Orvosi tanácsok

Az egészséges bélműködés helyreállítása

Az ételek maradványait általában alig észrevehető, rendszeres össze­húzódások (perisztaltika) továbbítják a bélrendszerben. Ha azonban ez a ritmus bármilyen okból megbomlik, az fájdalmat, székrekedést vagy hasmenést okozhat. Az alábbi tanácsok az egészséges bélműkö­dés helyreállításában segítenek.

Feszesítsen!

A feszes has nem csak a jó megjelenés miatt előnyös. Az erős hasizmok segítenek a jobb testtartásban, robusztusabbá teszik a medencefeneket, emellett az egészsé­ges emésztéshez is hozzájárulnak azzal, hogy az összehúzódó és elernyedő belekre nyo­mást gyakorolva segítik a vastagbél tartal­mának továbbhaladását. Végezzen tehát hasizom-erősítő gyakorlatokat, ami az emész­tésére is jó hatással lesz.

Rostot a tányérra!

A legtöbb ember emésztőrendszerének egészségéhez elenged­hetetlen, hogy az étrend sok rostot tartal­mazzon: ez ugyanis számos probléma kocká­zatát csökkenti, a székrekedéstől kezdve egészen a vastagbélrákig. A brit Közegészség­ügyi Szolgálat azt javasolja, hogy fogyasszunk legalább 18 g rostot naponta. Hogyan növelheti rostbevitelét? Íme néhány ötlet.

  • Válasszon teljes kiőrlésű lisztből készült kenyeret a fehér helyett, és barna rizst a hán­tolt rizs helyett.
  • Adjon magokat – főleg lenmagot – a reg­geli gabonapelyhekhez.
  • Tegyen hüvelyeseket (babot és lencsét) a levesekbe és ragukba.
  • Egyen gyümölcsöt az étkezések között.
Jegyezzük meg! Ne feledje, hogy ha több rostot eszik, akkor folyadékbevitelét is növelnie kell.

Válassza a megfelelő rostot!

Nem minden rost segíti az emésztést, és egyesek számára ártalmas is lehet az egyfajta rostban túl gazdag étrend. A British Medical Journal­ban publikált kutatások szerint az oldhatat­lan rost (ilyen van például a teljes kiőrlésű lisztből készült gabonatermékekben és a bar­na rizsben) fogyasztása gyakran igen kelle­metlen érzést okoz azoknak, akik irritábilis bél-szindrómában szenvednek. Ha ön is fájdalmat észlel az efféle ételek fogyasz­tása után, akkor csak oldható rostot tartal­mazó élelmiszereket egyen, például lencsét, almát, epret és zabpelyhet.

Figyelem: a kisgyerekekkel, főként a két év alattiakkal, illetve a rossz étvágyúakkal nem szabad túl sok rostot etetni, mert az nem biz­tosítja számukra az optimális fejlődéshez szükséges kiegyensúlyozott étrendet!

Vannak, akiknek jobb a fehér kenyér, mint a barna.

Bélserkentő italok

A legtöbben tudják, hogy egy csésze kávé alaposan megmozgathatja a beleket – az­zal viszont kevesebben vannak tisztában, hogy miért: a koffein serkenti a bélmoz­gást. Ám ne igyon túl sok koffeintartalmú italt, mivel vízhajtó hatása révén a szerve­zet folyadéktartalmát is csökkenti! Igyon inkább gyógyfüvekből készített forró teát, s adja hozzá egy citrom levét – ez kíméle­tesen fogja mozgásra késztetni beleit.

Próbálja ki a FODMAP-diétát!

