Sav-bázis egyensúly

Fokozzuk ellenálló képességünket – Filléres módszerek, de még is hatásosak!

A természetgyógyászat számos olyan eljárást ismer, melyek támogatják a test savtalanítását. A javuló testi és lelki közérzet azután pozitívan hat az immunrendszerre. A természetgyógyászati módszerek megkönnyíthetik az átállást a bázikus életre. Például a hatékony méregtelenítés során panaszokat válthatnak ki azok a káros anyagok, melyek eddig a testben raktározódtak, és most elszállításra kerülnek.

A természetgyógyászat méregtelenítési eljárásai

A természetgyógyászatban a test méregtelenítése jelenti a további kezelési módszerek alapját. Mivel a kiegyensúlyozott sav-bázis háztartásra átállás kezdetén nagy mennyiségben szabadulnak fel a tárolt savak és méreganyagok, ilyenkor nagyon ésszerűek a méregtelenítési eljárások.

Gyümölcsök
A legtöbb folyadék a zöldségekben és gyümölcsökben van.

Méregtelenítő hatású növények

Itt elsősorban a citromot kell kiemelnünk. Gazdag C-vitaminban és vértisztító hatású. A homoktövis, a csipkebogyó és az a cerola-cseresznye szintén sok C-vitamint tartalmaz. Vértisztító hatású a csalán, a gyermekláncfű (tea formájában vagy salátában), a nyírfalevél és a babhéj (teaként) is. A fokhagyma, a vöröshagyma, a metélőhagyma és a póréhagyma elsősorban a beleken keresztül fejti ki méregtelenítő hatását. A koriandertabletta nehézfém- (elsősorban ólom-) mérgezés esetén hatásos.

Böjt – Igyunk még többet!

A böjt közkedvelt módszer a test méregtelenítésére. Mivel a szervezet nem kap táplálék-utánpótlást, a raktáraihoz kell nyúlnia és közben felszabadítja a tárolt mérgeket is. Ezért homoktövises zöldséglével vagy bázisteával, valamint sok hidrogénkarbonátot tartalmazó ásványvízzel és zöldséglevessel kell pótolni a hiányzó bázisokat. Böjtölés közben nagyobb a test folyadékigénye – igyunk meg naponta két és fél liter folyadékot.

Manuális terápiák

A manuális terápiák közé tartozik a nyirokdrénezés, a hasmasszázs, a fürdő, a zuhany, a száraz ledörzsölés és még sok más. Ezek az eljárások kivétel nélkül élénkítik a vérkeringést és az anyagcserét. Ezáltal segítik a méreganyagok elszállítását a testből, és erősítik az immunrendszert.

Olajos öblögetés

Az olajos öblögetés, amit olajszürcsölésnek is neveznek, csodálatos módszer, mellyel hatékonyan segíthetjük anyagcserénket a salakanyagok kiválasztásában. Reggelenként vegyünk a szánkba egy evőkanál napraforgó-, olíva- vagy szezámolajat, mozgassuk ide-oda a szájüregünkben 10-15 percig, mintha meg akarnánk rágni, és szívjuk át a fogaink között. Amikor kiköpjük, hígnak és tejszerűnek kell lennie, különben túl rövid volt az öblögetés. Utána alaposan öblítsük ki a szánkat és mossuk meg a fogunkat.

Bélregenerálás

A bélregenerálás nélkülözhetetlen eleme a természetgyógyászatnak, mert csak az egészséges bélflóra képes erősíteni az immunrendszert. Ha a hasznos baktériumok kisebb számban vannak jelen a szervezetben, mint a candidagombák, az számos egészségi problémát eredményezhet, például immungyengeséget, allergiát és bőrbetegségeket.

Homeopátia

Jól megválasztott homeopátiás gyógyszerrel nem csak akut panaszokat csillapíthatunk, de mélyen behatolhatunk létünk érzelmi síkjába is. A homeopátia képes arra, hogy minden embert egyénileg, a saját aktuális fejlettségi szintjén szabályozva támogasson. A homeopátiát azonban nem lehet házilag alkalmazni. Csak tapasztalt homeopata tudja kiválasztani a megfelelő szert vagy szereket alapos elbeszélgetést követően.

Homeopátia
Homeopátiával is lehet gyógyulni.SchüBler-féle biokémia (SchüBler-sók)

A dr. Wilhelm Heinrich SchüBler által alapított biokémia azon az elgondoláson alapul, hogy a testnek minden eszköze megvan ahhoz, hogy megőrizze egészségét vagy zavart működés esetén meggyógyuljon.

A sav-bázis háztartás harmonizálása homeopátiás hígításban alkalmazott sók segítségével:

  • Calcium fluoratum D12: a kötőszövet, valamint rugalmasságának és feszességének erősítése; az idegek erősítése
  • Calcium phosphoricum D6: a csontok erősítése és stabilizálása; a fehérjefeldolgozás elősegítése; jó rekedtség ellen
  • Calcium suiphuricum D6: tisztítás, az anyagcsere élénkítése
  • Ferrum phosphoricum D12: elsősegély, oxigénszállítás
  • Kálium chloratum D6: a nyiroktevékenység élénkítése, méregtelenítés
  • Kálium phosphoricum D6: méregtelenítés; a testszövet építése; kimerültség esetén
  • Kálium sulfuricum D6: gyulladások után; tisztítás Magnesium phosphoricum D6: ellazítás, görcsoldás
  • Nátrium chloratum D6: sav-bázis és vízháztartás
  • Nátrium phosphoricum D6: savtalanító, anyagcsere-támogató hatás
  • Nátrium suiphuricum D6: segíti a májat, az epét és a kiválasztást
Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.