Orvosi tanácsok

A szaglás és az ízérzés javítása

Hogyan javítható a szaglás és az ízérzékelés?

A szaglás és az ízlelés szoros összefüggésben vannak egymással. Bár a náthás, meghűléses időszakokban egyik vagy akár mindkettő érzékelés halványulhat, de amint magunk mögött tudtuk a betegséget, visszatérnek azok. Az evolúció során elsősorban a veszélyes anyagok elkerülése és azok szervezeten kívül tartása volt a céljuk, ám ma már az azok jelentette élvezeti értékek sem elhanyagolhatóak. Cikkünkben olyan tippeket veszünk sorra, melyek segítségével fokozható a szaglás és az ízérzékelés.

Kulináris élmények nap mint nap

  • Az étkezés nem csupán a kalóriákról szól, hanem az ízek kulináris élvezetéről is. A finomságoknak íze és illata a gasztronómia szerelmeseit teljesen el tudja varázsolni. Ha étkezés előtt megkeverjük a tányérba kerülő fogásokat, azzal illatukat is jobban érezhetjük.
  • A rohanó élettempó hátulütőit az étkezések kapcsán is megérezzük. Tény pedig, hogy boldog pillanatokat szerezhetünk magunknak azzal, ha megadjuk a módját az étkezéseknek. Lassíts le egy kicsit a főétkezések alkalmával. Ennek köszönhetően nem csak az ízeket fogod jobban élvezni, hanem emésztésed működését is előmozdíthatod. Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy ha nem falsz, akkor jó eséllyel kevesebbet is fogsz enni, ami testsúlyod és egészséged kapcsán sem elhanyagolható.
  • Nem véletlen, hogy a legtöbben szeretjük, ha többféle fogás is helyet kap a tányéron. A sültek mellé gyakran kínálunk burgonyát, vegyes köretet, párolt zöldségeket, savanyúságokat. A különböző ízek egymás utáni kóstolása fokozott kulináris élményt jelent.

Illóolaj vagy parfüm?

Ma már nem csak a nők használják napi rendszerességgel a parfümöket. Ahhoz azonban, hogy ez ne egy zavaró illatfelhő legyen, nagyon fontos az alkalomnak és a személyiségnek megfelelő illat kiválasztása. Akár illóolajokkal is próbálkozhatsz, ezekből egy keveset tegyél a karodra. Az illóolajok egyébként a szagláson, mint érzékelésen keresztül hangulatunkat, energikusságukat is befolyásolhatják. A jázmin, a vanília vagy például a borsmenta remek választásnak bizonyulnak.

Félre a dugulásokkal!

Ma már olyan eljárás is létezik, melynek célja a szaglás helyreállítása, és az eldugult orrjáratok megnyitása. Ez az úgynevezett ballonos szinoplasztika, mely során egy kis ballonos katétert vezetnek az orrba, majd felfújják ezt a ballont. Hazánkban csupán az orrvérzés elállítása kapcsán használják a módszert, de külföldön egyéb felhasználási módja is ismert az eljárásnak.

Gourmet tálalás vagy egyszerűség?

Elsősorban vendégségek alkalmával helyezünk hangsúlyt arra, hogy milyen formában kerülnek az ételek a tányérra. Míg az ízeket és az összetevőket nem változtatjuk meg ilyen módon, mégis sokan fontosnak tartjuk az efféle odafigyelést. A hétköznapokban már kevésbé figyelünk erre, pedig lehet, érdemes lenne. Tudtad, hogy az agy bizonyos ételek kapcsán speciálisan egyfajta megjelenésre asszociál? Nem véletlen, hogy például a halételeket hagyományos formában szokták kínálni, így sokak szerint az ízek is intenzívebben érezhetőek.

Illatok és elnevezések

A parfümök szerelmesei jól tudják, hogy ha egy-egy illat emlékezetes eseményhez kapcsolódik, akkor azt megérezve mindig magával ragad az emlék és annak érzésvilága. Ez sajátos kapcsolódás az érzelmek, az emlékek és az illatok között. Még szorosabbá tehetjük az asszociációt, ha el is nevezzük az illatokat. Nem csak a parfümök neveinek megjegyzésére gondolunk, hanem arra is, hogy tudjuk, milyen jellegű az említett illat.

Bízz szaglásodban!

Tudtad, hogy a 60 év felettiek kevésbé képesek a szagok megkülönböztetésére? Ez főként akkor bír jelentőséggel, ha füstről, gázról van szó. Idős rokonaink számára tehát mindenképpen javasolt olyan érzékelőket beszerelni a lakásba, melyek figyelmeztetnek az esetlegesen jelen levő veszélyre. Bár a legtöbben igyekszünk szaglásunkban bízni, és ez az ételek kapcsán be is szokott jönni, de ha nem tudjuk eldönteni, hogy egy alapanyag még felhasználható-e, akkor inkább dobjuk ki azt, s ne kockáztassuk egészségünket.

