Veszélyes vagy biztonságos

Egészséges vagy ártalmas a tej? Okozhat-e betegséget?

 

Vegyes érzelmei vannak a tejtermékekkel kapcsolatban? Nem csoda. Pozitívu­muk, hogy az étrendi kalcium nagy részét szolgáltatják, másrészt viszont a fölözetlen tej, a vaj, a tejszín és bizonyos sajtok nagy mennyiségű telített zsírsavat tartalmaznak, ami emeli a koleszterinszintet és növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Szerencsére sokféle csökkentett zsírtartalmú termék kapható, ami lehetővé teszi, hogy tej­termékeket fogyasztva is egészséges legyen az étrendünk.

A kalcium fontossága

A kalcium, a szervezetben legnagyobb mennyiségben előforduló ásványi anyag, a fogak és a csontok egyik fontos összetevője. Szerepet játszik az idegrendszer és az izmok működésében, továbbá a véralvadásban is. A kalciumban gazdag tejtermékek hozzájá­rulnak az erős csontok és fogak kialakulásá­hoz és a csontritkulás megelőzéséhez. A napi ajánlott mennyiség az 50 év feletti nők és a 19 év fölötti férfiak számára 800 mg, a 19-9 év közötti nők számára napi 700 mg.

A kalcium részt vesz a vérnyomás szabá­lyozásában is. Kimutatták, hogy azoknak a mérsékelten magas vérnyomású felnőttek­nek, akik naponta háromszor fogyasztanak alacsony zsírtartalmú tejtermékeket (és 8-10 adag zöldséget vagy gyümölcsöt), könnyeb­ben sikerül a vérnyomásukat szinten tartani. Egy másik vizsgálat szerint azok a középkorú férfiak, akik soha nem ittak tejet, kétszer olyan eséllyel kaptak szélütést, mint azok, akik naponta 4,75 dl tejet fogyasztottak.

Mennyi tejtermékre van szükség?

Felnőttek számára napi 2-4 adag tejtermék fogyasztása ajánlott. Egy adag lehet 2,5 dl tej, 180 g joghurt vagy 43 g sajt. Amikor csak le­het, válasszunk alacsony zsírtartalmú készít­ményeket. A tejtermékek a kalcium mellett más fontos tápanyagokat is tartalmaznak. A tej tele van A-, és D-vitaminnal, emellett tar­talmaz riboflavint, foszfort és magnéziumot, továbbá értékes fehérjéket. Mindössze 2,5 dl teljes tej a szervezet napi fehérje- és kalcium­szükségletének közel 20 százalékát fedezi.

Vigyázat!A tejtermékek az irritáló gyomorsavak termelésének fokozásával súlyosbíthatják a fekélyt. A túlérett sajtok migrént okozhatnak, és kedvezőtlenül befolyásol­hatják bizonyos gyógysze­rek hatását. A penészes sajtok penicillinallergiát válthatnak ki.

Egy csepp megelőzés

Tejcukor-érzékenység esetén

A tejet nem mindenki bírja fogyasztani. A tejcukor (lak-tóz) megemésztése egyesek számára nehezebb a laktáz nevű gyomorenzim csökkent szintje miatt. A tejcukor-ér­zékenység tünetei a bálgázosság, hasgörcsök és hasme­nés. Ilyen tünetek esetén próbáljuk ki az alábbiakat:

  • A magas tejcukor tartal­mú ételeket (tejet, tejfölt, friss sajtokat, és fagylal­tot) kis mennyiségben és csak az étkezések része­ként fogyasszuk. Emellett minél jobban húzzuk időben szét a tejtermékek napi fogyasztását.
  • Együnk több alacsony tej­cukor-tartalmú ételt, pl. csökkentett tejcukor-tar­talmú tejet, száraz sajtokat és élő kultúrás jog­hurtot.
  • Ha a panaszok nem szűnnek, forduljunk orvoshoz. Egy egy­szerű teszttel ellen­őrizheti, hogy a tünetek tejcukor-ér­zékenység vagy más okok miatt jelentkez­nek. Esetleg táp­lálékkiegészítő laktáz szedését írja elő.

