Magasvérnyomás kezelése

Melyik egészségesebb: a hideg vagy a melegvizes fürdő?

A hideg és a meleg különböző hemodinamikai változásokat okoz, ezért az elérendő céltól függ, hogy melyik fürdő a kedvező hatású.

Az idők folyamán változatos fürdési szokások alakultak ki a külön­böző népeknél, ami mutatja, hogy a fürdés jól szolgálja az egészség megőr­zését, a jó közérzetet, számos megbetegedés megelőzését és gyógyítását. Itt nem tárgyalhatjuk a balneológia tárgykörét, csupán a hideg és a meleg fürdő legfontosabb cardiovascularis hatásait írjuk le.

Jegyezzük meg! A szervezet számára indifferens hőmérsékletű fürdővíz nem okoz szignifikáns cardiovascularis változásokat.

Hideg fürdő esetén eltérő változások figyelhetők meg attól függően, hogy fokozatosan hűtjük a vizet 30 C° alá, vagy azonnal jéghideg vízbe merül-e az egyén. Közepesen hideg vízben szűkülnek az erek, a vaso-constrictio következtében növekszik a perifériás ellenállás, emelkedik a szisztolés vérnyomás, növekszik a centrális vénák vértérfogata, csökken a bőr vérátáramlása, növekszik az oxigénfelvétel, fokozódik a ventilatio. A pulzus nem változik lényegesen.

Hirtelen hideg fürdő hatása

Ezzel szemben a hirtelen hideg vízbe merüléskor jelentő­sen emelkedik a vérnyomás és a pulzusszám, a bőr véráramlása a kiindulási érték 10-20%-ára csökken, fokozódik a TSH és a kortizol szekréciója, s átme­netileg emelkedik a vércukorszint. A hirtelen hideg fürdő olyan mértékben terhelheti a szívet, hogy a szívműködés aritmikussá válik, akár meg is állhat a szív. Az elmondottakból következik, hogy cardiovascularis betegségekben szen­vedőknek nem ajánlatos a hideg fürdő.

Erre akkor is figyelnünk kell, amikor magas láz miatt hűtőfürdőt alkalmazunk. Ilyenkor is ajánlatos a fürdővíz fokozatos hűtése. Különös gonddal kell eljárni a csecsemőkkel és a kisgyer­mekekkel; őket 37 C°-os fürdővízbe helyezzük, s ezután fokozatosan csök­kentjük a fürdővíz hőmérsékletét legföljebb 20 C°-ra, de a túlhűtés veszélye miatt közben ellenőrizzük a végbél hőmérsékletét.

Hidegérzékenység

Külön figyelmet kell fordítani a fokozott hidegérzékenységre. Az úgynevezett cryopathiák esetén olyan nagyfokú a beteg hideg-túlérzékenysége, hogy már enyhe hidegre is súlyos tünetek jelentkeznek (cyanosis, érgörcsök, hideg-purpura stb.).

Meleg fürdő hatásai

Meleg fürdőben kitágulnak az erek (vasodilatatio), csökken a teljes perifériás ellenállás, de a szisztolés vérnyomás nem változik lényegesen, a diasztolés vérnyomás viszont szignifikánsan csökken. A pulzusszám nő, akár 20-25/min-al. Egy vizsgálatsorozat eredményei szerint a kisvérkör minden szakaszában emelkedik a vérnyomás. Az oxigénfogyasztás mérsékelten nő.

Figyelni kell arra, hogy közvetlenül a meleg fürdő után leeshet a vérnyomás, s akár órákig alacsonyabb a szisztolés és a diaszolés nyomás is. A pulzusszám átmenetileg emelkedik, majd csökken. Általánosságban azt mondhatjuk, hogy a hideg fürdő esetén közvetlenül a bemerülést követően, a forró fürdő esetén pedig a fürdés után jelentkezhetnek a legkifejezettebb cardiovascularis hatások.

Elsősorban olyan egyéneknél, akik szélsőséges hőhatásoknak vannak kitéve, a cardiovascularis adaptáció fokozása céljából alkalmazzák az egymást követő meleg és hideg fürdőket. Megnyugtató, relaxáló hatása miatt javasolják pszichés zavarok és érzelmi labilitás esetén is. Ezzel szemben egyértelműen ellenjavallt a meleg és hideg fürdő váltogatása kardiovascularis megbetegedések esetén.

Légzés változása

Mind a hideg, mind a meleg fürdő befolyásolja a légzést és a központi idegrendszert is. A hirtelen hideg vízbemerülés az izomzat görcsös össze­húzódását, apnoét és szívmegállást is okozhat. Megállapították, hogy a külön­böző hőmérsékletű (5 C°, 10 C°, 15 C°) vízbe merülés kezdetén (mintegy 20 C°-ig) inkább a bemerülés időtartama, mintsem a víz hőmérséklete határozza meg a kiváltott hatásokat. Forró (50C°) vízben elsősorban kisgyermekeken, de felnőtteken is előfordulhat epilepsziás roham, az úgynevezett forró víz epi­lepszia.

A hideg vízzel kiváltott vérnyomásváltozást laboratóriumi próbaként is használják: cold-pressor test. A próbát úgy végezzük, hogy először megmérjük a vizsgált személy vérnyomását. Ezután felkérjük, hogy az egyik alkarját helyezze 4 C°-os vízbe. Majd félpercenként megmérjük a vérnyomást. Egészséges emberben a hideg hatására egy percen belül legalább 15 Hgmm-el megemelkedik a vérnyomás.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.