A kutatók megneveztek egy sor ételt, amelyekről feltételezik, hogy a bélrendszeri problémák 75 százalékának előidézői. Közéjük tartozik egyebek között a körte, a hagyma, a fokhagy­ma, a bab, a sertéshús, a panírozott hal, az alkohol, az árpa és a búza, amelyek közös jellemzője, hogy rövid láncú szénhidrátokat (FODMAP – fermentálható oligo-, di- és monoszacharidok és poliolok) tartalmaznak. Ezek az ételek a belekben nagy valószínűség­gel erjedni (fermentálódni) kezdenek, amely­nek során az arra hajlamos egyénekben nagyobb mennyiségű hidrogén és metán képződik, fájdalmat, felfúvódást és hasme­nést okozva. A jelek szerint azonban nem kell teljesen kizárni az étrendből a FODMAP- ételeket, mivel csak akkor jelentenek problé­mát, ha túlterhelik az emésztőrendszert.

Csak nyomja meg!

Ha székrekedése van, érdemes kipróbálni a következő trükköt: egyik keze hüvelyk­és mutatóujjával nyomja meg a másik ke­zén a hüvelyk- és mutatóujj közötti hár­tyának azt a pontját, ahol a két ujj töve találkozik. Hüvelykujja legyen a kéz háta felőli oldalon, mutatóujja pedig a tenyér felőlin, és apró, körkörös mozdulatokkal keresse meg a pontot, amely érzékeny lehet. Ha sikerült, nyomja meg finoman. Kezei ne legyenek merevek, tartsa őket la­zán! A nyomást 10-15 másodpercig tart­sa fenn – vagy akár percekig, de fontos, hogy a keze laza maradjon.

Ne okolja a korát, ha gyakran kínozza székrekedés! Bár az idősebb emberek mintegy 40 százalékának van krónikus székrekedése, ennek általában a mozgásszegény életmód, az egészségtelenebb étrend és a különféle gyógyszerek az okai. Kérdezze meg orvosát, lehet-e ilyen hatása az ön gyógyszereinek is. Kiegyensúlyozott étrenddel és megfelelő élet- móddal sokat javíthat emésztésén.

Jegyezzük meg! A hasizmok erősítése az emésztésen is javíthat.

Újfajta kezelés

A Crohn-betegségnek nevezett gyulladásos bélproblémá­ban szenvedőknek bizonyos esetben egy olyan gyógyszert is felírhatnak, amelyet reumás ízületi gyulladás ellen is használnak. A viszonylag újnak számító TNF-gátlókról (tumornekrózisfaktor-gátlók) bebizonyosodott, hogy alkal­masak a Crohn-betegség kezelésére. A vizsgálatok során lelassították, vagy akár meg is állították a reumás ízületi gyulladás progresszióját – a kétféle betegség között a gyul­ladás jelenti a kapcsolatot. Az új gyógyszeres kezelés csök­kenti annak valószínűségét, hogy a Crohn-betegségben szenvedőknek műtétre lesz szükségük.

Óvakodjon a vastagbél mosásától!

Az 1990-es években jött divatba a vastagbél átmosásának ősi gyakorlata, ám az új bizo­nyítékok szerint ez veszélyes is lehet. Az el­járás lényege, hogy langyos vizet nyomnak a belekbe, amellyel kiöblítik azok tartalmát; a módszer állítólag serkenti az immunrend­szert és segít a fogyásban is. A kutatások elemzése során azonban amerikai tudósok azt találták, hogy a bélmosáson átesett sze­mélyek gyakran tapasztaltak olyan mellékhatásokat, mint az émelygés, görcs, hányás, sőt néhány esetben a veseelégtelenség.

Főzzön nyugtató hatású italt!

Ha bélproblémái vannak, például irritábilis bél-szindrómában vagy Crohn-betegségben szenved, próbálja ki a borsmentateát, a golgota virág-teát vagy a forró vízbe áztatott zúzott édesköménymagot – ezek mind enyhíthetik a kellemetlen tüneteket. Sok olyan természetes orvosság is van, amely segít megtisztítani a beleket – ilyen például az útifűmaghéj, a lenmag és az aloe vera.