Némi zsírvesztés

A zsírbevitel csökkentésének egyik módja az alacsony zsírtartalmú termékek fogyasztása, anélkül hogy le kellene mondanunk a tejter­mékek egészséges tápanyagairól. A tej jó példa. Zsírtartalma a fölözetlen tejben talál­ható minimum 3,25%-tói a sovány tej 0,5%-os zsírtartalmáig terjed. Ennek megfelelően egy adag fölözetlen tej 8,2 g zsírt tartalmaz. Ez máris több mint a legtöbb ember napi zsíradagjának 10%-a. Viszont ugyanennyi alacsony zsírtartalmú (2%-os) tej 4,7 g zsírt tartalmaz, az 1%-os tej 2,6 g-ot, az író pedig 2,2 g-ot, míg a fölözött tejben gyakorlatilag nincs zsír. A sűrített tejben közel háromszor annyi kalcium van, mint a fölözetlen tejben, viszont a sűrített tej zsírtartalma is több mint a fölözetlen tej háromszorosa.

A zsírfogyasztás csökkenésével az energia­bevitel szintén csökken: 2,5 dl teljes tejben 150 kcal energia van, míg ugyanennyi sovány tejben mindössze 86 kcal. Kivételt képez az alacsony zsírtartalmú gyümölcsjoghurt, mert abban a cukros ízesítés növeli az ener­giatartalmat.

Sokan csökkenteni akarják a zsíros tejter­mékek fogyasztását, de nem tudnak hozzá­szokni az alacsony zsírtartalmú termékek ízé­hez. A fokozatos átállás általában meghozza a sikert. A fölözetlen tejről szokjunk át elő­ször a 2%-os zsírtartalmú tejre, majd az 1%-oson át a fölözött tejre. Alkalmanként elcsá­bulhatunk, és beiktathatunk egy-egy zsíros tejterméket, de maradjunk a kis adagoknál.

Amikor a tej betegséget okoz

A tejet forgalomba hozás előtt pasztőrözik. Egyes sajtok pasztőrözetlen tejből készülnek,ezeket kerülni kell a terhes nőknek és min­denkinek, akinek meggyengült az immun­rendszere. Falusi kiruccanások alkalmával se igyunk nyers pasztőrözetlen tejet.

Még a pasztőrözött tej is megromlik, ha nem hűtik megfelelően. A tökéletes hőmér­séklet épp egy kicsivel fagypont fölött van. A papír doboz ideális a tárolásra, mert nem engedi át a fényt, ami az A-vitamin és a ribo­flavin lebomlását okozhatja.

Egy éves kor alatt a kisgyermeknek ne adjunk tehéntejet, mert túl magas a fehérje -és nátriumtartalma. A tápszeren felnövő gyermekek többségének az első hat hónap­ban a tápszeren kívül semmi másra sincs szükségük.

Kétéves kor alatt nem megfelelő táplálék az alacsony zsírtartalmú tej. Ráadásul egyes kisgyermekek allergiásak lehetnek a tehéntej­fehérjére. Még a tápszeren felnevelt csecse­mőknek is lehetnek allergiás reakcióik, mert sok babatápszer valójában módosított tehén­tej. Ha a gyermeknél krónikus hasmenés, hányás és hasgörcs jelentkezik, forduljunk or­voshoz, és kérjünk tanácsot a tejpótlékokról.

Mi a helyzet a sajttal?

Bár a sajt tápláló, nagyon magas a telítettzsír­sav-tartalma. Mindössze 28 g cheddar sajtban 200 mg kalcium van, de 9 g zsír is. Még ugyanennyi csökkentett zsírtartalmú sajt is kb. 5 g zsírt tartalmaz, és magas lehet a nátri­umtartalma is. A szívbetegek és azok, akik­nek magas a koleszterinszintje vagy a vérnyomása, tartózkodjanak a sajtoktól, illetőleg ragaszkodjanak a sovány tejből készült túrószerű saj­tokhoz, pl. a ricottához.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.