Masszázs fajták

Mielőtt hozzáfognánk – masszázs előtti tudnivalók

Ahhoz, hogy a kezelt személy tapasztalhassa a masszázs számtalan előnyét, fontos, hogy el tudjon lazulni, hogy bizalommal legyen irántunk, és biztonságban érezze magát. Teremtsünk megfelelő hangulatot tompított fényekkel, megnyugtató háttérzenével és kellemesen meleg hőmérséklettel.

Gyógyítás érintéssel és illatokkal

A masszázs – illóolajokkal vagy azok nélkül – annak az ösztönös törekvésünknek a kifejeződése, hogy érintéssel gyógyítsunk (ugyanez fejeződik ki a gyermekük testét lágyan simogató anyukák mozdulataiban is). Az idő előre­haladtával és gyakorlással egyre biztosabbak leszünk a megfelelő illóolajok és leghatásosabb techni­kák megválasztásában.

Az illóolajjal végzett masszázs esetében mind az „aktív”, mind a „passzív” fél ráismer a számára megfelelő stílusra. Egyesek jobban szeretik az erőteljes mozdulatokat, például a svéd- vagy a mélyszöveti masszázst. Mások szerint a reflexológia vagy a siacu kedvezőbben hat az energiaszintre és az általá­nos közérzetre.

Törülközők, párnák

A törülközőkkel betakarhatjuk a kezelt személyt, aki így nem fázik, bizton­ságban érzi magát, és könnyebben ellazul. A színeket gondosan válasszuk meg; ezek is befolyásolják a helyiség hangulatát. Érdemes pasz­telles árnyalatú, bolyhos törülközőket és fürdőlepedőket használni: ezekkel a masszázsasztalt, a matracot és az egyéb kellékeket is letakarhatjuk. Jó, ha van kéznél néhány kellemes tapin­tású párna a hát, a boka, a térd, illetve a fej megtámasztásához.

A nyugodt hangulat megteremtése

Tiszta, csendes, kellemes hőmér­sékletű, szellősen berendezett szobát válasszunk. A meleg lénye­ges tényező, mert a masszázs álta­lában csökkenti a vérnyomást, ezért mindig legyen kéznél egy takaró, hősugárzó vagy külön erre a célra szolgáló törülköző, amit szükség esetén használha­tunk. A szoba levegője legyen friss; párologtatót is alkalmaz­hatunk. Segíti az ellazulást a lágy megvilágítás, a halk háttérzene és néhány kellemes illóolaj.

A különleges masszázsasztal, amelyen egy lyuk van a kezelt személy arcának, enyhíti a masszázs során a terapeuta hátára nehezedő terhelést, és a masszíro­zott félnek is kényelmes. Nagy, nem billegő asztalt is használha­tunk, ha a tetejére több össze­hajtogatott takarót teszünk.

Jegyezzük meg! Ha masszázs közben hideg van, több adre­nalin termelődik, amitől az izmok megmere­vednek és összehúzódnak.

Kemény matracú, egyszemélyes ágyon vagy – ülőmasszázsnál – ké­nyelmes széken is masszírozhatunk.

Az otthon végzett aromaterápi­ás masszázshoz terítsünk jóga­ vagy tornatermi matracot egy vastag szőnyegre, majd helyez­zünk rá nagy törülközőket és egy vászonlepedőt. Mindig térdelve, ne derékból hajolva masszíroz­zunk, hogy kíméljük a térdünket.

Mit viseljünk?

Masszázs előtt zuhanyozzunk le. Viseljünk kényelmes, laza öltözé­ket és lapos sarkú cipőt (vagy maradjunk mezítláb), körmünket vágjuk rövidre, vegyünk le minden ékszert, nehogy meghorzsoljuk a kezelt személyt.

Kérjük meg a masszázst fogadó felet, hogy vetkőzzön le (legfeljebb az alsót hagyja magán, ha úgy kívánja). A szemüveget és az ékszereket is vegye le. Azokat a testtájakat, amelyeken éppen nem dolgozunk, mindig takarjuk be, nehogy a kezelt személy fázzon vagy kényelmetlenül érezze magát. így az olaj is jobban felszí­vódik a bőrébe. Legyen kéznél sok papír zsebkendő és fertőtlenített törlőkendő vagy fertőtlenítő spray is, hogy masszírozás előtt megtö­rölhessük a kezelt személy lábát.

Hogyan kezdjünk?

Legelőször is melegítsünk fel a tenyerünkben néhány csepp hordozóolajat (tapasztaltak néhány csepp illóolajat is keverhetnek bele; ez mindig olyan legyen, amely illik a kezelt személy bőréhez). Az olaj mennyi­sége függ a masszírozandó testtáj méretétől, valamint attól, hogy ez a testtáj szőrös, száraz vagy zsíros-e. Kezdjük körülbelül egy kávéskanál olajjal, és fokozatosan növeljük a mennyiséget. Ha túl sok olajjal kezdjük, nem szívódik fel, és az adott terület túl csúszós lesz, ha túl kevéssel, akkor akarat­lanul is megfeszítjük a bőrt.

Egy-egy testtáj befejezése után gyengéden futtassuk végig a kezünket a kezelt személy végtagjain, és csak azután kezdjük a következő szakaszt. Alkalmazzunk minél több technikát a maximális terápiás hatás érdekében. Hasz­náljuk az egész testünket, ne csak a kezünket – például a hát masszí­rozása közben nehezedjünk a kezelt személyre testsúlyunkkal is.

Tipp! Mindig kérdezzük meg a kezelt személyt, hogy a masszázs nem túl erős vagy éppen gyenge-e; fájdalom vagy kényelmetlenség esetén váltsunk technikát.

Masszázs közben lélegezzünk mélyen és egyenletesen, ne sugá­rozzunk magunkból se stresszt, se feszültséget. Ideális esetben masszázs alatt a terapeuta és a kezelt személy is csendben van.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.