Magasvérnyomás kezelése

Amikor különös figyelmet kell fordítani a vérnyomásra!

Néhány esetben különös figyelmet kell fordítani a magas vérnyomásra, hogy fel lehessen írni a megfelelő gyógyszereket és meg lehessen tenni a megelőző intézkedéseket. Kiemelten kell foglalkozni azokkal, akik bizonyos be­tegségekben szenvednek vagy bizonyos gyógyszereket szednek, ezenkívül a gyerekekkel, az idősebbekkel és a várandós nőkkel.

Várandósság

A vérnyomás várandósság idején általában nem válto­zik, sőt kissé talán csökken. Néhány asszonynál még­is a várandósság idején derül ki, hogy magas a vér­nyomása. Természetesen valószínűleg már korá­ban is magas volt, csak nem tudott róla. A ma­gas vérnyomásnak tehát nem a várandós­ság az oka, csak történetesen épp a vá­randósság idején fedezik fel. Ilyenkor ugyanazt a kezelést kell alkalmazni, mint más esetekben, de talán más gyógyszerek közül kell választani.

Enyhén magas vérnyomás

Az első gyermeküket váró nők kb. 25%-ánál a váran­dósság utolsó harmadában kicsit emelkedik a vérnyomás. Amennyiben a veséjük egészséges és a vizeletben nem található fehérje, lehet, hogy nem szükséges a ma­gas vérnyomást kezelni. Nem biztos, hogy az enyhén magasabb vérnyomásnak jelentősége van a várandós­ság idején, de ügyelni kell rá.

Preeklampszia

A preeklampszia esetén más a helyzet, ez igen veszélyes lehet az anyára és gyermekére nézve. A betegség a nők kb. 5%-át érinti az első terhesség második felében. Ilyen­kor a vérnyomás magasabb, mint 160/90 Hgmm, és ál­talában fehérjét lehet kimutatni a vizeletben.

Amennyiben nem fedezik fel, a preeklampszia igen súlyos állapotot, eklampsziát hozhat létre. Az anyának eszméletvesztéses görcsei vannak, és magzatával együtt súlyos veszélyben forog. Ilyenkor speciális kórházi ke­zelésre van szükség. Ennek az állapotnak az okát még nem értik pontosan, és nem is tudják megelőzni. Má­sodik és harmadik gyermek esetén ritkábban fordul elő (amennyiben ugyanaz a személy a gyermekek apja).

Rendszeres ellenőrzés

A vérnyomást és a vizeletet a terhesgondozáson, min­den alkalommal megvizsgálják. Amennyiben az első terhesség idején vérnyomáscsökkentő gyógyszereket írnak fel, azt valószínűleg csak a gyermek kéthetes koráig kell majd szedni, de azután is rendszeresen vissza kell járni a vérnyomást ellenőriztetni. A leg­több nőnek, akinek az első terhesség alatt magas volt a vérnyomása, a következő alkalommal nem lesz problémája. Lehetséges azonban, hogy ilyen esetben nagyobb a veszélye annak, hogy az élet fo­lyamán valamikor később magasabbá válik a vérnyo­más. Ezért célszerű a szülés után évente egyszer vér­nyomást méretni.

Megfelelő gyógyszerek

Várandósság esetén igen korlátozott a felírható gyógy­szerek száma. Hatóanyag szempontjából a methyldopa és a labetalol biztonságos, de az atenololt valószínűleg jobb kerülni, mert csökkentheti a kisbaba születési sú­lyát. ACE-gátlókat várandósság esetén semmilyen kö­rülmények között nem szabad szedni. Amennyiben a magas vérnyomás a kezelés hatására sem csökken, nifedipint adhatnak, a nifedipin használatára vonatko­zóan azonban nincs túl sok információ.

Légzőszervi betegségek

Igen fontos, hogy ha valakinek légszomjjal járó lég­úti betegsége, asztmája vagy egyéb légzési nehezítettsége van, nem szedhet béta-blokkoló gyógyszereket, de a többi magas vérnyomás elleni gyógyszerrel nincs probléma. Az ACE-gátlók száraz, irritáló kö­högést okozhatnak, de általában nem okoznak lég­szomjat. A köhögés abbamarad, amint a gyógyszer szedésével leállnak. Egyébként számos más kezelési mód lehetséges.

Angina

A béta-blokkolók különösen haszno­sak lehetnek az anginás rohamok gya­koriságának csökkentésében, de az orvosság szedése alatt gondos orvosi felügyeletre van szükség.

