Magasvérnyomás kezelése

Meditech 24 órás vérnyomásmonitor

A vérnyomásmonitor előre megszabott menetrend szerint 24-48 órán keresztül méri a beteg vérnyomását. A mérés gyakoriságát be lehet állí­tani. Általában nappal (reggel 8-tól este 10 óráig) 15 percenkénti, éjjel (este 10-től reggel 8 óráig) 30 percenkénti mérésre szokták a készüléket beállítani. 24 órás (egy napi) időszakban 70-90 mérés történik. A beépített marker segítségével az automatikus méréseken túl lehetőség van extramérésekre is, ha a betegnek panasza van.

A rendszer oszcillometriás elven alapul

A mandzsetta felhelyezése egyszerű. A felhasználó a készüléken elhelyezett LCD-kijelzőn látja az aktuális mérési eredményeket. Bár a mérés bonyolult számításokon ala­pul, a mérési pontosság magas, 2 Hgmm-es eltérés 40 és 280 Hgmm között megengedett.

A rendszer igen stabil. Mellette a napi élettevékenység végezhető, hiszen éppen az a cél, hogy a napi életritmus és tevékenység közben lás­suk a vérnyomás változását. A monitorozás aktív szakasza után a mérési eredményeket átviszik a komputerre, ahol a képernyőn megjelenik a teljes vérnyomásspektrum, számtalan mérési eredmény és vérnyomáslista.

A képi megjelenítés lehetővé teszi – a görbe megtekintésével – a vérnyomáskiugrások (pl. reggeli órákban), valamint a vérnyomásesések időpontjainak megfigyelését.

Innomed EBP-24 monitor

Szintén oszcillometriás elven működő rendszer, mérési pontossága ±3 Hgmm 20 és 280 Hgmm között. 180 automatikus mérés mellett 40 extra mérést lehet kivitelezni. Az akkumulátor töltése 150, egy elemkészleté 300 mérésre alkalmas.

Külföldi rendszerek

Számtalan vérnyomásmérő monitor áll rendelkezésre részben oszcil­lometriás (pl. Space Lab), részben auszkultációs (pl. Accutracker II) típusú. Az auszkultációs rendszerek túlzottan felfogják a környezet zajait, az oszcillometriás rendszerek túl sok számítást alkalmaznak.

Összetett rendszerek

A legnagyobb sikert az, az ötlet eredményezte, amikor a vérnyomás­monitorozást EKG-monitorozással kapcsolták össze. Az ilyen típusú készülékek nagyon hasznosak arra, hogy a magasvérnyomás-betegséghez társult ritmuszavarokat igazolják, illetve az anginákat (mellkasi fájdalom) leleplezzék. Mindkét magyar készülék új típusa alkalmas a vérnyomással párhuzamos EKG-monitorozásra.

Az adatok továbbításának lehetőségei

A technika óriási lehetőségei a vérnyomásméréshez is elértek. Az otthoni adatokat telefonon, modemelemek segítségével lehet továbbítani tet­szőleges helyre. Nem ritka külföldön az a megoldás sem, hogy a monitor­egységeket bérbe adják, meghatározott időre, és a beteg a 24 órás mérési eredményeket modemmel továbbítja orvosa felé.

Különösen nagy távolsá­gok esetében fontos szerepe van ezen megoldásoknak. Pénzügyi oldalról megközelítve nálunk még szokatlan megoldások is ismertek. Egyes cégek csak a monitorok kölcsönadásával, a rendszerek működtetésével foglalkoznak, és leletet juttatnak a betegnek vagy az orvosnak.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.