Masszázs fajták

Masszázstechnikák – simítás, gyúrás, rezegtetés, ütögetés stb

1. Simítás

Erőteljes lazító módszer, amelynek alapja a gyengéd érintés és simítás – ez az aromaterápia és a svédmasszázs legegyszerűbb technikája. Az olajos masszázs felmelegíti az izmokat, és kellemesebbé teszi az egyik testrész kezeléséről a másikra való áttérés átmeneti szakaszait.

Előnyei: Javítja a keringést, elősegíti a salakanyagok és mérgek távozását a szervezetből. Ellazítja a feszes, érzékeny izmokat. Megnyugtat, ellazít, kellemes érzést ad.

Simítás oldalra levezetett tenyérrel

A két kéz lassú, egyenletes nyomást kifejtve egymás mellett halad felfelé a háton. A vállhoz érve szétválik, és kétoldalt lefelé csúszik.

Lépegetés váltott kézzel

Az egyik kéz elindul felfelé, a másik követi. Rövid sikló mozgás után az egyik kezet felemeljük, a másikat pedig alátesszük.

Felhúzás oldalról - Nyolcasok
Felhúzás oldalról – Nyolcasok

Felerősített kéz

Az egyik tenyeret a hátra fektetjük, a másikat ráhelyezzük, és lassú, egyen­letes nyomást fejtünk ki. A vállnál enyhébb nyomást alkalmazunk.

Felhúzás oldalról

Ellentétes oldalon állva ritmusosan húzzuk mindkét tenyerünket a hát közepe felé.

Nyolcasok

Csúsztassuk a tenyerünket felfelé a gerinc két oldalán, keresztbe a nyak­nál, majd lefelé, középen keresztezve.

2. Megtartás – megragadás

A megtartó technika – amelyet az izomszövet átmelegítésére, ellazítására, mobili­zálására fejlesztettek ki – a test egy-egy területének a megragadását és rövid ideig való megtartását foglalja magában. Alkalmazható a kezelés elején vagy végén, de alkalmas az együttérzés és gondoskodás kifejezésére is a terapeuta részéről.

Előnyei: Az enyhe nyomás, majd felengedés serkenti az adott terület vérkeringését.

A kar

Megtartás - kar

Ez a fogás különösen alkalmas a kar kezelésére A bicepsz megragadása majd felengedése elősegíti hogy a vér az adott területére áramoljon. Dolgoz­zunk le-fel a karon egyen­letes ritmusban, minden fogást 10-15 másodpercig kitartva.

A láb

Megtartással enyhíthető az alsó lábszár és a comb izmaiban jelentkező feszültség. A karhoz hasonlóan szorítsuk meg, majd engedjük fel a lábszárat. A szorítás legyen erősebb, hogy a mélyebb izomrétegeket is elérjük.

A lábfej

Ez a fogás alapmozdulatnak számít a reflexológiában, illetve a lábfej masszírozása esetén. Célja, hogy egyik kézzel megtartsuk a lábfejet, amíg a másikkal dolgozunk rajta. Tartsuk a kezelt lábat enyhe nyomással, majd engedjük fel. Ez is segíti a feszültség szétoszlatását

3. Pehelykönnyű simítás

A simítás könnyű változata; idegsimításként is emlegetik. Lényege, hogy az ujjakat nagyon könnyedén és lassan mozgatjuk az adott testrészen. Időnként a bőr közvetlen közelében, ám a bőrt nem érintve végezzük, így energiát mozgatunk a kezelt személy energetikai mezejében.

Előnyei:  Stimulálja a bőr felületén található idegvégződéseket.

Tetszőleges testtájék

Ezt a mozdulatot bármely testtájon végezhetjük. Mozgassuk ujjainkat a kezelni kívánt területen könnye­dén, a bőrt épp csak érintve. A moz­dulat stimulálja a kezelt személy szőrtüszőit és idegvégződéseit. Be­fejezésképpen rántsuk el az ujjain­kat, mintha ezzel a mozdulattal távolítanánk el a szervezetből a feszültséget és a méreganyagokat.

A fej

A fejet is kezelhetjük így. A fejtetőn kezdve gyengéden mozgassuk ujja­inkat, pehelykönnyű simítással fel-le a fejbőrön és a hajban. Ezzel a csodásan gyengéd technikával elűzhetjük a feszültséget és a stresszt az arcról és a fejből is.

