Masszázs fajták

A nyak és váll masszírozása

Ez a könnyű, tízperces masszázsgyakorlat enyhítheti a váll-és nyakfájdalmakat. Otthon, a munkahelyen, magunkon és másokon egyaránt végezhető. A nyújtás, a meleg pakolás, illetve a forró fürdő ugyancsak segíthet kilazítani, melegen tartani a nyakat, vállat.

Tipp! Használjunk zselés melegítőpárnát a nyak- és vállizmok ellazítása érdeké­ben. Melegítsük fel, ellenőrizzük, hogy nem túl forró-e, majd tegyük a vállunkra, illetve a nyakunk köré. A meleg pakolás masszázs előtt is nagyon jót tesz.

Önmasszázs a vállon

Váll masszírozása

  1. Az ellentétes oldali kezünkkel szorítsuk meg a trapéz­izmot a nyak tövénél. Tartsuk meg tíz-tizenöt másod­percig, majd engedjük el. A szorítás hatására vér áramlik a fáradt izmokba. Ismételjük kétszer, aztán masszírozzuk meg a másik oldalt is.
  2. Folytassuk a masszázst a vállízületet borító deltaizom gyúrásával. Először finoman szorítsuk egész tenyerünk­kel, majd engedjük el. Ezután óvatosan dörzsölve masszírozzuk meg az egész vállat, föl és le. Ismételjük a másik oldalon.

Önmasszázs a nyakon

  1. Tegyük kezünket a nyakunkra hüvelykujjal lefelé, és masszírozzuk végig a nyakizmokat. Ismételjük néhány­szor. Most tetszés szerint áttérhetünk a 2. pontra, vagy folytathatjuk a kezelést úgy, hogy megmarkoljuk a nyakiz­mot, megtartjuk, és hüvelykujjal masszírozzuk egy percig.
  2. Kulcsoljuk össze a kezünket a tarkónkon. Hüvelykujjal lassan masszírozzuk végig a koponya alatti területet néhány perc alatt. Alaposan dolgozzuk meg az izmokat. Ez a fogás különösen fejfájás és nyakmerevség esetén hatékony.

Nyújtások

Nyújtás

  1. Üljünk le, bal kézzel fogjuk meg az ülőkét. Jobb kezünket tegyük a bal halánték körüli területre, majd húzzuk jobbra a fejet annyira, amennyire még kényelmes, úgy, hogy a bal oldali nyakizom húzódjon. Igyekez­zünk harminc másodpercig így tartani. Ismételjük a másik oldalon.
  2. Ülve vagy álló helyzetben vegyünk egymás után néhány mély lélegzetet, majd végezzünk vállkörzést előre. Néhány kör után álljunk meg, és folytassuk hátrafelé. Végezzük addig, ameddig jólesik. Az ehhez hasonló mozdulatok nagyszerűen nyújtják és lazítják a vállat.

Magnéziumos fürdő

A nyak és a váll merevségét hatéko­nyan enyhíthetjük ezzel a nyugtató, izomlazító fürdővel. Az Epsom só magnéziumot tartalmaz, amely elen­gedhetetlen a megfelelő izomműködés­hez. Keverjünk egy evőkanálnyi mennyiségbe pár csepp levendula-illóolajat, majd tegyük a forró fürdővízbe. Vállun­kat és nyakunkat is merítsük a víz alá. Kérdezzük meg szakembertől, hogy szedhetünk-e magnéziumot tabletta for­májában. Este érdemes bevenni, mert a magnézium ellazítja az izmokat, így segíthet az elalvásban.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.