Magasvérnyomás kezelése

Tippek a vérnyomás csökkentéséhez!

Csak semmi stressz!

Ki az, aki a mai világban elmondhatja, hogy stressz nélkül él? Pedig egy-egy izgató esemény vagy felkavaró találkozás az egekbe pumpálhatja a vérnyomásunkat. A szakértők abban már kevésbé értenek egyet, hogy vajon a modern embert folyamatosan érő stresszhatások – a városok és az utak zsúfoltsága, a sok munka, az anyagi gondok, a rengeteg apró bosszúság – hosszú távon szintén vérnyomásnövelő hatásúak-e.

A stressz emeli a vérnyomást

Amíg azonban sikerül e kérdést egyértelműen tisztázni, az a legokosabb, ha lépéseket teszünk, hogy csökkentsük a bennünket érő stresszt, vagy legalább felkészülünk arra, hogy jobban meg tudjunk birkózni az élet olykor könyörtelen kihívásaival

Jegyezzük meg! A szorongás vagy depresszió a duplájára növeli a magas vérnyomás kialakulásának a kockázatát. Ennek pontos okát még a kutatók sem ismerik. Elképzelhető, hogy a hangulat fiziológiai hatással van az erekre, vagy az is lehet az ok, hogy a szorongás és a depresszió a vérnyomást növelő viselkedésformák kialakulásához, például túlzott evéshez és alkoholfogyasztáshoz vagy dohányzáshoz vezet.

Füstmentes élet

A dohányzás – számos egyéb káros hatása mellett – a vérnyomást is növeli. Ha tehát dohányzunk, ideje leszoknunk róla. Igen, leszokni nehéz, de ezzel nagyon sokat tehetünk az egészségünkért.

Dohányzás

Ha pedig eddig nem dohányoztunk, most már semmiképpen se kezdjük el.

Figyelem! Távol kell tartani magunkat a mások füstjétől is, amely szintén növelheti a vérnyomásunkat, és egyéb módon is árthat az egészségünknek. Érdemes például tudni, hogy a dohányosokkal való együttélés vagy közös légtérben való munka veszélyesebb lehet, mint ha dohányoznánk. A másodlagos füst ugyanis nem megy át a füstszűrőn, s ezért jóval nagyobb mennyiségben tartalmaz kátrányt, nikotint és további több mint 4000 vegyületet.

Mérsékelt ivás

Mérsékelt ivás

Az alkohol növeli a vérnyomást, különösen túlsúlyos és idősebb személyek esetében. Ám van itt egy kisebbfajta ellentmondás is: egyes vizsgálatok szerint azoknak, akik mértékkel fogyasztanak alkoholt, általában megfelelő a vérnyomásuk. Ezek a személyek jellemzően ritkábban szenvednek szív- és érrendszeri betegségekben, mint az absztinensek.

A legjobb tehát napi legfeljebb két italra korlátoznunk az elfogyasztott mennyiséget (amennyiben ezt eddig még nem tettük meg). Ha viszont korábban nem ittunk alkoholt, nem érdemes most elkezdeni, mivel egy sor más, egészségesebb megoldást (lásd az első nyolc lépést) alkalmazhatunk vérnyomásunk csökkentése és szívünk védelme érclekében. A 6. fejezet segít átgondolnunk ivási szokásainkat.

Jegyezzük meg! A magas vérnyomás az oka a világon előforduló idő előtti halálozások 7 százalékának. Ráadásul ez az arány csak nőni fog, ahogy mind több nemzet fiai és lányai cserélik autóra a gyaloglócipőt és sós, zsíros ételekre a hagyományos, alacsony só- és zsírtartalmú fogásokat.

Ha kell, jöjjenek a gyógyszerek

Gyógyszerek

A mérsékelten magas vérnyomású egyének gyakran azzal is képesek megfelelő szinten tartani vérnyomásukat, hogy megváltoztatják az életmódjukat, és – ez már nehezebb – ki is tartanak a megváltoztatott életmód mellett. Súlyosabb, illetve az egészségesebb életmódra nem reagáló betegek esetében általában gyógyszeres kezelés szükséges. Ha e kategóriák valamelyikébe tartozunk, az orvos által előírt módon kell szednünk a gyógyszereket.

A kérdés csak az, hogy melyik orvosság a megfelelő számunkra. A magas vérnyomás elleni orvosságoknak kilenc csoportja van, amelyek mindegyike különféle márkanevek alatt kapható, és különféle adagolásban szedendő.

Érvek a vérnyomáscsökkentés mellett

Ideális vérnyomás előnyei

Nos, ha a szívinfarktustól, a stroke-tól, a látásunk elvesztésétől vagy a veseelégtelenségtől való félelem nem tudott volna meggyőzni bennünket arról, hogy lemondjunk mindennapi betevő vajas süteményünkről, vagy hogy autó helyett gyalog menjünk a néhány saroknyira lévő könyvtárba vagy boltba, az alábbi listából kiderül, milyen további előnyökre számíthatunk, ha a tanácsok közül minél többet megfogadunk.

  • Javul az állóképességünk, mivel a szívünknek nem kell olyan keményen dolgoznia.
  • Kevesebb stresszt, feszültséget és szorongást kell elviselnünk.
  • Javul a hangulatunk.
  • Jobban alszunk.
  • Fizikailag megerősödünk, és a testünk rugalmasabb lesz, így könnyebbé válik a mozgás és a mindennapi feladatok ellátása. Jobban vág az eszünk.
  • Jelentősen csökken a veszélye egy sor további krónikus betegség, például a cukorbetegség, egyes rákos megbetegedések és a csontritkulás kialakulásának.

A magas vérnyomás szerepet játszhat az időskori „nedves” (exsudatív vagy neovaszkuláris) sárgafolt-elfajulás kialakulásában is, ami a gyógyíthatatlan vakság leggyakoribb oka.

Sárgafolt-elfajulás  a szemet érinti!
Sárgafolt-elfajulás a szemet érinti!

A „nedves” sárgafolt-elfajulásban szenvedők körében négyszer nagyobb a magas diasztolés vérnyomásúak (a második leolvasott érték) aránya, mint a betegség ún. száraz (atrófiás) formájában szenvedők esetében.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.