Az aura

Az auramasszázst is bármely testré­szen alkalmazhatjuk. Célja a belső energiaszint kiegyensúlyozása, a testet körülvevő fölösleges energiák eltávolítása. Helyezzük ujjainkat az adott testrész fölé, de ne érjünk hozzá, majd emeljük el a csuklónkat, hogy az ujjak kissé eltávolodjanak. Közben képzeljük el, hogy az energia szabadon áramlik az ujjaink alatt.

FIGYELEM! Ügyeljünk arra, hogy a kezelt személy ne értse félre a simogató mozdulatokat.

4. Könnyű simítás

Ezt a könnyed, folyamatos mozdulatot – amely az egyik legváltozatosabban használható masszázsfogás – a legtöbb esetben egy-egy testrész kezelésé­nek végén alkalmazzuk, még az ütögetés előtt vagy csupán egyszerű lazí­tásként.

Előnyei: stimulálja a felületi izmokat és idegeket, serkenti a vérkeringést.

A hát

Induljunk a válltól: tenyerünkkel és ujjainkkal felváltva, lassan, gyengéden haladjunk lefelé a gerinc mentén, vagy kezdjük a váll közepén a mozdulatsort, és simítsuk a nyakat felfelé, egészen a hajtőig. Ujjbegyünkkel enyhe nyomást kifejtve „gereblyézzük” végig a bőrt.

Az arc

Könnyű simítás -arc

Arc-, illetve nyirokmasszázs esetén gyengéden simítsuk végig a fejbőrt és az arcot. Ez a csodás lazító technika színt varázsol az orcára. Mindkét kezünk három középső ujjával simítsuk végig a homlokot, majd keresztezzük az ujjakat, és haladjunk a halántékot érintve egészen az állig. Végül óvatosan felfelé húzva csipkedjük meg a bőrt.

A kar

Könnyű simítás - kar

Ha szeretnénk fokozni a kezelt személy ujjaiba jutó vér mennyiségét, gyengéden simítsuk végig a kart a felkartól indulva a kézfej és az ujjak irányába. Ha a kar izmait szeretnénk ellazítani, a simítást lentről felfelé végezzük.

5. Gyúrás

A gyúró mozdulatokat mindig a simítás (effleurage) után alkalmazzuk a svéd­masszázsban, ha az izmok már felmelegedtek. Az ujjbegyeket vagy a tenyeret használva megemeljük, görgetjük, megszorítjuk és megmozgatjuk az izmok puha kötőszöveti részét, hogy oldjuk a bennük lévő feszültséget.

Előnyei: serkenti a vérkeringést, oldja a feszültséget, segíti a salak- és méreganyagok ürülését.

Gyúrás hüvelykujjal

Főként a trapézizmok kezelésekor gyakori, de a lábszár és a kar masszírozására is alkalmas. Végezhetjük egy kézzel, felváltva vagy mindkettővel egyszerre. Ragadjuk meg tenyérrel a vállat, majd hüvelykujjunkkal végezzünk kör­körös mozdulatokat. Jól oldja a vállizmok feszességét.

Gyúrás tenyérrel

Ilyenkor a kézzel dolgozunk, de az erőt a tenyerünkkel fejtjük ki. A fogást alkalmazhatjuk a deréktájon, a far­pofán, a lábszáron, illetve a karon. Először az ujjakkal érünk a bőrhöz, majd a tenyerünkkel, végül az öklünkkel folytatjuk a mozdulatsort.

Gyúrás ujjakkal

Rendkívüli módon lazít és egyben élénkít, ha ujjainkkal masszírozzuk a nyakat, a kart, az arcot, a kezet és az ujjakat. Általában a hüvelyk- és mutatóujját használjuk, de a gyűrűsujj is bekapcsolódhat a mozgásba. Gyengé­den dolgozzunk a kezelendő területen, hogy a lazító, nyugtató hatás minél teljesebb legyen.

6. Dörzsölés

Ez a precizitást igénylő technika a felületi izmok, a bőr, illetve a kötőszövet csontok felett történő elmozgatására alkalmas. A test csontos felületein végezzük apró egyenes vagy körkörös mozdulatokkal. A halántékon alkal­mazva hatékonyan ellazít.

Előnyei:  a lábfejen, az arcon és a fejtetőn, illetve más csontos területeken (a bokán, a csípőn) alkalmazzák. Serkenti a vérkeringést, enyhíti a fájdalmat, lazítja a kötött izmokat.

