Masszázs fajták

Méregtelenítés masszírozással

Ha reggelente kissé elnehezülten ébredünk, vagy karunk és lábunk hajlamos az ödémásodásra, alkalmazzuk az itt bemutatott méregtelenítő fogásokat illóolajokkal kombinálva. Mielőtt kipróbálnánk ezeket, kérjük ki orvosunk véleményét.

Nyirokmasszázs

Ez a technika kifejezetten méreg­telenítő hatású; célja a nyirokkerin­gés serkentése, melyet az izom­mozgások fokozásával próbál elérni (a szervezet az izompumpa segítségével keringeti a nyirok­folyadékot). Gyengéden végezzük a masszázst; az erősebb fogások kevésbé hatékonyak.

Először azokat a területeket stimuláljuk, ahol a nagyobb nyirokcsomók találhatók, majd alkalmazzuk a 96. oldalon található technikákat. Minden esetben a szív irányába masszírozzunk, ez ugyanis a vénák, vagyis közvetve a szív felé tereli a nyirok áramlását.

Bőrradírozás

A bőrradírozás a nyirokmasszázst gyakran megelőző felkészítő kezelés, mely otthon, zuhanyozás közben, a nyirokkezeléstől függet­lenül is elvégezhető. Akkor a leg­hatásosabb, ha meleg bőrön alkal­mazzuk. Célja az elhalt hámsejtek eltávolítása, valamint a nyirok ke­ringésének serkentése. Puha sörtéjű kefét vagy szivacs kesztyűt használva, ismétlődő mozdulatok­kal dolgozzunk a szív felé.

Egyéb technikák

A svéd-, gyógy- és aromaterápiás masszázsok mind rendelkeznek méregtelenítő hatással, hiszen a keringés serkentése révén elősegí­tik a salakanyagok és a tejsav távo­zását a testből. Az aromaterápiás, illetve a svédmasszázs a tapaszta­latok szerint különösen hatéko­nyan támogatja a betegségek utáni felépülést, a lábadozást.

A hasmasszázs jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy a mérgek és a lerakódott salakanyag kiürül­jenek a belekből. Ha 1:10 arány­ban hígított citrom-, grépfrút-, ciprus- és boróka-illóolajat hasz­nálunk hozzá, még hatékonyabbá tehetjük a méregtelenítést. Masszírozzuk a hasi területet lassan, az óramutató járásával ellenkező irányban.

Méregtelenítő illóolajok

Egy meleg vizes zuhany felpuhítja a bőrt, amely így könnyebben fel­szívja az illóolajokat. Zuhanyozás után keverjünk hordozóolajhoz néhány csepp citrom-, grépfrút-, ciprus fa- vagy boróka-illóolajat 1:10 arányban, hogy elősegítsük a méreganyagok távozását. Gyengé­den, lassan masszírozzuk az olajat az érintett területre.

Reflexológia

Keressük meg a főbb szerveknek megfeleltetett reflexzónákat a két talpon, majd ujjainkkal fejtsünk ki nyomást ezekre a területekre (méregtelenítés esetén főleg a máj reflexterületét érdemes kezelni). Masszírozzuk lassú mozdulatok­kal, és figyeljünk az esetlegesen kitapintható feszességekre.

Tipp! A természetes anyagból készült masszázsszivacsok és -kesztyűk, akárcsak az illóolajok, fokozzák a mé­regtelenítés hatékonyságát. Cseppentsünk néhány csepp édeskömény-, citrom-, ciprus-, boróka- vagy grépfrútillóolajat az eszközre, és masszírozzuk át testünket egy forró fürdő vagy zuhany után.

Ha egész nap állunk, rendszeresen végezzünk nyújtógyakorlatokat, hogy izmainkat – és így a nyirokfolyadékot – mozgásra késztessük.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.