Figyelj a cink-bevitelre!

A hipozmia kifejezés nem más jelenséget takar, mint a szaglás meggyengülését. A szakemberek azon az állásponton vannak, hogy ezt akár a nem megfelelő cinkfogyasztás is okozhatja. A napraforgómag, a lencse, és a kagylófélék igen gazdag cinkforrásnak bizonyulnak, de akár az étrend-kiegészítők közül is választhatunk valamilyen cink készítményt.

Testmozgás és szaglás- mi a kapcsolat?

Tudtad, hogy a testmozgás hatására jobb lesz a szaglás? Pedig a kutatók szerint így van. Az oka pedig nem más, mint az, hogy az orrban levő nedvesség mennyisége növekszik, s így a szaglás is érzékenyebbé válik. Ez egyébként évszakfüggő is, tavasszal és nyáron magasabb az orr nedvességtartalma.

Orrdugulás ellen gőzzel

Az őszi-téli időszakban a legtöbben jól ismerjük azokat a megbetegedéseket, melyek az orr dugulásával járnak. Ez társulhat akár fejfájással, vagy torokfájással és köhögéssel. Utóbbiak a szájon át történő légzésre vezethetőek vissza, ami az alvás minőségére is rányomhatja bélyegét. Ha például orrvérzés miatt az orr tamponálására kerül sor, akkor a körülbelül négy napig bent levő tampon miatt kizárólag a szájon át történő légzés lehetséges, és arra sincs garancia, hogy a tampon eltávolítása után a szaglás azonnal visszatér.

Orrdugulás esetén hasznos lehet a jól bevált gőzölés, vagyis forró vizes tál fölé hajolva, törölközővel letakart fejjel gőzöljünk naponta többször. A párásító készülékek is jó választásnak bizonyulhatnak, de a patikákban kapható orrcseppek és orrspray-k kínálatában is érdemes körülnézni.

Csípősből is megárt a sok!

A csípős ízek szerelmesei is jól tudják, van az a szint, amikor már abból is megárt a sok. A csípős paprika erőteljes hatását egy csésze tej fogyasztásával lehet enyhíteni, de a joghurt is jó választásnak bizonyul. A víz vagy a különféle üdítők viszont semmit sem érnek a csípés enyhítésére. A csípős ízért egyébként a kapszaicin névre hallgató vegyület a felelős, amit például az ízületi fájdalmak esetén is bevethető chilis lóbalzsamban is megtalálhatunk.

Fűszerezz okosan!

A só és a cukor alapvető ízesítőinknek számítanak. A túl sok azonban garantáltan nem jó döntés, hiszen a vérnyomásra és a testsúlyra egyaránt negatív hatással vannak. Az ételek sajátos íze jobban kihozható fűszerekkel, így érdemes a sózás és az előre kevert ételízesítők helyett a fűszereket, vagy azok friss, növényváltozatát használni. Fagyasztva is sokféle fűszernövény elérhető, melyekből mindig érdemes otthon tartani a fagyasztóban.

Ízek a levegőben

A légitársaságok szakácsai az előkészített ételeikben a szükségesnél több sót és cukrot használnak. Nem véletlen, ugyanis a repülőgép száraz levegőjében az ízek kevésbé intenzívek. A fokozott ízesítés azonban nem az egyedüli lehetőség, hiszen ha például cukorbetegként repülünk, akkor kérhetünk speciális ételeket, melyek megfelelnek egészségi állapotunknak.

Néha hagyj ki egy étkezést!

A böjtölés jótékony hatásairól nem lehet elégszer szólni. Az időszakos böjtölés nagy népszerűségnek örvend, ráadásul az ízeket is intenzívebben érezhetjük egy 12-14 órás időszakos böjt után. Figyeljünk arra is, hogy ne telítődjön szervezetünk az agyoncukrozott üdítőkkel és a nassolnivalókkal, hiszen ezek után az ételek kevésbé tűnhetnek ízletesnek.

Hány ízt érzékel az ember?

Kikunai Ikeda nevéhez fűződik az umami névre hallgató íz, melyet az ember az édes, a sós, a savanyú és a keserű mellett érzékel. Bár az 1908-as felfedezés óta sokat vitatkoznak arról, hogy valóban létezik-e ez az ötödik íz, mégis a legtöbben úgy vélik, joggal került felismerésre az.

A tapasztalatok szerint az umami egy aminosavhoz kapcsolódik, ami természetes formában a paradicsomban, a gyömbérben vagy például a gombában található meg. Mesterséges típusa az úgynevezett nátrium-glutamát, amit az ázsiai konyha előszeretettel használ. Az MSG-t tartalmazó ételek azonban kicsit sem számítanak egészségesnek, főleg, hogy sokan fejfájásra panaszkodnak a mesterséges összetevőt tartalmazó ennivalók elfogyasztása után.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.