Sav-bázis egyensúly

Gyógyító gondolatok – Eredményes módszerek, melyeket érdemes kipróbálni!

A gyógyító vizualizációkat sikerrel alkalmazzák a rákkezelést kísérő pszichológiai kezelés keretében.

Vizualizációval támogathatjuk testünk gyógyulási folyamatait. Képzeljük el, ahogy oxigénnel megrakott vörösvértestek járják át a szöveteket és gyakorolnak rájuk jótékony hatást, ahogy a helyszínre siet a testrendőrség, hogy nyakon csípjék a gonosz sejteket és felfalják őket, ahogy egy puha kéz feloldja a feszültséget az izmokban, felmelegíti és hajlékonnyá teszi őket.

Agytorna a szellemi frissességért

Elég, ha csupán néhány napig nem vesszük igénybe az agyunkat, máris fontos idegkapcsolatok fejlődnek vissza benne, és hanyatlani kezd a teljesítménye. Öregkorban ugyan csökken az idegsejtek száma, az agy azonban oly módon ellensúlyozza a veszteséget, hogy új kapcsolatokat létesít – ha megfelelő a vér- és a tápanyagellátása és rendszeresen eddzük.

Hatékony lazítási módszerek

Az egészséges, sok zöldséget és gyümölcsöt, halat és teljes kiőrlésű lisztből készült termékeket magában foglaló, bázisokban gazdag étkezés örömhozó nyersanyagokkal látja el az agyat és az idegsejteket. Számtalan lehetőség van a lazításra – most következzék néhány különösen hatékony módszer.

A nevetés csodatévő orvosság

A nevetés szerte a világon ugyanazt jelenti: békét és boldogságot. A nevetés erősíti az immunrendszert. 1995-ben jött létre a nevetésjóga, amely a hatha-jóga légzőgyakorlataira épül. Ha elmúlnak a kezdeti gátlások, ellazulnak az izmok, élénkül a légzés, javul a kedélyállapot és derűsebbé válnak a gondolatok.

Nevetés
Azzal hogy nevetünk, már hozzájárulunk egészségünkhöz.

Éneklés és zenélés

Az éneklés hasonlóan egészséges, mint a nevetés! Éneklés közben természetes, egészséges rezgésekben fürdünk. Különösen nagy hangsúlyt kap a figyelem! Ugyanakkor eddzük a memóriánkat is – és a közös zenélés gyakran intenzívebben köti össze az embereket, mint a beszélgetés. Egy fúvós hangszer olyan, mint egy különleges fitneszstúdió: az énekléshez hasonlóan edzi az összes izmot. Célirányosan kell lélegeznie, hogy irányítani tudjuk a légáramot. A felesleges savakat kilélegezzük, ami különösen előnyös az asztmás betegek számára.

A nap mondásai és a mantrák

A versek, mondások, tételek és imák arra ösztönzik az embert, hogy elgondolkozzon az életen, és gazdagabbá tehetik az életet. Vigyünk magunkkal életutunkra olyan szavakat, például idézeteket, melyek megérintenek minket. A „mantra” fogalom a buddhizmusban és a hinduizmusban rövid szóképleteket jelent, melyeket gyakran egymás után mondanak el. Minden élethelyzetre vannak mantrák. A folytonos ismétlés megnyugtat, mert a keringő gondolatok lassanként megnyugszanak és szertefoszlanak.

Ujjgyakorlatok a testnek, a szellemnek és a léleknek – a mudrák

Úgy néz ki, mint valami játék, de mély belső jelentést hordoz. A mant-rákhoz hasonlóan a mudrák is a buddhizmusból és a hinduizmusból származnak. A mudrák enyhítik a testi panaszokat, harmonizálóan és frissítően hatnak, lelki egyensúlyt teremtenek és fejlesztik a spiritualitást.

Bevált és hatékony lazítási módszerek

  1. Légzéslazítás: A légzés tudatos befolyásolása nagyon kellemes, oldottá tesz és szellemi frissességet ad.
  2. Autogén tréning: Rövid utasításokban elmondjuk a testünknek, hogyan tud hatékonyan lazítani. Némi gyakorlással stresszhelyzetekben is eredményesen alkalmazhatjuk.
  3. Meditáció: szellemi összpontosítás és elmélyülés. A lazítás itt átmeneti fokozat a mély felismeréshez vezető úton.
  4. Jacobson-féle progresszív izomlazítás: Minden testrészt egyenként meg kell feszíteni, majd az izmok ellazításakor tudatosan érzékelni lehet a megnyugvást. Jó olyanoknak, akik nagyon nyugodt technikáknál nehezen tudnak összpontosítani.
  5. Csikung: mozgás- és meditációtan, melyet a hagyományos kínai orvoslásban megelőzésre és gyógyításra használnak azzal a céllal, hogy harmonizálják az életenergiát.
  6. Taj-csi: lassú, áramló mozdulatok sorozata, melyek oldotta tesznek és erősítik a testet.
  7. Vizualizáció: Belső képek segítségével lazulunk el és találunk új utakat.
  8. Jóga: Régi indiai mozgásművészet. A gyakorlatok lazító, frissítő, erősítő és harmonizáló hatásúak.
meditacio
Meditáció
Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.