Betegségek és megelőzésük

Magas vérnyomás okai, kezelése

A fennálló magas vérnyomás (vagy hipertenzió) károsítja az artériákat, és több szervet is, például a vesét és a szívet. Ez a néma, alattomos beteg­ség a szívbetegség, szívinfarktus és szélütés egyik fő kockázati tényezője. Megléte a szélütés (stro­ke) kockázatát hatszorosára, a szívinfarktus kockázatát háromszorosára emeli! Az egészségügyi felvilágosítás, a szűrőprogramok segítenek a ma­gas vérnyomás korai felismerésében. Ezek, valamint a fejlett kezelési módszerek jelentősen csökkenthetik a szélütés és szívizominfarktus előfordulási arányát.

Tünetek és jelek

A magas vérnyomás egyik legnagyobb veszélye, hogy sokszor nem okoz tüneteket. Ezért ajánlatos rendszeres egészségügyi szűréseken részt venni, és megméretni vérnyomásunkat, leg­alább 4-5 évenként.

A krónikus magas vérnyomás gyakori probléma; kezelése nagyon fontos, mivel jelentős mértékben fokozza a szélütés kialakulásának veszélyét. Mindenkivel előfordulhat, hogy felszö­kik a vérnyomása. Egy nap leforgása alatt is változik, legalacsonyabb az éjszakai alvás idején, a reggeli felkelés után emel­kedik, és legmagasabb értékét kora dél­előtt folyamán éri el. Az emelkedéshez hozzájárulhat a stressz, idegeskedés, izgal­mi állapotok és a fizikai aktivitás különfé­le formái.

Bár a normális vérnyomásértékekre többféle definíció létezik, a 120/80 Hgmm értéket tekinthetjük felnőtt esetén „normálértéknek”. Az első érték a szisztolés nyomást jelzi, amikor a szív összehú­zódik, a második a diasztolést, amikor pe­dig elernyed.

Mi számít magas vérnyomásnak?

Az orvosok egyetértenek abban, hogy a 140/90 Hgmm felett mért érték már magas vérnyomásnak számít. (Cukorbe­tegeknél ez az érték 130/80 Hgmm). Miután a vérnyomás ingadozik, a diagnó­zis felállításához legalább 3 mérést kell vé­gezni egymás után. Egyeseket már az orvos látványa is felizgat, és ettől felszökik a vérnyomásuk, ez az ún. „fehérköpeny-hipertónia” jelen­sége. Az ő vérnyomásuk objektív mérésé­hez dolgozták ki a hordozható, 24 órás vérnyomásmérőt, amely folyamatosan regisztrálja az értékeket egy napon ke­resztül.

A magas vérnyomás típusai

Három alaptípust különböztetünk meg:

 1. Esszenciális vagy primer (elsődleges) magas vérnyomás – a hipertóniások mintegy 90%-a tartozik e csoportba. Ennek oka ismeretlen, sokféle kocká­zattal jár.
 2. Szekunder, másodlagos hipertónia – az érintettek kb. 10%-ában egy más szer­vet érintő alapbetegség – pl. vesebeteg­ség, hormonrendszeri betegség, szívbe­tegség, esetleg gyógyszerkölcsönhatás – áll fenn, és a hipertónia annak követ­kezménye.
 3. Maligna (rosszindulatú) hipertónia -ritka típus, amikor olyan magasságok­ba szökik a vérnyomás, hogy kórházi kezelés szükséges.

A vérnyomás merése

A vérnyomás méréséhez ma az ún. szfigmomanométert használjuk, ill. az auto­mata mérőket. A szfigmomanométer egy higanyos mérőoszlopból, és azzal össze­kötött felfújható mandzsettából áll. A vér­nyomásértékeket Hgmm-ben (higanymilli­méter) adjuk meg.

A vérnyomás két értékből tevődik össze, az első a szisztolés érték, ekkor a szív összehúzódik, ez jelzi a magasabb vérnyomásértéket; a második a diasztolés érték, amikor a szív elernyed, ekkor mér­hető a kisebb vérnyomásérték.

A mandzsettát a felkarra tekerik, a fő artéria (artéria brachialis) fölé, felfújják, ettől leáll a kar keringése. Az orvos a hallga­tóját az artéria könyökhajlatban levő pontjára helyezi, és figyeli a hangokat. Amint a man­dzsettát fokozatosan leereszti, a vér átsza­lad az artérián, és örvényáramlása surrogó hangot ad, ez a szisztolés nyomásérték pontja.

