Veszélyes vagy biztonságos

Egészséges a tea, vagy tud káros is lenni?

Egy csésze tea megnyugtató és ártalmat­lan élvezet. A tudományos vizsgálatok nyomán felmerült, hogy vajon ez a remek ital nem segíthet-e a szélütés, a szívinfarktus vagy a rák megelőzésében? Nos, egyre több bizo­nyíték mutat ebbe az irányba. A zöld tea ked­vező hatásai a legismertebbek, de úgy tűnik, hogy a fekete tea is egészségvédő hatású.

Zöld tea: egészségünkre

A tealevél egy ázsiai cserjéről származik: ezek gőzölésével, majd szárításával állítják elő a zöld teát. A fekete tea készítéséhez a leveleket fonnyasztják, összetörik, majd erjesztik, vagyis néhány órán át a levegőn hagyják, hogy oxidálódjanak. Az oolongteát rövidebb ideig erjesztik.

A zöld tea azért került reflektorfénybe, mert nagy mennyiségben tartalmaz erős antioxidáns hatású polifenolokat. (Mivel az er­jesztés során a polifenolok is tönkremennek, a fekete tea jóval kevesebb ilyen anyagot tartalmaz.) Mind közül az epigallokatechin-gallát (EGKG) nevű polifenolt becsülik a leg­többre – ez a valaha felfedezett egyik legerő­sebb antioxidáns. Ez a vegyület 25-ször hatékonyabban védi a DNS-t a rákot okozó károsodásoktól, mint az E-vitamin. Továbbá egy olyan enzim működését is gátolja, amely nélkülözhetetlen a daganatok növekedéséhez.

Az elvégzett demográfiai felmérések ered­ményei is roppant ígéretesek. Feltételezik, hogy a kínaiak rendszeres zöldtea-fogyasztá-sának köszönhető, hogy körükben viszonylag ritka a vastagbélrák. Kínában és Japánban összefüggést mutattak ki a zöldtea-fogyasztás és a nyelőcső-daganatok kisebb gyakorisága között is. Egy másik kínai felmérés szerint azoknál, akik gyakran isznak zöld teát, 29%-kal alacsonyabb a gyomorrák kockázata.

A zöld tea a szívnek is jót tesz. Gátolja a véralvadást, így a szívinfarktushoz vezető ko­szorúér-betegséget is, megóvja a „rossz” LDL-koleszterint a szabad gyököktől, ame­lyek még veszélyesebbé tennék; egyben csök­kenti is az LDL-szintet. Napi néhány csésze zöld tea elfogyasztásával a felére csökkent­hető a szélütés és a szívinfarktus kockázata.

De ez még nem minden. A zöld tea az im­munrendszer működését is javíthatja azzal, hogy fokozza bizonyos, a betegségek elleni küzdelemben részt vevő sejtek aktivitását.

No és a fekete tea?

A fekete teában talán nincs benne a zöld teát oly egészségessé tevő EKGC, de más antioxi dánsai szintén hasznosak a betegségek elleni küzdelemben. Kimutatták, hogy a fekete tea a rák és a szív- és érrendszeri betegségek ellen is véd. Egy nemrég végzett kísérletben a tü­dőrákra genetikailag hajlamos egereket vizsgáltak. A vízzel itatott állatoknak 76%-ánál alakult ki a tüdőrák, míg feke­te teával itatott társaiknál ugyanez az arány csak 39% volt. Egy másik tanulmány készítői 35 000, a változás ko­rán túl lévő amerikai nő vizs­gálata alapján arra jutottak, hogy azok, akik naponta leg­alább két csésze fekete teát isz­nak, 60%-kal kisebb való­színűséggel betegszenek meg vese- vagy hólyagrákban, az emésztőrendszeri rákos daga­natok kialakulásának esélye pedig 32%-kal kisebb. Egy kaliforniai kutató­csoport megállapította, hogy az idősebb tea­fogyasztók körében kisebb a hasnyálmirigy­rák előfordulási gyakorisága.

A fekete tea a szívbetegségtől és a szélütés­től is megvédhet. A flavonoidokban – nagyrészt a fekete teából származó antioxidánsokban – gazdag étrenden élő férfiak körében az átlagoshoz képest feleakkora a szívbetegsé­gek előfordulási valószínűsége. Ugyanez a felmérés rámutatott, hogy a naponta négy és fél csé­szénél több fekete teát fogyasztó férfiak körében 70%-kai ritkább volt a szélütés, mint az ennél kevesebb teát fogyasztóknál. Más kutatások alapján úgy tűnik, hogy a zöld teához hasonlóan a fekete tea is meg­védheti az LDL-koleszterint a szabad gyököktől.

Vigyázat! Akinek emésztőrendszeri panaszai vannak – pl. gyo­morfekély vagy koffein-túl­érzékenység -, az ne igyon fekete teát. A tea savas­sága és koffeintartalma az áztatási idő lerövidíté­sével csökkenthető.

Jéggel? Netán tablettában?

Zöld tea ma már sokféle formában kapható: filteres csomagolásban, jeges teaként, fűsze­rekkel és gyümölcsökkel ízesítve. Vajon e vál­tozatok is olyan jótékony hatásúak, mint a forró ital? Igen, de figyeljünk kalóriákra: az üdítőitalként árult zöld és fekete teák ugyan­annyi cukrot tartalmazhatnak, mint a szénsa­vas üdítőitalok. A zöld tea különleges polifenolja, az EGKG már kapszula formájában is kapható. Egyelőre nem tudni, hogy a vegyü­let e formában is ugyanolyan hatásos-e, mint a zöld teában.

Gyógyteák

A valódi teákkal szemben a gyógynövényekből főzött „herbateák” (inkább forrázatnak vagy főzetnek kellene nevezni okét) teljesen koffein-mentesek. Igaz ugyan, hogy hiányoznak belőlük a valódi tea polifenoljai, de helyettük más ér­tékes hatóanyagokat tartalmaznak. Némelyik (a kamilla vagy a cltromfutea) enyhén nyugta­tó hatású. Mások megnyugtatják a gyomrot – Ilyen a kamilla-, a kömény-, a borsmenta-, a gyömbér-, a rozmaring-, a fodormenta- és a kakukkfűtea.

Egyes gyógynövények azonban veszélyesek is lehetnek. Semmiképpen se főzzünk teát pél­dául nadálytőből, borostyán levélből, hegyi árnikából vagy salátaboglárkából! A herbateákat mindig mértékkel kell fogyasztani.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.