5%-ra tehető a magas vérnyomásúak aránya.

Dohányzás és vérzsírok – A dohányzással csak árthatunk!

A legjobb, ha rá sem szokunk a dohányzásra!

Sokan vizsgálták a dohányzás hatását a lipidekre, elég ellentmondó eredményekkel. Egyesek szerint emeli, mások viszont ezt nem tudták kimutatni.

Sokkal egyértelműbb a dohányzás kedvezőtlen hatása a védőfaktor HDL-koleszterinszintre. A Framingham-vizsgálatban is bizonyították, hogy a HDL­koleszterinszint szignifikánsan alacsonyabb volt a dohányzók között, a nem dohányzókéhoz és azokéhoz viszo­nyítva, akik már legalább egy éve abbahagyták a dohányzást.

Vérzsírok
Vérzsírok

A dohányzás tehát a lipidektől többé-kevésbé független rizi­kófaktornak tűnik. A dohányzás, a hipertónia és a magas ko­leszterinszint egyidejű jelenléte 8-9-szeresre növeli az infark­tus-kockázatot a rizikófaktorok nélküli egyénekhez képest.

Azt viszont a klinikai tapasztalat bizonyítja, hogy a dohány­zást és a koleszterint együttesen kell befolyásolni, mert a két rizikófaktor közül az egyik változatlan hatása nem hagyja ér­vényesülni a másik csökkentésének várható, kedvező hatását. Itt említjük meg, hogy a dohányzás és a koleszterinszint indi­rekt kapcsolata is kialakulhat, ha a dohányzás elhagyása után elhízás, és ennek következtében másodlagos vérzsírszint­emelkedés következik be.

De ha leszokunk a dohányzásról, akkor:

A dohányzás elhagyása változat­lan táplálkozás mellett is elhízást okozhat, mert kiesik a do­hányzás anyagcserét fokozó hatása. Természetesen ebből nem az következik, hogy a rizikóval terhelt személynek nem kell leszoknia a dohányzásról, hanem inkább az, hogy a leszokást mindig diétával kell összekapcsolni.

Hazánk lakossága a dohányzás arányát tekintve sajnos a világ élvonalában van. A felnőtt népesség kb. 35%-a dohányzik, és a nők között is emelkedik a dohányzók aránya. Ez a – koráb­ban növekvő – trend napjainkra megállt, de a dohányzás így is rengeteg ember haláláért felelős, különös tekintettel arra, hogy a dohányzás nemcsak a szívinfarktus rizikófaktora ül. ki­váltó tényezője, hanem bizonyos rákféleségeké, elsősorban a tüdőráké is.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.