Szívinfarktus

Szívinfarktus után jóté­kony hatásúak lehetnek a vér lipidszintjét csökkentő szerek, mint a simvastatin. Ez a szer csökkenti a ko­leszterinszintet és minimalizálja egy következő szívin­farktus esélyét. Az ACE-gátlóknak még egy előnyük lehet. Nemcsak a vérnyomást normalizálják, hanem csökkentik a szív megerőltetését és megvédik a szíviz­mot a további károsodástól.

Agyi érkatasztrófa után

Agyi érkatasztrófa után káros lehet a vérnyomás gyors csökkentése, de hosszabb távon csökken az újabb agyi érkatasztrófa kialakulásának veszélye. A gyógyszer kiválasztása az orvostól függ. Ha a vizsgálatok kimutatják, hogy az agyi érkatasztrófát trombózis okozta (vérrög az agyban), nem pedig vér­zés (agyvérzés), akkor aszpirint írnak fel kis adagban.

Depresszió

A depresszióra hajlamos embereknek ma már igazán nem kell aggódniuk magas vérnyomásuk miatt, hiszen az utóbbi 50 évben nemcsak jelentős mértékben sike­rült csökkenteni a szívinfarktusok és az agyi érkatasztrófák számát, hanem olyan gyógyszercsaládokat is ki­fejlesztettek, amelyeket depressziósok is szedhetnek.

Depressziós hajlam esetén a régebbi típusú bé­ta-blokkolók, mint a propranolol és a központilag ható methyldopa általában nem megfelelőek, mert de­pressziót, letargiát és fáradtságot okozhatnak, ezért jobb, ha ezeket a szereket kerülik. A tiazidok és az újabb vérnyomáscsökkentő gyógyszerek azonban, úgy tűnik, nincsenek hatással a hangulatra. Ha a depressziót lítiummal kezelik, akkor a magas vérnyomásra nem szabad tiazidokat szedni, mert a vér lítiumszintje veszélyes módon megnőhet.

A fogamzásgátló tabletta

A legtöbb fogamzásgátló tabletta enyhe és jelenték­telen vérnyomásnövekedést okoz. A diasztolés vér­nyomás az idősebb korosztályban, a nők kb. 5%-ánál 90 Hgmm fölé emelkedik, többnyire azok­nál, akik túlsúlyosak, és régebben is voltak maga­sabb vérnyomásértékeik. A fogamzásgátló tabletta önmagában csak ritka körülmények között okozhat olyan súlyos mértékű magas vérnyomást, amely ke­zelést igényel.

Nyilvánvaló, hogy az újabb, kis dózisú, kombinált, szájon át szedhető készítmények és a csak progeszteront tartalmazó tabletták kisebb vérnyomásemel­kedést okoznak, mint a régebbi, nagy dózisú kombi­nált készítmények. Amennyiben gondosan ellenőrzik a vérnyomást, a kombinált fogamzásgátló tablettákat magas vérnyomásúak is szedhetik. Nagyon fontos vi­szont, hogy az illető ne hízzon el.

Vigyázat! Sok komplikáció, amely a fogamzásgátló tabletták szedéséből adódhat, azokat az idősebb nőket érinti, akik dohányoznak is.

Hormonpótló kezelés

A hormonpótló kezelés (HRT) során adott ösztrogén mennyisége sokkal kisebb, mint amennyi a fogamzásgát­ló tablettában van. Régebben az orvosok óvakodtak attól, hogy hormon terápiát rendeljenek el magas vérnyomású nőknél. Az újabb felmérések azonban azt mutatják, hogy orvos felügyelete alatt a szedése biztonságos. A magas vér­nyomás önmagában nem ad okot arra, hogy ne alkal­mazzunk hormonterápiát, de el kell kerülni a hízást, ami a hormonkezeléssel sokszor együtt jár. Nincs bizonyíték arra, hogy a hormonterápia bármilyen módon ütköz­ne a magas vérnyomás elleni gyógyszerekkel.

Cukorbetegség

A magas vérnyomás gyakoribb a cukorbete­geknél, mint a népesség többi részében. Ha mindkét betegség fennáll, nagyobb a szem­es a vesekárosodás, a szívkoszorúér-betegség és az agyi érkatasztrófák veszélye.