Melyek a rizikótényezők?

A magas vérnyomás lehet genetikus, azaz családi eredetű, de számos más té­nyező is szerepet játszhat kialakulásában, néhány hasonló azokhoz, amelyek a szív­betegségek kockázatát is növelik.

Ezek a következő tényezők:

 • életkor (idősebb korban az artériák ru­galmassága csökken, a merevebb erek­ben eleve magasabb lesz a vérnyomás);
 • elhízás;
 • mértéktelen alkoholfogyasztás;
 • dohányzás;
 • sóban gazdag étrend.

A magas vérnyomás diagnózisa

Ha az orvos mérései szerint vérnyomásunk folyamatosan magasabb, előírhat néhány szakvizsgálatot is. A vizeletből tesztcsík se­gítségével megállapítható a fehérje jelenléte (ez vesebetegségre utal), vagy a cukor is kimutatható (cukorbetegségben), illet­ve vérmintából megállapítható a vese mű­ködésének zavara. A szemfenék vizsgála­tával felmérhető az erek állapota, ami fontos, mert a magas vérnyomás károsítja a retina ereit. Vizsgálhatják még a társuló betegségeket, végezhetnek EKG-t és mellkasröntgent is.

Szívizom megvastagodása

(Kép fent) Ha a szívet hosszú időn át terheli a magas vérnyomás, a szív fala megvastagszik; ezt mu­tatja a képen látható mellkasröntgen pirossal színezett része.

A kezelés lehetőségei

Az első a nem gyógyszeres kezelés. Ezek: életmód-változtatások, így a túlsúly csök­kentése, az alkoholfogyasztás mérséklése, a sófogyasztás csökkentése, a rendszeres mozgás és a dohányzás abbahagyása.

Számos orvos ajánlja az ún. biofeed­back-tréninget. Ez azt jelenti, hogy tuda­tosan befolyásoljuk idegállapotunkat, tehát akaratunk segítségével lazítunk, relaxálunk. Egy készülék jelzi vissza a pulzus, izomfe­szülés és a stressz értékét, szintjét. Sokféle más relaxációs technika is létezik, a lényeg, hogy megtanuljuk figyelni testünk vála­szait, és próbáljunk megfelelő lazítással (közverve) a vérnyomásra is hatni.

Terhességi magas vérnyomás

Terhes nőknél rendszeresen kell mérni a vérnyomást! A magas vérnyo­más ugyanis két súlyos betegséget hozhat létre: eszméletvesztéssel járó rángógörcsöt (eklampsziát) és preeklampsziát. A várandósok körében mintegy 5-10%-ban fordulhat elő, és sajnos akár az életet veszélyeztető állapot is kialakulhat anyán és mag­zaton egyaránt. A kezeletlen kór­képek görcsrohamokat és kómát okozhatnak. Mindkét kórkép oka valószínűleg a méhlepénnyel is összefüggésben van.

Ha a gyógyszer nélküli kezelés és tech­nikák nem segítenek eléggé, gyógyszere­ket kell alkalmazni a vérnyomás csökken­tésére. Ez bizony életre szóló kezelést jelent!

Sokféle gyógyszer alkalmas erre (antihipertenzív szerek), amelyek főbb csoportjai az alábbiak:

 • tiazid típusú vizelethajtók,
 • béta-blokkolók,
 • ACE-gátló szerek,
 • kalcium-antagonisták,
 • alfa-gátló szerek.

Először sokan írnak fel a betegnek tia­zid típusú vízhajtókat, vagy béta-blokko­lókat. Cukorbetegek esetében jótéko­nyabb hatású az ACE-gátlók adása. Sok magas vérnyomás elleni szernek van mel­lékhatása, ezért a betegek húzódoznak a folyamatos gyógyszerszedéstől. Fontos tudnunk, hogy e szerek szedése és a vér­nyomás-csökkentés közvetve a szélütés és a szívinfarktus ellen is véd! Ez különösen fontos cukorbetegeknél, akik sokkal érzé­kenyebbek a magas vérnyomás káros ha­tásaira.

Sokszor kombinációban (kettős, hármas kombinációban) adják a gyógyszereket. Az is elképzelhető, hogy többféle kombi­nációt ki kell próbálni, amíg elérjük az op­timális vérnyomáscsökkentő hatást.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.