A golgota-virág tea megnyugtathatja az irritábilis belet

Mondjon le a szeszes italokról, ha kimutatták önnél a SIBO nevű betegséget,  amelyet a vékonybél baktériumainak túlszaporodása okoz. Ebben az esetben kis mennyiségű alkohol is felboríthatja a vékonybél baktériumflórájának egyensúlyát, és ez heves, igen kellemetlen tüneteket – felfúvódást, szeleket, hasfájást, székrekedést és hasmenést – válthat ki. A SIBO-t általában antibiotikummal kezelik, emellett néha probiotikumot is adnak. A szakértők szerint a SIBO-ra hajlamos személyek teljesen megszabadulhatnak tüneteiktől pusztán azzal, hogy lemondanak az alkoholról.

Ne váljon függővé!

Egyes gyógyszerek szedésének székrekedés lehet a mellékhatása,   ami magában hordozza annak veszélyét, hogy függővé válik a normális bélműködéshez szükséges hashajtóktói – ez árt az egészségnek. Kipróbálhat más kíméletes hashajtó módszereket a tabletták helyett – például a vény nélkül kapható glicerinkúpot – bár ezt sem szabad tartós megoldásnak tekinteni.

Segítse a hasznos baktériumokat!

A probiotikumok úgynevezett „hasznos” baktériumok, amelyek természetesen is jelen vannak a belekben, és többféle kedvező hatá­suk van – például enyhítik az irritábilis bél-szindrómát és az utazók hasmenését. A bél­rendszer egészsége érdekében érdemes lehet probiotikumot tartalmazó táplálékkiegészítőt szedni – főleg ha előzőleg antibiotikum-kú­rán esett át -, de az is jó, ha probiotikumokat tartalmazó joghurtot eszik.

A hangulat és az emésztési zavarok közötti kapcsolat

Ha irritábilisbél-szindrómában vagy króni­kus emésztési zavarban szenved, s emiatt gyomorgörcsöt, felfúvódást, hasmenést és székrekedést tapasztal, orvosa azt taná­csolhatta, hogy próbálja csökkenteni az életében jelen lévő stresszt. A szakembe­rek évek óta tisztában vannak azzal, hogy az ideges feszültség bélproblémákhoz vezethet, és a stresszcsökkentés a kezelés gyakori eleme.

Amerikai tudósok most azt vizsgálják, hogy a kapcsolat fordítva is igaz-e, vagyis okozhatnak-e depressziót a bélpanaszok. A depresszió kezelésére régebben a boly­góideg (a X. agyideg, amely az agy agy­törzsi részéből indul ki, és a mellkas és a has szerveit idegzi be) elektromos stimulálását is alkalmazták, és a kutatók azt re­mélik, hogy ez az irány újabb kezelések kidolgozásához vezethet.

Vizsgáltassa meg magát!

Egyáltalán nem biztos, hogy a tünetek alapján különb­séget tud tenni az irritábilis bél-szindróma (IBS) és a coeliakia (gluténérzékenység) között, mert mindkét rendellenesség nagyjá­ból ugyanolyan problémákat okoz: hasfájást, felfúvódást, hasmenést és székrekedést. A coeliakia azonban a vékonybél betegsége, míg az IBS általában a vastagbelet érinti. A szakértők szerint minden IBS-es pácienst meg kell vizsgálni, nincs-e coeliakia ja – eh­hez vagy vérvizsgálat szükséges, vagy néhány nap gluténmentes étrend (coeliakia esetén ez javulást hoz a tünetekben). Ha IBS-sel keze­lik, kérje meg orvosát a vizsgálat elvégzésére.

Vigyázzon a kozmetikumokkal!

Ha a szigorúan betartott gluténmentes ét­rend ellenére sem tud megszabadulni a coeliakia tüneteitől – az emésztési panaszok­tól és a kiütésektől -, akkor lehet, hogy a rú­zsa a hibás. Elképzelhető, hogy szervezete már a rúzsban lévő egészen csekély mennyi­ségű gluténra is ilyen hevesen reagál. Bármi­lyen alaposan ellenőrizte is kozmetikumai összetevőinek listáját, nem lehet biztos ab­ban, hogy gluténmentesek. Csak úgy deríthe­ti ki, egy adott termék „tiszta”-e, ha mellőzi a használatát, és figyeli, javulnak-e a tünetei.