Lineáris vagy egyenes dörzsölés

A svédmasszázsban alkalmazzuk a hátizmok kilazításához. A test bármelyik oldalán állva, általában a két kezet egymásra téve végezzük. A deréktól indulva, közepes erős­ségű nyomást kifejtve haladunk felfelé a vállhoz.

Körkörös dörzsölés hüvelykujjal

A talpat érdemes ily módon masszí­rozni. Kezdjünk finom simítással, majd dörzsöljük a sarkot hüvelykujjal, illetve a többi ujjunkkal. A talp és a lábfej körkörös masszírozása kifejezetten lazító hatású.

Körkörös dörzsölés ujjbeggyel

Ezt a fogást többek között a karon, kézen, lábfejen és fejen alkalmazzuk. A halántékot a mutató- és középső ujjunkkal lassú, ütemes dörzsöléssel masszírozzuk, hogy csökkentsük a feszültséget. Illóolajok használatá­val a fejfájás is enyhíthető.

7. Rezegtetés

Ezt a technikát azért alkalmazzuk, hogy mozgásba hozzuk, illetve ellazítsuk az izmokban és ízületekben lévő feszültséget. Ujjainkat vagy tenyerünket rezegtessük a páciens bőrén, s közben képzeljük azt, hogy kezünk hullámot gerjeszt.

Előnyei: a rezegtetés nyugtatja az idegeket, lazítja a szöveteket, és ellazít. Ne alkalmazzuk a hasüregben található szervek környékén, illetve a derék tájékán.

Kötött izmok rezegtetése

A svédmasszázs során az erősen kötött területek lazítására alkalma­zott technika lényege, hogy enyhén megtámasztjuk ujjainkat a bőr­felületen, és rezegtetés közben finoman eltoljuk a bőrt a kötőszövet felett.

Ringatás

Minden masszázstípus kellemes, gondoskodó érzést nyújtó befejezése; egyik kezünket helyezzük a törülkö­zővel letakart derékra, a másikat a nyak, váll környékére, és ringassuk a kezelt személyt lassú, ütemes moz­dulatokkal, hogy teljesen ellazuljon.

A csukló rezegtetése

A masszázs végén alkalmazzuk. Egyik kezünkkel fogjuk meg a kezelt személy csuklóját, és kérjük meg, hogy lazítsa el a karját. Ezután a másik karunkkal, kéztővel gyengéd nyomást kifejtve rezegtessük a kezelt személy karját a váll felé haladva. Ettől kilazul­nak és kellemesen elernyednek a feszes izmok a karban és a vállízületben. Végezzük el a másik karon is.

A lábszár rezegtetése

Ezzel a technikával kirázzuk az alsó lábszár és a comb izmaiból a feszült­séget. Gyengéden fogjuk meg a vádlit és lentről felfelé haladva rázzuk, rin­gassuk jobbra-balra. Lábanként há­romszor ismételjük.

8. Ütögetés

A svédmasszázs és/vagy aromaterápia során, illetve annak lezárásaként alkal­mazzuk. Hat különböző mozdulatból áll. Lényege, hogy a masszőr laza kézzel és ujjakkal végzett ismétlődő, ritmikus ütögetéssel visszahozza a kezelt személyt a mélyen ellazult állapotból

Előnyei: stimulálja az izom-, illetve idegrostokat.

Ütögetés tenyéréllel

A két kézzel végzett ütögetés kitűnő módja az elernyedt izmok stimulálásának masszázs végén. A kezelt személy oldalánál állva, nagyon laza csuklóval, gyengéden ütögessük a hátat, a vállat és a lábszárat, mintha húst szeletelnénk.

Ütögetés kupolára formált tenyérrel

Kezünket úgy haj Útjuk, hogy kupolát formáljon – az így keletkező vákuum képes fellazítani és elmozdítani a lera­kódott nyákot a légzőszervekben, illetve a tüdő körüli területeken.

Paskolás

Nyitott tenyérrel végezzük. A legcélszerűbb a kupolára formált tenyérrel és a laza ököllel való ütögetés között bevetni. Mivel olyan hangja van, mintha pofoznánk valakit, inkább törülközőn vagy ruházaton keresztül alkalmazzuk.

Tépkedés

Ezt a technikát, mely a bőr gyengéd csipkedéséből áll, olyan területeken alkalmazzuk, ahol a bőr kellően „nyújtható” (például a lábszáron). Hüvelyk-, valamint mutató- és középső ujjunkkal kissé emeljük meg a bőr és a kötőszövetek felszínét, laza, ritmikus mozdulatokkal, gyengéden húzzuk meg, majd engedjük el.