A vércukorszint normalizálása mellett kerülni kell az elhízást, a koleszterinszintet ellenőrizni és kezelni kell, és amennyiben a vérnyomás magas, igen szigorú ellenőrzés alatt kell tartani. Van bizonyító adat arra vonatkozóan, hogy az ACE-gátlók hatéko­nyabban kivédik a vese- és a szemkároso­dást az ún. I. típusú (vagyis inzulinfüggő) cukorbetegségnél.

1998-ban igen fontos tanulmányt publikáltak, amely szerint, ha II. típusú cukorbetegségben szenve­dőknél 140/85 Hgmm alá csökkentették a vérnyomást, igen jó hatást értek el. Tehát olyan betegeknél, akik nem szenvednek cukorbetegségben, a gyógyszeres keze­lés elkezdésének határa 160/90 Hgmm, a cukorbetegeknél viszont ugyanez a határ 130-140/85 Hgmm.

Gyermekek

A gyermekeknél ritkán fordul elő súlyos magas vér­nyomás, és többnyire bizonyos vesebetegségekhez kap­csolódik. Ezért az ilyen gyerekeket speciális gyermek­kórházban kell ellátni. A túlsúlyos gyermekeknek vagy azoknak a gyermekeknek, akiknek a családjában sok a hipertóniás, általában kicsit magasabb a vérnyomásuk.

Ha egy felnőttnek magas a vérnyomása, tudatában kell lennie, hogy a gyermekeit is fenyegeti ugyanez a veszély. Vigyázzunk, hogy gyermekeink olyan kevés sót fogyasszanak, amennyire csak lehet. Főleg ne egyenek túl sok csipszet és más sós falatkákat, illetve gyors ételeket, pl. hamburgert. Az is fontos, hogy ne hízzanak el túlságosan.

A magas vérnyomás  igen ritkán autoszom domináns öröklődésű. A policisztás vesebetegség következménye. Ezt általában felnőtt korban diagnosztizálják, de ha egy felnőtt ebben a betegségben szen­ved, tudnia kell, hogy gyermekeinek 50%-os esélyük van arra, hogy ugyanebben a beteg­ségben szenvedjenek. Ha valakinek autoszom domináns öröklődésű policisztás vesebetegsége van, akkor a gyermekeinél szűrő­vizsgálatot kell végezni.

Idősebb emberek

Néhány évvel ezelőtt úgy vélték, az idősebbeket más­képp kell kezelni, mint a fiatalokat, ezt azonban ma már helytelen álláspontnak tartják. A kor előrehaladtá­val a vérnyomás nő, és ezzel együtt a szívinfarktus és az agyi érkatasztrófák veszélye is egyre nagyobb lesz. Kö­zelmúltbeli terápiás kísérletek kimutatták, hogy a magas vérnyomás elleni kezelés idősebbeknél különösképpen hatásos, mind a szívinfarktus, mind az agyvérzés meg­előzhető. Az idősebbeknél gyakrabban fordulnak elő más betegségek, pl. cukorbetegség és ízületi gyulladás. Ha ezen betegségek valamelyike fennáll, lehet, hogy más magas vérnyomás elleni gyógyszerre van szükség.

Egyébként a magas vérnyomás kezelése kortól füg­getlenül egyforma. Ha valakinek a vérnyomása tartó­san magasabb 160/90 Hgmm-nél, az életmódbeli változtatások követése mellett is el kell kezdenie a magas vérnyomás elleni szerek szedé­sét. Idősebb betegeknél általában hatásosabbak a tiazidok és a kalciumcsatorna-blokkolók, az ACE-gátlóktól és a béta-blokkolóktól azonban kevésbé várha­tunk eredményt. Néha jobb, ha valaki két különböző szert szed kis dózisban, nem pedig egyet nagy dózis­ban.

Biztosak lehetünk benne, hogy a magas vérnyo­más gyógyszeres kezelése igen hatékonyan megelőzi az agyi érkatasztrófákat. Nyugodtan folytathatunk nor­mális, aktív életet egészséges étrenddel, amely nem tar­talmaz túl sok sót, de elegendő káliumgazdag gyümöl­csöt és zöldséget.

ÖSSZEFOGLALÁS

  • A várandós asszonyok vérnyomását gondosan ellenőrizni kell, és időnként szükség van gyógyszeres kezelésre.
  • A szív- és légzőszervi betegségek, valamint a cukorbetegség befolyásolják a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek kiválasztását.
  • A 65 év feletti emberek magas vérnyomását ugyanúgy kezelik, mint a fiatalabbakét, s ez határozottan meggátolja a szívrohamok és az agyi érkatasztrófák kialakulását.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.