Jegyezzük meg! Ha coeliakiában szenved, lehet, hogy gluténmentes rúzs használata oldja majd meg a problémáját.

Szokjon át a rendszerességre!

Hatá­sos módszer lehet a krónikus székrekedés ellen, ha sok vizet iszik, mellé annyi rostot fogyaszt, amennyit csak elvisel a szervezete, s ezt állandó időpontokban való étkezésekkel és vécézéssel kombinálja. A mellékhelyiséget mindig felkelés után vagy valamelyik étke­zést követően keresse fel. Segíthet, ha előző­leg nagyobb adag zsíros ételt eszik és egy csésze kávét is megiszik, mivel ezek serkentik a bélműködést. A teste ne legyen feszült, amíg a vécén van – végezzen relaxációs gyakorlatokat vagy hallgasson zenét!

További bélkérdések

A tudósok ma már nagyon sok mindent tudnak a nyugati országok egyik leggyakoribb daganatos megbetegedésének, a bélráknak az okai­ról, így arról is, miként lehet megelőzni. Nagyon fontosak az általunk befolyásolható olyan tényezők, mint az étrend és az életmód. Az alábbi­akban néhány további, a bélrendszer megóvását szolgáló javaslatot talál.

Egyen a szabadban – ez emésztőrendszerének is jót tesz.

Álljon fel!

Valószínűleg nem lepődik meg azon, hogy ha szünet nélkül órákig üldögél egy helyben, az növeli a hátfájás, a szívbetegség, a mélyvénás trombózis, a cu­korbetegség és az elhízás kockázatát. Ám tud­ta azt is, hogy a hosszas mozdulatlanságról kimutatták: növeli néhány rákos megbetege­dés rizikóját – és hogy ezen a listán a vastag­bélrák az első? A tartós egy helyben ülés hatására gyulladásos folyamat indul a szer­vezetben, kanadai kutatók szerint pedig a krónikus gyulladás hajlamosabbá tesz a vas­tagbélrákra és néhány más daganatos meg­betegedésre is. A kockázat csökkentése és egészsége védelme érdekében több egyszerű önsegítő lépést is tehet. íme, néhány:

  • Tartson szünetet! Ha íróasztalnál dolgo­zik, legalább óránként álljon fel és sétáljon egy keveset: járja körbe az irodát, menjen végig a folyosón – mindegy, hová megy, csak gyalogoljon!
  • Küldjön kevesebb e-mailt! Ha az e-mail küldése helyett átsétálhat a szoba másik sar­kába vagy fölmehet a következő emeletre és személyesen beszélhet a kollégájával, ragadja meg az alkalmat, ahányszor csak lehet!
  • Ebédeljen máshol! Ne az asztalánál ülve költse el ebédjét! Amikor az időjárás megen­gedi, menjen ki a szabadba, egyébként pedig keressen arra alkalmas helyet az épületen belül.
  • Beszéljen menet közben! Ha sokat kell telefonálnia, beszélgetés közben álljon fel, és ha lehetséges, járkáljon is!
  • Pedálozzon! Ha nem zavar vele másokat, vehet egy kisméretű, pedálos edzőgépet, és beteheti az asztala alá, így egyszerre dolgoz­hat és edzhet.

Menjen a napra!