Kopogtatás ujjakkal

Gyakran használják az aromaterápi­ás és svédmasszázsban az arcon, a mellkason vagy a karon. A technika még eredményesebb, ha mindkét oldalon váltott ujjakkal dolgozunk. Kissé hajlítsuk be ujjainkat, és gyen­géden kopogtassuk végig az adott testtájat. Az ütögető technikák közül ez a legkönnyedebb, ezért a masszázs befejezéséhez kitűnő.

9. Akupresszúra

E technika lényege az, hogy ujjal vagy kézzel nyomást gyakorolunk a test bizonyos pontjaira egy speciális hatás elérése érdekében. A nyomáspontok az energiacsatornákon (meridiánokon) találhatók. A meridiánok mindegyi­ke egy-egy szervhez kapcsolódik.

Előnyei: stimulálja a meridiánvonalak mentén elhelyezkedő energiapontokat, ami az egész testre hat. Jól oldja a stresszt és a szorongást, tisztítja az eldugult homlok- és arcüreget.

Akupresszúra ujjakkal

A hüvelykujjal végzett akupresszúrához hasonlóan itt is a nyomáspontokat kezeljük. A kezelés különösen az arcon, a fejbőrön és a kézen végezve hasznos és áldásos.

Nyomás tenyérrel

Ahhoz, hogy tenyérrel fejtsünk ki nyomást, célszerű a masszírozandó terület fölé állni. Ezt a technikát gyakran használjuk nagyobb testtájakon, például a farpofán vagy a lábszáron, ahol a megfelelő hatás érdekében erősebb nyomásra van szükség.

Akupresszúra hüvelykujjal

Az akupresszúrás pontokon alkalmazva gyakran használ­ják aromaterápiás masszázsnál a testen, valamint svéd­masszázsnál az arcon vagy a fejen. Egyenes hüvelykujjal nyomjuk meg a kívánt pontot, tartsuk ki, majd engedjük el, hogy stimuláljuk a ponthoz tartozó meridiánt.

10. Nyújtás

Leghelyesebb egy teljes körű masszázs végén alkalmazni, amikor az egész test meleg és ernyedt. A nyújtás elősegíti az izomrostok meghosszabbítá­sát, hogy elláthassák normális funkcióikat. Mint mindig, csak addig nyújt­sunk, ameddig az a kezelt személynek kényelmes.

Előnyei: növeli az ízületek mozgásterjedelmét, nagyobb mozdulatokra teszi képessé a testet.

Váll

Ennek a fogásnak a segítségével a csuklyásizmot, a váll egyik legfonto­sabb izmát nyújtjuk. Álljunk a kezelt személy bal oldalára, s tegyük jobb kezünket a bal vállra. Másik kezünk­kel gyengéden ragadjuk meg a bal kart, és húzzuk lefelé. Közben jobb kezünkkel óvatosan nyújtsuk a vállat és a nyakat. Ismételjük meg a másik oldalon is.

Nyak

Kérjük meg a kezelt személyt, hogy feküdjön hanyatt. Jobb kezünkkel gyengéden támasszuk meg a fejet, és lassan emeljük fel. Helyezzük bal tenyerünket a bal vállra, nyomjuk lefelé, s ezzel egyidejűleg finoman húzzuk meg jobbra a fejet. Ne alkal­mazzuk nyaki porckorongproblémák vagy ostorcsapás-sérülés (a nyak megrándulása autóbalesetnél) esetén.

Mellkas

A mellkast minden esetben érdemes megnyújtani – amikor ugyanis be­szűkül, fájdalmat okozhat a középső háti szakaszon. Kérjük meg a kezelt személyt, hogy csússzon közelebb az asztal széléhez. Egyik kezünkkel óvatosan nyomjuk lefelé a vállát, a másikkal fogjuk meg a csuklóját, majd emeljük a karját oldalirányban vállmagasságig. A másik karral is végezzük el a nyújtást.

Hát

Kiváló eszköz a derék és a középső háti szakasz nyújtására. Kérjük meg a kezelt személyt, hogy feküdjön hasra. Fogjuk meg a csuklóját, és húzzuk a karját óvatosan magunk felé, éppen csak annyira, hogy még kényelmes legyen neki.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.