Sav-bázis egyensúly

8 fontos bázikus élelmiszer, amit Neked is ismerni kell!

Az alábbiakban olyan élelmiszereket írunk le, amelyek nem csak bázisképzők, de számos értékes vitális anyagot is tartalmaznak.

Amaránt: fehérjeszállító inka mag

AmarantAz inkák magvát, az amarántot biológiailag nem a gabonákhoz, hanem a disznóparéjfélékhez sorolják. Nem csak azért felel meg tökéletesen a bázikus irányultságú konyhának, mert gazdag ásványi anyagokban, nyomelemekben és más vitális anyagokban: az amaránt az egyetlen olyan „gabona”, amely jelentős mennyiségű esszenciális aminosavat, tehát fehérjéket tartalmaz, melyeket a táplálékkal kell magunkhoz vennünk! Az apró magvak nagyon fontosak a vegetáriánusok.

Finom kis gyümölcs: a hajdina

HajdinaA hajdina az egyik keserűfűféle gyümölcse, melynek fehérjéjét jól tudja hasznosítani az emberi szervezet, és amelyben nagyon nagy mennyiségben megtalálható a lizin nevű létfontosságú aminosav. Mivel a hajdina nem tartalmaz glutént, nagyon jó azoknak, akik a coeliakia nevű emésztési zavarral küzdenek.

A köles: édes és pikáns, de egészséges

KölesA köles a pázsitfűfélék családjából származó, rendkívül jó ízű gabona. A bázisképzőkhöz tartozik és számos fontos vitális anyagot tartalmaz.

A burgonya a sztár a bázisképzők között

BurgonyaGazdag B- és C-vitaminban, ásványi anyagokban, emésztéssegítő ballasztanyagokban és fehérjében. Jobb, ha a héjával együtt főzzük meg a burgonyát, sőt ha főzés előtt folyó víz alatt jól lekeféljük a burgonyagumókat zöldségkefével.

A gomba: Gazdag vitaminokban, köztük B-vitaminban, amely növényekben ritkábban található meg, valamint ásványi anyagokban és nyomelemekben.

GombaBallasztanyagokkal és esszenciális aminosavakkal, azaz létfontosságú fehérjékkel látja el a szervezetet. A gombafogyasztás segíti az emésztést, pozitívan befolyásolja a koleszterinszintet, stabilizálja a szívet és a keringési rendszert, erősíti az immunrendszert.

Cékla: erősítő és élénkítő

CéklaA cékla eredetileg a Földközi-tenger térségéből származik. Ez az erő-bomba vérképző hatású, télen vitális anyagokkal lát el minket és öreg-korban a szervezet erősítését szolgálja. A cékla rengeteg vitamint, ásványi anyagot, nyomelemet és másodlagos növényi anyagot tartalmaz.

Csírák – koncentrált életerő

CsíraA magvakból kifejlődött csírák egytől egyig kis bázisképző energia- és vitaminbombák. Mivel a csíráknak nagyon nagy a ballasztanyag-tartalmuk és nehezen oldódó keményítőt tartalmaznak, mely hosszú ideig jóllakottságérzetet biztosít, kezdetben ne együnk túl sokat belőlük, nehogy túlterheljük a beleinket.

Szárított gyümölcsök: zacskóba csomagolt napfény

Aszalt gyümölcsökA friss gyümölcsök mint egészséges bázisképzők egyik étlapról sem hiányozhatnak. De a szárított gyümölcsök is kifejezetten egészségesek; sőt állítólag lassítják az öregedési folyamatokat és segítenek a rák megelőzésében. Ezáltal a sokszorosára nő a gyümölcsök tápanyag-koncentrációja. A szárított gyümölcsök könnyű, hosszan eltárolható kis energiacsomagok. A bioélelmiszer-kereskedelem viszont permetezetlen gyümölcsből készült termékeket kínál, melyek mentesek ezektől az adalékoktól.

Figyelem! A nem megfelelő kezelés következtében a szárított gyümölcsökön penészgombák telepedhetnek meg, melyek rendkívül mérgező anyagot, aflatoxint termelnek. Aflatoxin szennyezés esetén a vásárló kérheti az élelmiszer-hatóságok és a fogyasztóvédelem ellenőrzését.
Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.