A rendszeres (de nem túlzásba vitt) napozás kedvező hatásai között szerepel a vastagbélrák megelőzése is. A le­égést persze kerülni kell, de szervezetének az egészség megőrzéséhez és a vastagbélrák és más daganatok megelőzéséhez nagyon sok D-vitaminra van szüksége – amely a napfény hatására a bőrében termelődik. Napoztassa rendszeresen a végtagjait és az arcát úgy, hogy nem használ fényvédő szert. Ez akár 30 percig is eltarthat, a bőrszínétől függően – minél sötétebb a bőre, annál hosszabb időre van szüksége. Az is jót tesz, ha D-vitamint tartalmazó táplálékkiegészítőt szed és olajos húsú halakat eszik.

Szedjen aszpirint – duplán!

Egyre több a bizonyíték, hogy az aszpirin képes megelőzni a rák kialakulását és talán a terje­dését is, ezért egyes orvosok azt javasolják, hogy akinél nagy a bélrák kialakulásának kockázata, az naponta ne csak egy, hanem két adagot vegyen be. Akinek örökletes hajla­ma van a bélrákra, annak esetében a daganat kialakulásának rizikója tízszeres az átlaghoz képest, és a betegség gyakran már fiatalon megjelenik. Ámde napi két kis adag aszpirin bevétele 60 százalékkal csökkenti a veszélyt. A kezelést erősen vitatják, mivel peptikus fe­kélyt okozhat, vagy vérszegénységet a kisebb, de krónikus emésztőrendszeri vérzések miatt. Az orvosok mégis úgy vélik, hogy egyes ese­tekben ezt a kockázatot is megéri vállalni.

Barna rizzsel a bélrák ellen

Úgy tűnik, végre eldőlt a régi vita arról, hogy se­gíthetnek-e a rostban gazdag ételek a bélrák megelőzésében. A kutatók több nagyszabású vizsgálat eredményeit áttekintve kimutatták, hogy nagy mennyiségű egész szemes gabona fogyasztása valóban védelmet nyújt e daga­natok ellen. Egyen tehát barna rizst és zab­pelyhet, amilyen gyakran csak lehet, hiszen ez egyszerű módszer belei egészségének meg­őrzésére.

Egyen rákűző káposztát!

Kimutatták, hogy egy, a zöld színű zöldségek aprítása, főzése, rágása és emésztése során képződő ve­gyület meggyengíti a rákos sejteket és gátolja szaporodásukat. A zöldségekben előforduló szinigrin nevű vegyületet a szervezet rákelle­nes hatású allilizotiocianáttá alakítja át – de önnek elég annyit tudnia, hogy ha megeszi a főtt zöldségeket, az tényleg segíthet a daga­natok megelőzésében, a bélrákot is beleértve.

A káposzta hasznos szövetséges az emésztőrendszeri rákok elleni harcban.

Lakjon jól (olajos húsú) halakkal emésztőrendszere védelme érdekében! Az ómega-3 zsírsavak nélkülözhetetlenek a jó emésztéshez, s legkiválóbb forrásaik az olajos húsú halak (például a szardínia, a makréla és a lazac), a lenmag- és a halolaj. A vizsgálatok azt mutatják, hogy a halolaj fo­gyasztása csökkenti a Crohn-betegség epizód­jainak gyakoriságát. Ráadásul azok esetében, akik heti rendszerességgel esznek olajos húsú halakat, akár 40 százalékkal csökkenhet a vastag- és végbélrák kockázata. A védelem mértéke függ a dózistól: minden egyes, he­tente elfogyasztott plusz adag hal további 4 százalékkal mérsékli a rák kialakulásának valószínűségét.

Ideje leszokni!

A dohányzás növeli a vastag- és végbélrák kockázatát – és ez a káros hatás a jelek szerint tartósabb a nők esetében. A szakemberek kiderítették, hogy a nők körében még tíz évvel a dohányzásról való leszokás után is nagyobb volt a vastag-és végbélrák dohányzással összefüggő ki­alakulásának kockázata, miközben a férfi exdohányosoknál eddigre eltűnt ez a hatás. Orvosával beszélve feltétlenül említse meg dohányos múltját – ha pedig még most is dohányzik, szokjon le róla, minél előbb!

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.